[HowTo] 5.1 dźwięk jak ?

W tym miejscu zapraszamy Was do współpracy. Czekamy na propozycje, sugestie i rady.
Moderatorzy zatroszczą się o to, by najlepsze teksty trafiły do FAQ.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Nolt
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-12-26, 13:09

[HowTo] 5.1 dźwięk jak ?

Post autor: Nolt » 2006-12-28, 11:13

Pierwszą rzeczą jaką zróbcie to wpiszcie to:

Kod: Zaznacz cały

speaker-test -Dplug:surround51 -c6

jeśli wszystko jest dobrze z waszym dźwiękiem Surround usłyszycie szumienie w każdej z satelit.

Więc na początku tworzymy w katalogu domowym normalnego użytkownika plik .asoundrc i pakujemy tam ten skrypt:

Kod: Zaznacz cały

#########################################################
#This is the standard setting (see: "!default")
#This profile, the default loaded, upmixes stereo sound to 5.1.

pcm.!default {
        type plug
        slave.pcm "surround51"
        slave.channels 6
        route_policy duplicate
}
########################################################
#This is the normal spdif output profile (optical, toslink).

pcm.!spdif {
    type plug
    slave.pcm "hw:0,1"
}

#######################################################
#This is what one could call the "factory default setting", in other words, it only plays the actual channels. so if you fx want to watch a 5.1 movie, on the analog output, this is the option you want. 


pcm.analog {
    type plug
    slave analog_slave;
}

pcm_slave.analog_slave {
        pcm surround51;
        format S32_LE;
} 
UWAGA: Pamiętaj aby wszystkie odtwarzacze które korzystają z dźwięku były wyłączone !!!
Następnie odpalamy gxine(Video Player) klikamy File>Configure>Preference, zakładka
audio>output. I ustawiamy tam wyjście na Surround 5.1. Dajemy Save i wychodzimy z gxine. Odpalamy Amarok'a Ustawienia>Konfiguracja:Amarok i zakładka Moduł. Zmieniamy TYLKO układ głośników na Surround 5.1 dajemy Zastosuj i restartujemy Amarok'a. Po ponownym uruchomieniu Amarok'a cieszymy się dźwiekiem 5.1 ;)

PS: Posiadam kartę SB Audigy SE i u mnie to działa.
Mam nadzieję że komuś pomogłem, jeśli tak powiadomcie mnie o tym ;)
Pozdro.

Awatar użytkownika
Blizzard
Użytkownik
Posty: 191
Rejestracja: 2005-06-12, 21:40

Re: [HowTo] 5.1 dźwięk jak ?

Post autor: Blizzard » 2006-12-28, 12:18

proponowałbym przenies to do propozycje do faq przez moda

Awatar użytkownika
loop0
Moderator w st. spocz.
Posty: 931
Rejestracja: 2004-09-26, 09:59
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: [HowTo] 5.1 dźwięk jak ?

Post autor: loop0 » 2006-12-28, 12:19

Dostosuj to do naszych standardów jakbyś mógł.
----------------------------------------------------------------------------------------
[b]Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o roota ![/b]

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: [HowTo] 5.1 dźwięk jak ?

Post autor: kazalot » 2006-12-28, 13:10

no ja mysle ze najwazniejsze to jest napisac co to robi... bo to nie dokonca robi to co sugeruje nazwa
.asoundrc

Kod: Zaznacz cały

pcm.!default {
        type plug
        slave.pcm "surround51"
        slave.channels 6
        route_policy duplicate
} 
miksuje dzwiek stereo na 6 kanalow. czyli nie uaktywnia to w zaden sposob dzwieku 5.1 tylko kopiuje stereo do pozostalych glosnikow(dzwiek surround musi do tego oczywiscie dzialac juz, niech nikt nie mysli ze jak mu surround nie dziala to te wpisy mu go uruchomia ;) ). pozostale linijki nie maja wiekszego znaczenia.

caly ten plik .asoundrc nie ma zadnego wplywu na pozniej opisane czynnosci czyli ustawienie w programach zeby dekodowaly dzwiek 5.1 , moge jeszcze dodac ze w mplayerze nalezy dopisac opcje

Kod: Zaznacz cały

-ao alsa -channels 6 
zeby uzyskac dzwiek 5.1

reasumujac:
aby odtwarzac dzwiek 5.1(np ac3) jedyne co trzeba zrobic to ustawic w danym programie dekodowanie 5.1

zeby uslyszec dzwiek stereo(np mp3) we wszystkich glosnikach nalezy jedynie uzyc podanego pliku .asoundrc
Ostatnio zmieniony 2006-12-28, 13:11 przez kazalot, łącznie zmieniany 1 raz.

Nolt
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-12-26, 13:09

Re: [HowTo] 5.1 dźwięk jak ?

Post autor: Nolt » 2006-12-28, 15:29

kazalot pisze:caly ten plik .asoundrc nie ma zadnego wplywu na pozniej opisane czynnosci czyli ustawienie w programach zeby dekodowaly dzwiek 5.1
Akurat u mnie trzeba było przestawić :) W samym amaroku nic nei dawalo uaktywnienie 5,1 bo dalej graly tylko 2 satelity a gdy przestawilem w silniku gxine z ktorego korzysta amarok wszystko zaczelo ladnie spiewac :P Zastanawiam sie tylko czy kiedykolwiek doczekamy sie normalnych sterownikow pod dziek 5.1 i wyzej na linuksa, a nie jakies zabiegi ktore musimy aktualnie wykonywac (w dodatku nie cieszace zbytnio ucho).
Ostatnio zmieniony 2006-12-28, 15:30 przez Nolt, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: [HowTo] 5.1 dźwięk jak ?

Post autor: kazalot » 2006-12-28, 16:41

Nolt pisze: Zastanawiam sie tylko czy kiedykolwiek doczekamy sie normalnych sterownikow pod dziek 5.1 i wyzej na linuksa, a nie jakies zabiegi ktore musimy aktualnie wykonywac (w dodatku nie cieszace zbytnio ucho).
nie wiem na co chcesz czekac, alsa jest rewolucyjna i ma tak ogromne mozliwosci ze nie znam innego systemu dzwieku ktory moglby jej w czymkolwiek dorownac.
to, co teraz napisales potwierdza tylko to ze nie masz zielonego pojecia o jej dzialaniu a regulki na ciemno wklepales z jakiejs strony, nie wiedzac co one robia.

w amaroku w ustawieniach (nie wiem jak to jest w spolonizowanej wersji u mnie jest to settings->configure amarok->engine) po wybraniu output plugin alsa pojawiaja sie ustawienia dla mono, stereo, 4channels , 6 channels.
mono i stereo korzysta z default (ktory ty modyfikujesz w pliku .asoundrc), jednak surround czyli 6channels z plug:surround51:0 (tak samo jak polecenie speaker-test, ktorego wczesniej uzyles), 4channels korzysta z plug:surround40:0 (a przynajmniej taka powinna byc konfiguracja w amaroku) ktorych w zaden sposob nie zmieniasz.

jezeli musiales wklepac ten .asoundrc zeby zaczelo ci dzialac (o ile jest to naprawde mozliwe bo nie chce mi sie sprawdzac) to znaczy ze miales zle skonfigurowanego amaroka, a to oznacza tez, ze alsa ma tak ogromne mozliwosci, ze jest w stanie sprostowac bledy jakie popelniles podczas konfiguracji odtwarzacza... pokaz mi inny system dzwieku ktory to potrafi...

co do zabiegow "nie cieszacych zbytnio ucha", gdybys byl takim specjalista od dzwieku to np. bylbys w stanie docenic takie opcje linuxa jak no-hlt (i inne redukujace zaklocenia generowane przez rozne podzespoly komputera) ktorych brak w innych systemach (do ktorych jak rozumiem nawiazujesz ze sa pod wzgledem jakosci dzwieku bardziej zaawansowane)a dzieki ktorym na linuxie jestes w stanie osiagnac najlepsza jakosc dzwieku z danej karty.


edit:
ps jezeli juz udowodniles nie wiedzac co podany przez ciebie kod robi, ze go nie stworzyles, to wypadaloby zebys podal prawdziwego autora, ktory go wymyslil, ew link do faq z ktorego to przekleiles, bo takie przywlaszczanie sobie czyjegos kodu i podpisywanie sie pod nim to "niebyt grzeczne" przywlaszczanie sobie czyjejs wlasnosci intelektualnej ;)
Ostatnio zmieniony 2006-12-28, 16:52 przez kazalot, łącznie zmieniany 1 raz.

Nolt
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-12-26, 13:09

Re: [HowTo] 5.1 dźwięk jak ?

Post autor: Nolt » 2006-12-28, 17:07

po wybraniu alsa w module amaroka dostawalem blad o silniku xine.... stad taka a nie inna konfiguracja, ta konfiguracje stosowalen na UBUNTU do xmms... poza tym nie jestem skryptomanem, to dzialalo mi wczesniej uzylem tu i tez zaczelo.... zreszta sam napisales ze to wszystko tylko " miksuje dzwiek stereo na 6 kanalow. czyli nie uaktywnia to w zaden sposob dzwieku 5.1 tylko kopiuje stereo do pozostalych glosnikow" wiec jesli jestes takim specjalista podaj FAQ aby zrobic dzwiek 5.1 a nie kopie stereo do innych satelit.... bo jakos wszedzie widze kazdy ma z tym problemy naszukalem sie duzo w googlach i innych stronach... jesli by to bylo takie proste na pewno ktos by juz zrobil, a widac ze tak nie jest.
Ostatnio zmieniony 2006-12-28, 17:09 przez Nolt, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: [HowTo] 5.1 dźwięk jak ?

Post autor: kazalot » 2006-12-28, 17:58

bo jakos wszedzie widze kazdy ma z tym problemy
nie kazdy ja np nie mam i podejrzewam ze wiele osob tez nie ma. maja problemy ci ktorzy nie potrafia czytac ze zrozumieniem ew maja najnowsze karty ktorych sterowniki nie sa jeszcze w pelni funkcjonalne(ale to rzadko)
naszukalem sie duzo w googlach i innych stronach
naszukalem sie duzo ksiazek w bibliotece, dlaczego nie zdalem wiec egzaminu? samo szukanie nic nie znaczy.
po wybraniu alsa w module amaroka dostawalem blad o silniku xine
moze istotne jaki blad? moze trzeba bylo sie skupic nad rozwiazaniem tego bledu a nie przyjac spokojnie fakt ze wystapil i pogodzic sie z tym...

podaj FAQ aby zrobic dzwiek 5.1 a nie kopie stereo do innych satelit....
nie wiem czy do tego mozna napisac FAQ, mozna jedynie wspomniec ze aby uzyskac dzwiek 5.1 nalezy go ustawic w odtwarzaczu, tak jak juz podales przyklad:

Kod: Zaznacz cały

speaker-test -Dplug:surround51 -c6
jezeli ten program generuje dzwiek we wszystkich glosnikach tzn ze surround juz dziala i nie ma powodu zeby grzebac w .asoundrc.
jezeli jasne jest dla ciebie ze aby speaker-test gral w surroundzie to musisz mu podac opcje "-Dplug:surround51 -c6" to dlaczego nie jest dla ciebie jasne ze te same opcje musisz podac do innych programow aby uzyskac ten sam efekt?
np mplayer

Kod: Zaznacz cały

mplayer -ao alsa:device=plug=surround51 -channels 6  plik.ac3
lub w amaroku wybranie surround51 i ustawienia glosnikow 5.1 ?
sam na sile utrudniasz sobie proste rzeczy,szukasz rozwiazania problemu ktory nie istnieje, wykonujesz jakies tajemnicze zabiegi w nieznanym celu a potem stwierdzasz ze linux jest do kitu bo trzeba sie wydurniac... a robisz to bo ("jesli by to bylo takie proste...") zakladasz ze takie proste to byc nie moze i na sile szukasz trudnego rozwiazania...
Ostatnio zmieniony 2006-12-28, 17:59 przez kazalot, łącznie zmieniany 1 raz.

Nolt
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-12-26, 13:09

Re: [HowTo] 5.1 dźwięk jak ?

Post autor: Nolt » 2006-12-28, 18:18

nikt tu nie napisal ze linuks jest durny :) ty jestes pierwszy. Widzisz ja napisalem cos, a ty masz pretensje ze zrobilem to tak, a nie inaczej... trzeba bylo samemu napisac i bylo by po problemie... :) tyle na ten temat...

ps. to FAQ a nie miejsce na sprzeczanie sie !

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: [HowTo] 5.1 dźwięk jak ?

Post autor: kazalot » 2006-12-28, 19:08

Widzisz ja napisalem cos, a ty masz pretensje ze zrobilem to tak, a nie inaczej... trzeba bylo samemu napisac i bylo by po problemie...
no wydaje mi sie ze wlasnie napisalem co zrobiles zle(i nie o to mam do ciebie pretensje) i jak powiniennes do tego podejsc, nie zwrocilem ci na to uwagi dlatego zeby sie z toba posprzeczac tylko dlatego ze to rozwiazanie jest bledne pod wieloma wzgledami.

1.modyfikacja .asoundrc podana przez ciebie jest niepotrzebna dla kogos kto chce uzyskac dzwiek 5.1 a wrecz nie wskazana bo moze obnizac znaczaco jakosc dzwieku nie nagranego w 5.1.

2. zamiast ustawic w programie zeby odtwarzal w 5.1 kiedy dzwiek jest nagrany w 5.1 to wymusiles w alsie zeby ona zawsze dla kazdego programu domyslnie otwierala 5.1 nawet kiedy nagranie jest 4.1 lub stereo, nie bylo by moze w tym nic zlego ale wiele kart nie ma regulacji glosnosci w 5.1(np moja) i takie rozwiazanie pozbawia mozliwosci regulacji glosnosci w calym systemie.

3. swiadomie lub nie wymuszasz domyslne kopiowanie kanalow na wszystkie glosniki, na soobwoofer dostaje sie wiec sygnal o wysokiej czestotliwosci a na zwykle male satelity niskiej czestotliwosci , gdybys zrobil to w odtwarzaczu to dzwiek moglby byc rozdzielony przez filtry na podstawie czestotliwosci tak zeby glosniki dostaly sygnal odpowiedni dla ich pasma przenoszenia(min zeby soobwofer dostal tylko bass bez wysokich dzwiekow)

4. wymuszona na stale konfiguracja 5.1 na wielu kartach(tych z konfigurowalnymi gniazdami np mojej) zablokuje mozliwosc uzywania mikrofonu a co za tym idzie problemy ze skype itp.

jak chcesz to sobie uzywaj takiego rozwiazania , ale nie skarz sie na "zabiegi nie cieszace zbytnio ucho" nie narzekaj ze czekasz az nie bedziesz musial takich zabiegow pod linuxem stosowac, bo stosujesz je na wlasne zyczenie i najwyrazniej ci to odpowiada. i nie podpisuj sie pod czyms czego nie wymysliles oczekujac poklasku

Nolt
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-12-26, 13:09

Re: [HowTo] 5.1 dźwięk jak ?

Post autor: Nolt » 2006-12-28, 21:35

napisalem to aby pomoc ludziom w ten czy inny sposob... nie zauwazylem czegos takiego tu wiec moze akurat komus te wyjscie sie spodoba... poza tym nie podpisalem sie pod tym jako moja praca tylko jako rozwiazanie ktore ja stosuje.

o to chodzi ze nawet ustawienie w amaroku (u mnie) dzwieku 5.1 nic nie daje, graja jedynie 2 przednie satelity. i niestety nie znalazlem innego rozwiazania na moj problem choc bardzo bym chcial cieszyc sie milym dziwkiem 5.1 a nie kopia zwyklego stereo :) niestety nie potrafie tego zrobic.

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: [HowTo] 5.1 dźwięk jak ?

Post autor: mpier » 2006-12-28, 23:25

Hej, może nie przeczytałem dokaładnie całego wątku, ale co Ty właściwie próbujesz odtworzyć tym "ustawionym" amarokiem? To chyba nie jest "zwykła emptrójka"? Tak tylko pytam...

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: [HowTo] 5.1 dźwięk jak ?

Post autor: kazalot » 2006-12-29, 09:47

pewnie mp3...Nolt polecam ci w pierwszej kolejnosci zaopatrzyc sie w nagrania zawierajace dzwiek 5.1 np z pierwszej lepszej strony znalezionej przez google z takimi nagraniami:
http://www.lynnemusic.com/surround.html
np
http://downloads.lightspeed.cx/lynne/Bj ... rround.ac3

wystarczy w amaraku ustawic to co podalem i upewnic sie ze w alsamixer nie jest wyciszony surround

Nolt
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-12-26, 13:09

Re: [HowTo] 5.1 dźwięk jak ?

Post autor: Nolt » 2006-12-29, 22:21

no ok... wiec wytlumacz mi jak to jest ze na windowsie moje sterowniki creativa ktore instaluje do karty dzwiekowej. powoduja odtwarzanie dzwieku 5.1 w kazdej mp3, filmie, lub czegos odpalanego ze strony www ? to tez poprostu kopia stereo do pozostalych glosnikow ? bo wlasnie o takie roziwazanie z windowsa chce posiadac na linuksie.

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: [HowTo] 5.1 dźwięk jak ?

Post autor: kazalot » 2006-12-29, 23:19

to tez poprostu kopia stereo do pozostalych glosnikow ?
jasne ze tak, nie jest to surround czy dzwiek 5.1.

ODPOWIEDZ