Net24 Speedtouch dla Slackware11

W tym miejscu zapraszamy Was do współpracy. Czekamy na propozycje, sugestie i rady.
Moderatorzy zatroszczą się o to, by najlepsze teksty trafiły do FAQ.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: Net24 Speedtouch dla Slackware11

Post autor: topdolar » 2007-06-05, 21:12

http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=6906

kajtek opisal jak zainstalowac st330 pod neo na skrypcie Steva Parkera, tak samo mozna postapic w przypadku innych dostawcow jak netia zmienia sie tylko login/haslo, jak rowniez VPI i VCI, w przypadku ludzi ktorzy maja neta na laczach tpsa VPI i VCI zawsze jest 0 35 ;)

Awatar użytkownika
Heniek
Użytkownik
Posty: 243
Rejestracja: 2005-08-03, 23:47
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Net24 Speedtouch dla Slackware11

Post autor: Heniek » 2007-06-07, 13:59

tak samo mozna postapic w przypadku innych dostawcow jak netia zmienia sie tylko login/haslo
O ile wiem, Netia korzysta z pppoe a Neostrada z pppoa i sama zmiana VPI/VCI tutaj niewiele da.
Ale mogę się mylić, dwa lata tego modemu nie konfigurowałem.
Ostatnio zmieniony 2007-06-07, 13:59 przez Heniek, łącznie zmieniany 1 raz.
Partition@IRCNet

Awatar użytkownika
tomi_81
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 2006-11-27, 11:03
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Net24 Speedtouch dla Slackware11

Post autor: tomi_81 » 2007-06-07, 15:04

zgadza się netia korzysta z PPPOE a NEo z PPPOA i tu jest rożnica jaki sam skrypt który podnosi połączenie jest inny ma znaczne różnice
i tak życie nami miota
wracam na slackware

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: Net24 Speedtouch dla Slackware11

Post autor: topdolar » 2007-06-08, 02:08

eee o czym wy gadacie? netia uzywa modemow speedtouch 330 i sagem 800 to sa modemy usb pppoa jak ktos odpali na nim pppoe to prosze o info jak... roznica miedy netia, a neo jest tak ze jesli jada na swoich liniach to tp uzywa aneksu a, a netia b + vpi i vci tp= 0 35(dla tp), netia 8 35(co do tego moge sie mylic), w przypadku netia na liniach tp wszystko jest takie same tylko zmienia sie login i haslo, neo tez moze dzialac na pppoe zalezy czy ma sie modem ethernet np lucent cellpipe lub siemens xpress link lub aztech lub ma sie ruter ktory mozna ustawic na pppoe ale po co pppoa jest bardziej wydajne o jakies 8% gdyz ramka pppoe jest wieksza od pppoa
Ostatnio zmieniony 2007-06-08, 02:10 przez topdolar, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
tomi_81
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 2006-11-27, 11:03
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Net24 Speedtouch dla Slackware11

Post autor: tomi_81 » 2007-06-08, 07:37

topdolar, ale nie bierzesz pod uwagę parametrów linii i synchronizacji urządzenia z siecią jeżeli chodzi o połączenie net24 z siecią pod linuxem coś troszkę wiem o tym i żaden ze skryptów od neo po modyfikacji nie podniesie Ci połączenia net24
Ostatnio zmieniony 2007-08-26, 10:39 przez tomi_81, łącznie zmieniany 1 raz.
i tak życie nami miota
wracam na slackware

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: Net24 Speedtouch dla Slackware11

Post autor: topdolar » 2007-06-08, 23:57

tomi_81, dobra to niby w czym rzecz ze nie podniesie ? zobacz sobie na strone goscia ktory to napisal hmmm dziwna sprawa to nie jest pod neo tylko do polaczenia adsl przy pomocy modemu st330 hmmm dziwne nie

czym niby sie rozni net24 od neo, raz anex neo ma a, net24 ma a i b, vpi/vci zaden problem mozna zmienic, jesli net24 jedzie na lini tp to cala konfiguracja jest jak pod neo tylko zmienia sie login i haslo, co paramety lini ? tlumienie i sygnal/szum jesli tu jest lipa to neo tez nie bedzie sie bujac... wyjaw mi dlaczego to nie bedzie dzialac ?

Awatar użytkownika
tomi_81
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 2006-11-27, 11:03
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Net24 Speedtouch dla Slackware11

Post autor: tomi_81 » 2007-06-09, 07:07

troszkę teorii parametr połączenia lini TP dla łącza Neostrada

Kod: Zaznacz cały

 PPPoA VC-Mux.
z próbuj odpalic net24 na pliku pppoatm no nie wiem czy Ci wyjdzie mało tego, netia działa równiez na aneksie A dla
lini analogowych
Netia Net24

Kod: Zaznacz cały

PPPOE LLC
no i oczywiście rp-pppoe jak i ppp ale to juz tak na marginesie jezeli jestes pewien ze na skrypcie neo odpalisz netie zapraszam do mnie udostepnie Ci łącze i modem usb odpal to wiem ze prostrzym sposobem jest uzywanie routera bo sam korzystam z tego ale nie kazdy ma router.
i tak życie nami miota
wracam na slackware

Awatar użytkownika
Radek_R
Moderator
Posty: 1196
Rejestracja: 2004-06-14, 11:40
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Net24 Speedtouch dla Slackware11

Post autor: Radek_R » 2007-06-10, 21:10

topdolar pisze:netia uzywa modemow speedtouch 330 i sagem 800 to sa modemy usb pppoa jak ktos odpali na nim pppoe to prosze o info jak
Moze niedlugo napisze o tym faq bo niedawno walczylem z Sagemem (wersja E4 mi sie trafila :/) i Net24. Jak odpalic na Speedtouchu pppoe masz napisane tutaj (choc musze troche powybrzydzac ze nie wiadomo co i jak i skad, bo wszystko zalatwiaja skrypty).
#358274
http://www.prook.net

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: Net24 Speedtouch dla Slackware11

Post autor: topdolar » 2007-06-10, 21:19

tomi_81 pisze: Netia Net24

Kod: Zaznacz cały

PPPOE LLC
emm a w czym problem zeby to dzialalo na liniach tp, jak masz kogos z neo wez ruter zmien vpi/vci login i haslo, zostaw pppoe llc i upewnij sie czy dziala, hmm napewno zadziala, poraz enty pisze ze ten skrypt Seva Parkera nie jest pisany pod neo tylko ogolnie dla st330

Awatar użytkownika
tomi_81
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 2006-11-27, 11:03
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Net24 Speedtouch dla Slackware11

Post autor: tomi_81 » 2007-06-10, 21:31

Radek_R, obiecuje po prawie się napisze ten FAQ do konca wybacz ale mam lipnie z czasem:(topdolar, ok ale jeżeli wezmę modem "router" działający dla tepsy i ustawienie połączenia będzie na PPPoA VC-Mux. to nic nie zrobisz za kazdym razem łącze będzie pływać i się rozłączać skrypt tak jest ogólnie pisany ale wyjaśnij mi czemu nie działał u mnie??bo są 3 wersje modemu ST330
Ostatnio zmieniony 2007-08-26, 10:41 przez tomi_81, łącznie zmieniany 1 raz.
i tak życie nami miota
wracam na slackware

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: Net24 Speedtouch dla Slackware11

Post autor: topdolar » 2007-06-11, 11:15

ano sa 3... dwie srebrne pierwsza z pomaranczowymi diodami drugi z zielonymi, pierwszy na chipsecie sachu 2 drugi na sachu 3 o ile sie nie myle, 3 czarny... wszystkie trzy dzialaja na tym samym mikrokodzie rev4, testowane wszystkie trzy odpalily na tym skrypcie przynajmniej pod neo... szkoda ze u mnie na zadupiu nie ma neti bo chetnie bym obadal, glowe dam sobie obciac ze jesli idzie o net24 na liniach tp to ten sposb bedzie dzialac bo zmienia sie tylko login i pass vpi/vci, enkapsulacja itd zostaja jak dla tp ;)

bar25
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2007-08-30, 10:37

Re: Net24 Speedtouch dla Slackware11

Post autor: bar25 » 2008-03-20, 15:45

Witam
Skorzystałem z powyższego skryptu i po instalacji i próbie uruchomienia net24 mam takie coś...

Kod: Zaznacz cały

. . .  S t a r t u j e   u s l u g e   N e t 2 4   . . .
Testowanie modulu obslugi portu USB: grep: uhci: No such file or directory
grep: uhci: No such file or directory
grep: ehci: No such file or directory
Usage: modprobe [-v] [-V] [-C config-file] [-n] [-i] [-q] [-b] [-o <modname>] <modname> [parameters...]
modprobe -r [-n] [-i] [-v] <modulename> ...
modprobe -l -t <dirname> [ -a <modulename> ...]
                                                           [  OK  ]
Modem SpeedTouch                                           [  OK  ]
Bus 2 Device 3: ID 06b9:4061 Alcatel Telecom SpeedTouch ISDN or ADSL Modem
Plik konfiguracyjny modemu                                 [  OK  ]
Ladowanie firmware'u do modemu/usr/local/sbin/net24: line 157: /usr/local/sbin/modem_run: No such file or directory
                                                           [ BRAK ]
SIOCDELRT: No such process
Startuje demona PPPD ...

sh: /usr/local/sbin/pppoa3: No such file or directory
using channel 1
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> /dev/pts/2
/usr/sbin/pppoe: option requires an argument -- I
Usage: /usr/sbin/pppoe [options]
Options:
   -I if_name     -- Specify interface (default eth0.)
   -D filename    -- Log debugging information in filename.
   -T timeout     -- Specify inactivity timeout in seconds.
   -t timeout     -- Initial timeout for discovery packets in seconds
   -V             -- Print version and exit.
   -A             -- Print access concentrator names and exit.
   -S name        -- Set desired service name.
   -C name        -- Set desired access concentrator name.
   -U             -- Use Host-Unique to allow multiple PPPoE sessions.
   -s             -- Use synchronous PPP encapsulation.
   -m MSS         -- Clamp incoming and outgoing MSS options.
   -p pidfile     -- Write process-ID to pidfile.
   -e sess:mac    -- Skip discovery phase; use existing session.
   -n             -- Do not open discovery socket.
   -k             -- Kill a session with PADT (requires -e)
   -d             -- Perform discovery, print session info and exit.
   -f disc:sess   -- Set Ethernet frame types (hex).
   -h             -- Print usage information.

PPPoE Version 3.8, Copyright (C) 2001-2006 Roaring Penguin Software Inc.
PPPoE comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY.
This is free software, and you are welcome to redistribute it under the terms
of the GNU General Public License, version 2 or any later version.
http://www.roaringpenguin.com
Modem hangup
Connection terminated.
..................................
....... 
i tak kilka razy po czym

Kod: Zaznacz cały


PPPoE Version 3.8, Copyright (C) 2001-2006 Roaring Penguin Software Inc.
PPPoE comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY.
This is free software, and you are welcome to redistribute it under the terms
of the GNU General Public License, version 2 or any later version.
http://www.roaringpenguin.com
Couldn't get channel number: Input/output error
pppoa3: no process killed
disconnect script failed
Script /usr/sbin/pppoe -s -I `/usr/local/sbin/pppoa3 -vpi 8 -vci 35 -b` finished (pid 6053), status = 0x0
Zestawienie lacza PPPoE                                    [ BRAK ]
Sprawdzanie interfejsu PPP                                 [ BRAK ]
ln: creating symbolic link `/etc/resolv.conf': File exists


Czy ktoś potrafi i zechce mi pomóc?
Ostatnio zmieniony 2008-03-20, 15:48 przez bar25, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
tomi_81
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 2006-11-27, 11:03
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Net24 Speedtouch dla Slackware11

Post autor: tomi_81 » 2008-03-29, 12:21

dodaleś pppoe i ppp paczki ? są na płycie w katalogu /N
i tak życie nami miota
wracam na slackware

bar25
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2007-08-30, 10:37

Re: Net24 Speedtouch dla Slackware11

Post autor: bar25 » 2008-04-03, 14:46

Tak dodawałem, z tym ,że mam Slackware 12 a opis jest do 11 , jest jakaś różnica?

Awatar użytkownika
tomi_81
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 2006-11-27, 11:03
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Net24 Speedtouch dla Slackware11

Post autor: tomi_81 » 2008-04-17, 07:05

zadna roznica jaki slackware zerknij do kernela czy masz obsloge modemu moze to byc probleme

i jak widzisz z komunikatu nie laduje Ci firmware modemu

Kod: Zaznacz cały

Ladowanie firmware'u do modemu/usr/local/sbin/net24: line 157: /usr/local/sbin/modem_run: No such file or directory
                                                           [ BRAK ] 
dokladnie sprawdz
i tak życie nami miota
wracam na slackware

ODPOWIEDZ