Konfiguracja sieci bezprzewodowej.

W tym miejscu zapraszamy Was do współpracy. Czekamy na propozycje, sugestie i rady.
Moderatorzy zatroszczą się o to, by najlepsze teksty trafiły do FAQ.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
xbigos
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2007-07-05, 22:44
Lokalizacja: Jarocin
Kontakt:

Konfiguracja sieci bezprzewodowej.

Post autor: xbigos » 2007-08-23, 21:45

Każde urządzenie podłączone do sieci musi być odpowiednio skonfigurowane. Oczywiście dla niektórych jest to nadto oczywiste ale dla niektórych być może nie aż tak. Artykuł ten ma na celu pokazanie w jaki sposób skonfigurować sieć bezprzewodową.

Spis treści:

Kod: Zaznacz cały

1. Kilka słów wstępu.
2. Co nieco o "radiówce"
3. Konfiguracja sieci bezprzewodowej do połączenia z internetem
3.1 DHCP
3.2 Konfiguracja ręczna
4. Wyszukiwanie dostępnych sieci bezprzewodowych.
5. Zakończenie
1. Kilka słów wstępu
Obszary, gdzie można uzyskać dostęp do WiFi nazywa się hotspotami. Niektóre z nich oferują dostęp za darmo. Największe miasta Polski udostępniają taką darmową usługę. W innych przypadkach konieczne jest wnoszenie opłat. Wielu usługodawców korzysta z takiego rozwiązania.

2. Co nieco o “radiówce”
“Radiówka” - to potoczne określenie sieci bezprzewodowych. Nasza radiówka ma wiele zalet, ale także nie jest wolna od wad. Główną zaletą jest to, że możemy bez większych problemów stworzyć sieć w domu, biurze czy nawet w większej firmie, i to bez żadnych kabli. Mając także laptopa w wiekszych miastach możemy korzystać z internetu za darmo. Jak już mówiłem WiFi nie jest pozbawione wad. Bardzo zraża użytkowników stosunkowo krótki zasięg. Korzystając z sieci radiowych jesteśmy także narażeni na ataki. Sieć radiowa posiada dwa systemy kryptografii WEP i WPA. Ale nie będe tłumaczył o co w tym wszystkich chodzi. Jeśli chcesz coś więcej na ten temat wiedzieć zapraszam na http://www.google.pl.

3. Konfiguracja sieci bezprzewodowej do połączenia z internetem.
Pierwszym a zarazem niezbędnym elementem konfiguracji jest uzyskanie praw administratora. Prawa te możemy uzyskać wpisując w terminalu polecenie su a następnie wpisanie naszego hasła administratora.

Kolejnym ważnym elementem jest posiadanie zainstalowanego pakietu wireless-tools. Jeśli nie wiemy czy mamy zainstalowany ten pakiet należy wpisać w terminalu iwconfig. Jeśli powłoka zwróci nam komunikat, że nie znalazł polecenia musimy owy pakiet zainstalować. W Slackware 12 jest on dostępny na pierwszej płycie instalacyjnej w katalogu /slackware/n .

Gdy już mamy zainstalowany pakiet wireless-tools możemy przejść do konfiguracji połączenia z siecią.

3.1 DHCP
Jeśli nasza sieć jest zabezpieczona kluczem WEP, konfiguracja przebiega następująco:

Kod: Zaznacz cały

#: iwconfig wlan0 essid "nazwa.sieci" key open s:naszkluczasci
Tym poleceniem informujemy system, że będziemy łączyć się z siecią “nazwa.sieci”, jest to tak zwany ESSID sieci. Key czyli klucz. A prefix “s:” informuje o tym, że występujący po nim ciąg znaków jest zapisany w standardzie ASCII.

Jeśli w naszej sieci jest dostępny serwer DHCP, możemy ułatwić sobie cały proces konfiguracji, przez wpisanie w terminalu polecenia:

Kod: Zaznacz cały

#: dhcpcd wlan0
I to wszystko. Teraz wypadałoby sprawdzić nasze połączenie. Tak więc pingujemy wybrany komputer. Ja zazwyczaj polecenia ping używam dla google, ale oczywiście może to być dowolny komputer w sieci. Nie używam adresu IP w tym poleceniu ponieważ DHCP powinno automatycznie wpisać w pliku /etc/resolv.conf adresy IP serwerów DNS.

Kod: Zaznacz cały

#: ping www.google.pl
Jeśli powłoka zwraca nam komunikat o tym, że sieć jest nieosiągalna widocznie podałeś złe parametry, zwróć szczególną uwagę na klucz i na nazwę sieci. Jedna literówka i sieć nie będzie działać. Jeśli masz nadal jakieś wątpliwości co do tych danych skontaktuj się z twoim administratorem aby podał Ci te informacje.

3.2 Konfiguracja ręczna
Konfiguracja ręczna wymaga trochę więcej pracy niż wysłanie żądania o adres IP do serwera DHCP.

Przed przystąpieniem do konfiguracji musimy znać kilka podstawowych informacji dotyczących naszej sieci. Musimy znać nasz adres IP, jaką maskę podsieci ma nasza sieć oraz adresy IP serwerów DNS. Z maską podsieci jest różnie ponieważ komputery w sieci nie muszą mieć takiej samej maski aby sieć działała. Jeśli nie wiemy o co w tym chodzi lepiej wpisać taką maskę jaką podał administrator. Musimy także znać ustawienia szyfrowania, wliczając wszystkie klucze (hex).

Gdy już udało nam się zdobyć wszystkie informacje zabieramy się za ustawianie naszej sieci.
Przypuszczam, że używasz modprobe do ładowania swoich sterowników. Teraz zaczniemy od ustawienia ESSID naszej sieci czyli polecenie:

Kod: Zaznacz cały

# iwconfig wlan0 essid "twoj.essid.sieci"
Kolejnym krokiem jest ustawienie naszego klucza. W zależności od tego czy masz klucz w formie hexadecymalnej czy też w formie ciągu znaków wpisane polecenie troszkę różni się od siebie. Jeśli nasz klucz jest w formie hex polecenie wygląda następująco:

Kod: Zaznacz cały

# iwconfig wlan0 key 0123-4567-89
Jeśli tak nie jest polecenie wygląda tak jak jest to opisane w punkcie 2.1.
Aby dowiedzieć się więcej na ten temat polecam lekturę

Kod: Zaznacz cały

$ man iwconfig
Teraz pozostaje nam jeszcze skonfigurowanie adresów IP dla naszego komputera. Proces ten wykonuje się tak samo jak dla sieci typu LAN. Czyli:

Kod: Zaznacz cały

# ifconfig wlan0 address 192.168.0.2 netmask 255.255.255.0
Teraz czas na bramę:

Kod: Zaznacz cały

# route add default gw 192.168.0.1
Teraz sprawdzamy połączenie z siecią. Ping http://www.google.pl nic nie da ponieważ jeszcze nie dodaliśmy adresu serwera nazw (DNS). Dlatego wykonujemy polecenie:

Kod: Zaznacz cały

# ping 192.168.0.1
Teraz pora na dodanie adresu serwera DNS. Dane o serwerach DNS są przetrzymywane w pliku /etc/resolv.conf. W tym pliku możesz przetrzymywać tyle adresów ile Ci się podoba. System będzie sprawdzał jeden adres po drugim aż napotka na działający serwer.
Polecam dodanie do pliku /etc/resolv.conf tych adresów:

Kod: Zaznacz cały

194.204.152.34
194.204.159.1
208.67.222.222
208.67.220.220
Aby dodać te informacje edytujemy nasz plik /etc/resolv.conf dowolnym edytorem, bądź wykonujemy następujące polecenie:

Kod: Zaznacz cały

# echo "nameserver 194.204.152.34" >> /etc/resolv.conf
O to przykładowy plik resolv.conf:

Kod: Zaznacz cały

search www.google.pl 
nameserver 194.204.152.34
nameserver 194.204.159.1
nameserver 208.67.222.222
nameserver 208.67.220.220
Teraz śmiało możemy sprawdzać czy wszystko działa. Wydajemy polecenie

Kod: Zaznacz cały

# ping www.google.pl
Jeśli system zwrócił komunikat o tym, że sieć jest niedostępna to należy wszystko jeszcze raz dokładnie sprawdzić. Ale wiem, że tak nie jest :D

4. Wyszukiwanie dostępnych sieci bezprzewodowych.
Czasem zdarza się, że nie znamy ESSID naszej sieci. Możemy sprawdzić jakie sieci są dostępne. Służy do tego polecenie:

Kod: Zaznacz cały

iwlist wlan0 scan
W wyniku tego polecenia otrzymamy listę sieci wraz z parametrami.
Oto przykladowy wynik polecenia.

Kod: Zaznacz cały

wlan0     Scan completed :
          Cell 01 - Address: 12:34:56:78:9A:BC
                    ESSID:"jakas_siec"
                    Protocol:IEEE 802.11b
                    Mode:Managed
                    Frequency:2.447 GHz (Channel 8)
                    Quality:76/100  Signal level:-47 dBm  Noise level:-96 dBm
                    Encryption key:off
                    Bit Rates:11 Mb/s
                    Extra:bcn_int=100
                    Extra:atim=0
          Cell 02 - Address: 00:14:7C:B6:1B:78
                    ESSID:"Dom_NET"
                    Protocol:IEEE 802.11b
                    Mode:Managed
                    Frequency:2.417 GHz (Channel 2)
                    Quality:67/100  Signal level:-53 dBm  Noise level:-96 dBm
                    Encryption key:off
                    Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s
                    Extra:bcn_int=100
                    Extra:atim=0
5.Zakończenie
Mam nadzieje, że nie kopiowałeś tylko bezmyślnie poleceń i nie wklejałeś do konsoli podając swoje dane. Po to napisałem artykuł, żeby Ci pomógł, zrozumieć konfigurację sieci WiFi. Mam nadzieje, że wyniosłeś/aś coś z tej niby "lekcji".

-------------
To jest mój pierwszy w życiu artykuł. Z pisowni języka polskiego też nigdy nie byłem dobry.
Proszę o wytykanie wszystkich wad. Mam nadzieje, że ten artykuł nie jest kompletną klapą.
Pozdro
---
xbigos
-------------

(24 sierpień 2007 13:25) Kilka zabiegów kosmetycznych.
Ostatnio zmieniony 2007-08-24, 19:40 przez xbigos, łącznie zmieniany 5 razy.
Był królem tego miasta. Z papierosem zamiast berła...

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci bezprzewodowej.

Post autor: Outlaw » 2007-08-23, 23:21

xbigos pisze:Niestety nadal zdarzają się providerzy którzy praktycznie nie zabezpieczają swoich sieci a co za tym idzie swoich użytkowników. Artykuł ten nie pokazuje jak się przed tym ustrzec. Pokazuje w jaki sposób skonfigurować tą sieć aby móc korzystać z internetu.
Nie rozumiem tego... nie zgadza się coś merytorycznie... My nic przecież nie poradzimy przez konfiguracje swojej karty żeby być bezpieczniejsi... to zależy od administratora.

To taka mała dygresja...

Co do DNS to dodałbym jeszcze te które powinny się w /etc/resolv.conf znaleść, bo nie każdy początkujący to wie... czyli:

Kod: Zaznacz cały

194.204.152.34
194.204.159.1

Awatar użytkownika
xbigos
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2007-07-05, 22:44
Lokalizacja: Jarocin
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci bezprzewodowej.

Post autor: xbigos » 2007-08-23, 23:36

Outlaw pisze:
xbigos pisze:Niestety nadal zdarzają się providerzy którzy praktycznie nie zabezpieczają swoich sieci a co za tym idzie swoich użytkowników. Artykuł ten nie pokazuje jak się przed tym ustrzec. Pokazuje w jaki sposób skonfigurować tą sieć aby móc korzystać z internetu.
Nie rozumiem tego... nie zgadza się coś merytorycznie... My nic przecież nie poradzimy przez konfiguracje swojej karty żeby być bezpieczniejsi... to zależy od administratora.
No dokladnie nic nie poradzimy. Chodziło mi o to aby pokazać potencjalnemu użytkownikowi jakie jest niebezpieczeństwo i że nie zawsze możemy się przed tym sami obronic. jutro jak bede mial swierzy umysł to poprawie.
Pozdro i dzieki za rade. Masz racje to jest błąd,
Był królem tego miasta. Z papierosem zamiast berła...

Awatar użytkownika
Radek_R
Moderator
Posty: 1196
Rejestracja: 2004-06-14, 11:40
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci bezprzewodowej.

Post autor: Radek_R » 2007-08-24, 05:53

Wyłapane literówki i błędy zaznaczyłem na czerwono.
#358274
http://www.prook.net

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: Konfiguracja sieci bezprzewodowej.

Post autor: topdolar » 2007-08-24, 09:59

xbigos pisze:2. Co nieco o “radiówce”
ten punkt bym sobie darowal... jak ktos sie bawi w konfiguracje wifi to pewnie juz ma jakies pojecie na ten temat, a szczegolnie jesli to robi na linuxie ;)
xbigos pisze:Pierwszym a zarazem niezbędnym elementem konfiguracji jest uzyskanie praw administratora. Prawa te możemy uzyskać wpisując w terminalu polecenie su a następnie wpisanie naszego hasła administratora.
ja bym to troszke inaczej napisal... np "Teraz przechodzimy do trybu administracji(wydajac polecenie su)", bo to co napisales wyglada na zbedna lopatologie i dla ludzi ktorzy pierwszy raz maja kontakt z linuxem

a co do dnsow http://www.opendns.com/ te sa bardzo fajne i szybkie :)
Ostatnio zmieniony 2007-08-24, 09:59 przez topdolar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
xbigos
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2007-07-05, 22:44
Lokalizacja: Jarocin
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci bezprzewodowej.

Post autor: xbigos » 2007-08-24, 12:35

topdolar pisze:xbigos napisał/a:
Pierwszym a zarazem niezbędnym elementem konfiguracji jest uzyskanie praw administratora. Prawa te możemy uzyskać wpisując w terminalu polecenie su a następnie wpisanie naszego hasła administratora.


ja bym to troszke inaczej napisal... np "Teraz przechodzimy do trybu administracji(wydajac polecenie su)", bo to co napisales wyglada na zbedna lopatologie i dla ludzi ktorzy pierwszy raz maja kontakt z linuxem
Ja bym to zostawił, skąd mogę wiedzieć, że ten użytkownik nie ma pierwszy raz zainstalowanego linuksa i nie wie jak skonfigurować połączenie z netem?
topdolar pisze:xbigos napisał/a:
2. Co nieco o “radiówce”


ten punkt bym sobie darowal... jak ktos sie bawi w konfiguracje wifi to pewnie juz ma jakies pojecie na ten temat, a szczegolnie jesli to robi na linuxie ;)
To też bym zostawił. Nie koniecznie użytkownik linuksa musi mieć o tym jakiekolwiek pojęcie. To tak samo z monitorem. Używasz monitora a wiesz jak on działa?

Dzięki za rady zobaczę później może rzeczywiście wywale, jednak narazie niech zostanie.
Radek_R pisze:Wyłapane literówki i błędy zaznaczyłem na czerwono.
Poprawiłem. Dzięki! zawsze byłem słaby z polaka:D
Był królem tego miasta. Z papierosem zamiast berła...

Awatar użytkownika
blastboy1008
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 2006-12-09, 21:04
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci bezprzewodowej.

Post autor: blastboy1008 » 2007-08-24, 17:11

xbigos pisze:Możemy sprawdzić jakie sieci są dostępne. Służy do tego polecenie:

Kod: Zaznacz cały

iwconfig wlan0 scan
Powinno być:

Kod: Zaznacz cały

# iwlist wlan0 scan
Z tym że jak wpiszemy samo "s" też zadziała.
Madness is the gift, that has been given to me.

Awatar użytkownika
xbigos
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2007-07-05, 22:44
Lokalizacja: Jarocin
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci bezprzewodowej.

Post autor: xbigos » 2007-08-24, 19:42

blastboy1008 pisze:Powinno być:
Kod:
# iwlist wlan0 scan

Z tym że jak wpiszemy samo "s" też zadziała.
Poprawiłem. Dzięki. A nie wiem o czym wtedy myślalem:D nawet jak wpiszesz "scanning" to dziala.
Wpis z man

Kod: Zaznacz cały

PARAMETERS
       scan[ning]
Ostatnio zmieniony 2007-08-24, 19:43 przez xbigos, łącznie zmieniany 1 raz.
Był królem tego miasta. Z papierosem zamiast berła...

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci bezprzewodowej.

Post autor: bojleros » 2007-08-25, 13:57

xbigos, Zapomniałeś zaznaczyć o tym ,że zakładasz że karta ma już załadowane moduły i jest w miarę poprawnie rozpoznawana przez system.

Dlaczego nie piszesz nic o WPA ?
Ostatnio zmieniony 2007-08-25, 13:58 przez bojleros, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
xbigos
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2007-07-05, 22:44
Lokalizacja: Jarocin
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci bezprzewodowej.

Post autor: xbigos » 2007-08-25, 15:32

bojleros pisze:xbigos, Zapomniałeś zaznaczyć o tym ,że zakładasz że karta ma już załadowane moduły i jest w miarę poprawnie rozpoznawana przez system.
tak dodam jeszcze to. masz racje nawet mi sie nie dodalo. ale bodajrze difrost napisal sposob instalacji karty wifi wiec moze by dodac cos na ten temat?
Dlaczego nie piszesz nic o WPA ?
sproboje cos dopisac ale nie za bardzo mam gdzie to wcisnac
-----
EDIT

Mam takie pytanie odnośnie tego WPA. Czy było by błędem dopisanie konfiguracji przy pomocy wpa_supplicant
Ostatnio zmieniony 2007-08-31, 20:53 przez xbigos, łącznie zmieniany 1 raz.
Był królem tego miasta. Z papierosem zamiast berła...

Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: Konfiguracja sieci bezprzewodowej.

Post autor: coolart » 2008-06-26, 10:56

no wlasnie mnie by bardziej interesowalo o WPA bo to nie zawsze dziala jak pisza badz sa odmienne konfiguracje w ktorych mozna wie pogubić

sanji
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 2008-03-17, 01:07

Re: Konfiguracja sieci bezprzewodowej.

Post autor: sanji » 2008-06-30, 20:39

Ciężko powiedzieć jak jest w praktyce, ale teoretycznie, jeśli korzystamy ze stacjonarnej radiówki,
to można wyłączyć skanowanie w tle. Powinno to wpłynąć korzystnie na transfer.
Jeśli nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi.

Kod: Zaznacz cały

iwpriv wlan0 bgscan 0
Ostatnio zmieniony 2008-06-30, 20:40 przez sanji, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ