Instalacja oracle 10 na Slackware 12

W tym miejscu zapraszamy Was do współpracy. Czekamy na propozycje, sugestie i rady.
Moderatorzy zatroszczą się o to, by najlepsze teksty trafiły do FAQ.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Instalacja oracle 10 na Slackware 12

Post autor: sectt » 2007-12-23, 16:00

[center]Instalacja Oracle 10 na Slackware 12[/center]

Przedstawie tutaj jak zainstalować Oracle 10g Enterprise Edition na Slackware 12.0, kernel 2.6.23.8-smp.
Materiały z których korzystałem są tu.

Ściągamy oracle ze strony producenta , jest to 1,7GB, więc można spokojnie na noc włączyć ściąganie :)

[center]Instalacja[/center]

Po pierwsze musimy podlinkować dwa pliki(jako root):

Kod: Zaznacz cały

ln -s /usr/lib/libgcc_s.so.1 /lib/libgcc_s.so.1
ln -s /usr/i486-slackware-linux/lib/libstdc++.so.5.0.7 /usr/lib/libstdc++.so.5
Jako root dodajemy grupy i użytkownika do systemu:

Kod: Zaznacz cały

 
groupadd dba
groupadd oinstall
adduser oracle
Pamiętając, żeby w initial group dać oinstall, a w additional groups dba,users

Ściągnięty plik rozpakowujemy:

Kod: Zaznacz cały

unzip nazwa_pliku.zip
Jeżeli mamy swap'a mniejszego niż 1GB:

Kod: Zaznacz cały

 dd if=/dev/zero of=/directory/with/much/free/space/tempswap bs=1k count=1000000
 chmod 600 tempswap
 mke2fs tempswap
 mkswap tempswap
 swapon tempswap
Następnie sprawdzamy pamięć systemową przez wydanie komendy:

Kod: Zaznacz cały

 sysctl -a
I porównujemy z :

Kod: Zaznacz cały

 Needed                             Check with
 shmmax  = 2147483648               cat /proc/sys/kernel/shmmax
 shmmni  = 4096                     cat /proc/sys/kernel/shmmni
 shmall  = 2097152                  cat /proc/sys/kernel/shmall
 shmmin  = 1                        ipcs -lm |grep "min seg size"
 semmsl  = 250                      cat /proc/sys/kernel/sem | awk '{print $1}'
 semmns  = 32000                    cat /proc/sys/kernel/sem | awk '{print $2}'
 semopm  = 100                      cat /proc/sys/kernel/sem | awk '{print $3}'
 semmni  = 128                      cat /proc/sys/kernel/sem | awk '{print $4}'
 file-max = 65536                   cat /proc/sys/fs/file-max
 ip_local_port_range = 1024 65000   cat /proc/sys/net/ipv4/ip_local_port_range
Jeżeli nasza pamięć systemowa jest mniejsza od podanych powyżej to modyfikujemy(lub tworzymy) plik:

Kod: Zaznacz cały

/etc/sysctl.conf
przez dodanie:

Kod: Zaznacz cały

 # Kernel Parameters for Oracle 10.1.0
 kernel.shmall = 2097152
 kernel.shmmax = 2147483648
 kernel.shmmni = 4096
 kernel.sem = 250 32000 100 128
 fs.file-max = 65536
 net.ipv4.ip_local_port_range = 1024 65000
zapisujemy i wykonujemy polecenie:

Kod: Zaznacz cały

sysctl -p
Teraz jako root wykonujemy:

Kod: Zaznacz cały

 mkdir /opt/oracle
 chown oracle /opt/oracle
 chgrp oinstall /opt/oracle
Teraz trzeba sie przelogować na użytkownika oracle:

Kod: Zaznacz cały

su oracle
Podajemy hasło i wchodzimy do katalogu gdzie rozpakowaliśmy oracle. Następnie uruchamiamy instalator:

Kod: Zaznacz cały

./runInstaller -ignoreSysPrereqs
Pamiętając żeby ustawić Path:

Kod: Zaznacz cały

/opt/oracle
Przy instalacji wybrałem Enterprise Edition.
Global database name: nazwa_bazy.myhost
SID: nazwa_bazy

Podczas konfiguracji wyskoczył mi błąd:

ORA-12547: TNS:lost contact
Należy wcisnąć abort i ściągnąć i zainstalować dwie paczki:
libaio-0.3.104-2.i386.tgz i libaio-devel-0.3.104-2.i386.tgz
Ja je ściągnełęm jako rpm'y i przerobiłem na tgz (za pomocą rpm2tgz) z tej strony

Następnie wykonujemy:

Kod: Zaznacz cały

/opt/oracle/bin/relink
Po tej czynności, trzeba nacisnąć 'retry' w naszym instalatorze.

[center]Testowanie bazy[/center]

Jako użytkownik oracle trzeba ustawić zmienne :

Kod: Zaznacz cały

export ORACLE_HOME=/opt/oracle
export ORACLE_SID=nazwa_bazy
export ORACLE_BASE=/opt/oracle
Jako użytkownik oracle wchodzimy do katalogu /opt/oracle/bin i wykonujemy:

Kod: Zaznacz cały

 sqlplus /nolog
 conn / as sysdba
 startup
[center]Uruchamianie bazy przy starcie systemu[/center]

Tworzymy plik /etc/rc.d/rc.dbora
o następującej treści:

Kod: Zaznacz cały

 #!/bin/sh
 #
 # dbora   This scripts starts and shuts down the
 # oracle database
 #
 # chkconfig: 345 99 10
 # description: This script calls the dbstart script
 # to start Oracle
 #              and dbshut to stop it
 # processname: oracle*
 # config: /etc/oratab
 #
 # Set ORACLE_HOME to be equivalent to the $ORACLE_HOME
 # from which you wish to execute dbstart and dbshut;
 # Set ORA_OWNER to the user id of the owner of the
 # Oracle database in ORACLE_HOME.
 export ORACLE_BASE=/opt/oracle
 export ORACLE_HOME=/opt/oracle
 export ORACLE_SID=ROQDB
 ORACLE_HOME=/opt/oracle
 ORA_OWNER=oracle
 if [ ! -f $ORACLE_HOME/bin/dbstart ]
 then
   echo "Oracle startup: cannot start"
   exit
 fi
 case "$1" in
 'start')
   su $ORA_OWNER -c $ORACLE_HOME/bin/dbstart &
   su $ORA_OWNER -c "$ORACLE_HOME/bin/lsnrctl start" &
 ;;
 'stop')
   su $ORA_OWNER -c "$ORACLE_HOME/bin/lsnrctl stop " &
   su $ORA_OWNER -c $ORACLE_HOME/bin/dbshut &
 ;;
 'restart')
   su $ORA_OWNER -c "$ORACLE_HOME/bin/lsnrctl stop " &
   su $ORA_OWNER -c $ORACLE_HOME/bin/dbshut &
   sleep 15
   su $ORA_OWNER -c $ORACLE_HOME/bin/dbstart &
   su $ORA_OWNER -c "$ORACLE_HOME/bin/lsnrctl start " &
 ;;
 esac
Robimy go wykonywalnym :

Kod: Zaznacz cały

chmod 755 /etc/rc.d/rc.dbora
Do pliku /etc/rc.d/rc.M dodajemy:

Kod: Zaznacz cały

 # Start Oracle - roq
 if [ -x /etc/rc.d/rc.dbora ]; then
   . /etc/rc.d/rc.dbora start
 fi
I do pliku /etc/rc.d/rc.K i /etc/rc.d/rc.0 dodajemy:

Kod: Zaznacz cały

 # Shut down Oracle - roq
 if [ -x /etc/rc.d/rc.dbora ]; then
   . /etc/rc.d/rc.dbora stop
 fi
Następnie modyfikujemy plik /etc/oratab zmieniając linike:

Kod: Zaznacz cały

nazwa_bazy:/opt/oracle:N
na

Kod: Zaznacz cały

nazwa_bazy:/opt/oracle:Y
Autor:sectt

ElNinijo
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2006-11-15, 12:30

Napewno 10g...?

Post autor: ElNinijo » 2008-01-02, 12:34

Na stornie producenta nie znalazlem bazy Oracle 10g Enterprise Edition ktora by wazyla 1,7 GB dla Linux owszem jest baza ktora wazy 1,7 GB dla Linux ale to jest 11g wiec moje pytanko wiaze sie z tym czy instalacja 11g na slackware bedzie przebiegala w ten sam sposob co opisales?

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Instalacja oracle 10 na Slackware 12

Post autor: sectt » 2008-01-03, 09:34

Mogłem sie pomylić, bo najpierw ściągnełem 11g, a w pracy używam 10g, więc chciałem mieć 10g na mojej maszynie, myśle że nie będzie sie różnić w instalacji. Spróbuj i opisz swoje wrażenia :)

Gaza
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2007-12-20, 11:44
Lokalizacja: Mściszewice

Re: Instalacja oracle 10 na Slackware 12

Post autor: Gaza » 2008-01-05, 19:25

Witam.
Zainstalowalem oracla 10g na moim slacku 12.
Instalacja przebiegla bez problemow, niestety nie moge wystartowac bazy
z konta oracle wydaje polecenie

Kod: Zaznacz cały

dbstart
i otrzymuje komunikat

Kod: Zaznacz cały

Failed to auto-start Oracle Net Listene using /ade/vikrkuma_new/oracle/bin/tnslsnr
Przyznam ,ze nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzic

listener tez zglasza jakies bledy ale dla lokalnej bazy nie jest potrzebny , wiec narazie sie tym nie przejmuje.

edit

Juz wszystko jasne.
Skrypt

Kod: Zaznacz cały

dbstart
z jakiegos powodu mial zle przypisana sciezke do ora_home.
U mnie bylo

Kod: Zaznacz cały

ORACLE_HOME_LISTENER=/ade/vikrkuma_new/oracle
Zmienilem wpis podajac sciezke gdzie mam oracla

Kod: Zaznacz cały

ORACLE_HOME_LISTENER=/opt/oracle/product/10gR2
wszystko powinno juz byc dobrze.
Ostatnio zmieniony 2008-01-05, 21:51 przez Gaza, łącznie zmieniany 6 razy.
[color=red]Slackware 12[/color]|kernel 2.6.21.5

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Instalacja oracle 10 na Slackware 12

Post autor: Outlaw » 2008-01-06, 00:53

Pytanie za 100pkt :)
Czym się różni oracle od zwykłego mysql? Bo różnica między 1,7GB a 14MB jest spora, a po zalogowaniu do mysql mogę robić to samo co robimy na zajęciach u mnie własnie pod oracle....

Awatar użytkownika
xil
Moderator
Posty: 861
Rejestracja: 2004-06-20, 22:20
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: Instalacja oracle 10 na Slackware 12

Post autor: xil » 2008-01-06, 01:02

Outlaw, jesli chcesz punktowac 1pkt - jedna roznica to zakladaj nowy watek....

ciekaw jestem, czy zdolam 100tke dobic samemu :P nawet jesli nie wprost, to pomoga i znajdzie sie na pewno ze 100 roznic hehe

ocean
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 2006-12-12, 16:49

Re: Instalacja oracle 10 na Slackware 12

Post autor: ocean » 2008-01-06, 21:26

Outlaw pisze:Pytanie za 100pkt :)
Czym się różni oracle od zwykłego mysql? Bo różnica między 1,7GB a 14MB jest spora, a po zalogowaniu do mysql mogę robić to samo co robimy na zajęciach u mnie własnie pod oracle....
Z tego co sie zorientowałem, to mysql bije wszystkie bazy na głowę pod względem prędkości.
Mysql też ma transakcje i inne tego typu funkcje charakterystyczne dla nowoczesnych baz danych - kiedyś problem z nim był taki, że jak się łączyło 100 userów czy więcej jednocześnie - to baza nie wyrabiała. Oracle, PostreSQL bił niesamowicie mysql'a przy tego typu rozwiązaniach. Nie wiem jak jest teraz - może coś ulepszyli.

A tak swoją drogą - to ten Oracle jest przereklamowany - komu taka baza danych? Moze TPSA, Netia i inne podobne firmy posiadające zarejestrowanych wielu użytkowników potrzebują takiej bazy - ale przeciętna firma hostingowa lub zwykła - nie sadze żeby potrzebowali więcej niż mysql.
Ostatnio zmieniony 2008-01-06, 23:06 przez ocean, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
xil
Moderator
Posty: 861
Rejestracja: 2004-06-20, 22:20
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: Instalacja oracle 10 na Slackware 12

Post autor: xil » 2008-01-06, 22:43

pozostawie to bez zadnego komentarza......

ElNinijo
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 2006-11-15, 12:30

11g na slackware 12

Post autor: ElNinijo » 2008-01-07, 14:47

instalacja przebiega tak samo jak opisal sectt (dzieki sectt)

Gaza
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2007-12-20, 11:44
Lokalizacja: Mściszewice

Re: Instalacja oracle 10 na Slackware 12

Post autor: Gaza » 2008-01-10, 09:48

Pytanie do sectt.

Skrypt rc.dbora, w case start i restar zawiera linijke:

Kod: Zaznacz cały

su $ORA_OWNER -c "$ORACLE_HOME/bin/lsnrctl start" & 
Linia ta uruchamia listenera i bardzo dobrze.

Jednak jak zajrzysz do skryptu dbstart , to tam też jest wpis uruchamiajacy listenera.
W skrypcie dbshut jednak nie ma juz wpisu wylaczajacego listenera.

Moje pytanie:
Czy w skrypcie celowo wstawiles ta linie ? czy moze dla wiekszej przejrzystosci ?
Pozdrawiam
[color=red]Slackware 12[/color]|kernel 2.6.21.5

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Instalacja oracle 10 na Slackware 12

Post autor: sectt » 2008-01-10, 09:55

Skryptów nie napisałem, bo i po co jeżeli już zostały napisane...., podałem stronke z której korzystałem.

Gaza
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2007-12-20, 11:44
Lokalizacja: Mściszewice

Re: Instalacja oracle 10 na Slackware 12

Post autor: Gaza » 2008-01-10, 10:32

ok , w porzadku.

Myslalem ,ze moze zrobiles tak celowo aby zachowac jakas zgodnosc , lub z powodu jakiego niuansu.

Pozdrawiam :)
[color=red]Slackware 12[/color]|kernel 2.6.21.5

Amanda
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2006-02-06, 13:47

Re: Instalacja oracle 10 na Slackware 12

Post autor: Amanda » 2009-04-22, 13:47

Potrzebuje do testów (z PHP) zainstalować Oracla i zainstalowałem wersję Express Edition (Universal) wg instrukcji http://lpvg.net/xe_on_slack.html
Niestety przy poleceniu

Kod: Zaznacz cały

# /etc/init.d/oracle-xe configure
skrypt uruchamia się, pyta sie o porty, hasło, autostart i następnie "zawisa" na

Kod: Zaznacz cały

Starting Oracle Net Listener...
i tak sobie stoi (można toto przerwać Ctrl+C)

Ki grzyb?

Gdzie są jakieś logi (ew. gdzie ustawić logowanie)?
Niestety nie miałem do tej pory kontaktu z Oraclem :sad:
Linux Slack v 12
Ostatnio zmieniony 2009-04-22, 13:49 przez Amanda, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: Instalacja oracle 10 na Slackware 12

Post autor: Flash » 2009-04-24, 21:13

http://lpvg.net/xe_on_slack.html pisze:Something wrong or some error appear during configuration ?
You probably skiped a step.
So, log as oracle, set ORACLE_SID as XE and :

$ sqlplus sys/ as sysdba
SQL> shutdown immediate;
SQL> exit

Stop listener

$ lsnrct stop

Now, as root, remove some files

# rm /etc/default/oracle-xe
# rm -fr /usr/lib/oracle/xe

Repeat you installation starting from step 6
Wykonywałeś te polecenia? Bo jest to właśnie po to jeżeli przy konfiguracji coś jest nie tak.

lukaszek
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2012-01-21, 01:28

Re: Instalacja oracle 10 na Slackware 12

Post autor: lukaszek » 2012-01-21, 08:43

uruchamiamy instalacje

./runInstaller -ignoreSysPrereqs
Starting Oracle Universal Installer...

Checking Temp space: must be greater than 120 MB. Actual 20829 MB Passed
Checking swap space: must be greater than 150 MB. Actual 2008 MB Passed
Checking monitor: must be configured to display at least 256 colors
>>> Could not execute auto check for display colors using command /usr/X11R6/bin/xdpyinfo. Check if the DISPLAY variable is set. Failed <<<<

>>> Ignoring required pre-requisite failures. Continuing...

Preparing to launch Oracle Universal Installer from /tmp/OraInstall2012-01-21_08-37-27AM. Please wait ...
DISPLAY not set. Please set the DISPLAY and try again.
Depending on the Unix Shell, you can use one of the following commands as examples to set the DISPLAY environment variable:
- For csh: % setenv DISPLAY 192.168.1.128:0.0
- For sh, ksh and bash: $ DISPLAY=192.168.1.128:0.0; export DISPLAY
Use the following command to see what shell is being used:
echo $SHELL
Use the following command to view the current DISPLAY environment variable setting:
echo $DISPLAY
- Make sure that client users are authorized to connect to the X Server.
To enable client users to access the X Server, open an xterm, dtterm or xconsole as the user that started the session and type the following command:
% xhost +
To test that the DISPLAY environment variable is set correctly, run a X11 based program that comes with the native operating system such as 'xclock':
% <full path to xclock.. see below>
If you are not able to run xclock successfully, please refer to your PC-X Server or OS vendor for further assistance.
Typical path for xclock: /usr/X11R6/bin/xclock

i bum... stoi

ODPOWIEDZ