Neostrada (Net24) na modemach sagem, thomson i ZXDSL

W tym miejscu zapraszamy Was do współpracy. Czekamy na propozycje, sugestie i rady.
Moderatorzy zatroszczą się o to, by najlepsze teksty trafiły do FAQ.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Mey
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2009-01-04, 10:55
Kontakt:

Neostrada (Net24) na modemach sagem, thomson i ZXDSL

Post autor: Mey » 2009-01-04, 11:18

Kiedyś tak szukałem najłatwiejszego rozwiązania i znalazłem.
Program nazywa sie NET 0.4. Ma w sobie sterowniki do w/w modemów i bez problemu konfiguruje połączenie bez żadnych kompilacji i kłopotów.
Dzięki temu programowi skonfigurujemy
- Neostrada
- Netia(linia TP)
- Netia(linia Netii)
- Inny jeżeli znamy jego parametry czyli(VPI, VCI, DNS)
Program mozna pobrać ze strony autora:

Kod: Zaznacz cały

http://www.net-24.pdg.pl/ 
Na samym starcie rozpakowujemy archiwum.

Kod: Zaznacz cały

$ tar -jxvf net_0.4.tar
Przechodzimy do katalogu.

Kod: Zaznacz cały

$ cd net_0.4
I odpalamy program z roota

Kod: Zaznacz cały

# ./net

No i odpala się instalka. teraz wciskamy 1, 2 lub 3 zależnie od tego co chcemy zrobić. Proponuje najpierw zainstalować sterowniki, dopiero później skonfigurować połączenie.
Program konfigruje połączenie zarówno dla neostrady jak Netii na liniach Tepsy.
Po instalacji sterów i konfiguracji połączenia reboot kompa i powinno hasać :)

Polączenie wywołujemy z roota komendą:

Kod: Zaznacz cały

# pppd call net
Jeśli nie działa, powtarzamy całą procedure. U mnie zdażyło się, że poprostu nie skopiowało sterowników od modemu, dlatego jak nie dziala to robimy wszystko raz jeszcze i reboot.
Ostatnio zmieniony 2009-01-04, 15:51 przez Mey, łącznie zmieniany 1 raz.


largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Neostrada (Net24) na modemach sagem, thomson i ZXDSL

Post autor: largo3 » 2009-01-04, 15:02

Odradzam... Uruchamianie programu nieznanego pochodzenia na koncie administratora to niezbyt mądry pomysł. Zwłaszcza, że te to nie jest skrypt a binarka.

--edit--
Dobra, już trochę lepiej. ;) Strona programu to www.net-24.pdg.pl
Mey, zmień w swoim poście linki do programu na stronę programu to przeniosę to do Propozycji do FAQ.
Ostatnio zmieniony 2009-01-04, 15:08 przez largo3, łącznie zmieniany 1 raz.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Neostrada (Net24) na modemach sagem, thomson i ZXDSL

Post autor: Outlaw » 2009-01-04, 19:16

Co autor miał na myśli...
Program łączący system Linux z internetem przez DSL
chyba powinno być ADSL... :)
Ostatnio zmieniony 2009-01-04, 19:17 przez Outlaw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: Neostrada (Net24) na modemach sagem, thomson i ZXDSL

Post autor: bojleros » 2009-01-05, 17:44

Po instalacji sterów i konfiguracji połączenia reboot kompa i powinno hasać
Iście windziane podejście. Nawet z poszarpanych opisów w Propozycjach do FAQ da się obecnie skonfigurować uruchomić tego typu połączenie. Dorzucając do tego to co napisał largo3 sądzę że nie ma sensu nawet próbować takiego programu.

Phrozen^Tux
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 2005-06-13, 14:51
Lokalizacja: Krakow
Kontakt:

Re: Neostrada (Net24) na modemach sagem, thomson i ZXDSL

Post autor: Phrozen^Tux » 2009-01-24, 12:48

Podobne programiko/pakiety byly dotychczas - ale osobno dla poszczegolnych modemow (np slynny eagle-usb dla sagema F@st 800 ) Problem tylko w tym ze co parenascie (lub wiecej) miesiecy potrafia sie zmienic wersje firmware'u w modemach - a wiec i koniecznego do uruchomienia takiego modemu binarnego pliku z DSP-code . Ostatnia zmiana - dla sagema - byla juz na poczatku 2007 - kiedy to weszly do sprzedazy sagemy w podwersji E4 - kompletnie niekompatybilne z poprzednikami pod wzgledem sterowania. Do niedawna jednak TP dolaczalo na swoich plytach CD takze i plik firmware.bin o ktory wlasnie chodzilo. czasem byl on w osobnym katalogu (np. X:/neostradaTP/drivers/linux/ ) a czasem trzeba bylo go wypakowac z instalki windowsowej. :)

Pozdrawiam
"Niektorzy ludzie żyją tylko dlatego, że ich zabicie jest karalne"

ODPOWIEDZ