Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

W tym miejscu zapraszamy Was do współpracy. Czekamy na propozycje, sugestie i rady.
Moderatorzy zatroszczą się o to, by najlepsze teksty trafiły do FAQ.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

blazejwiecha
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 2006-07-15, 16:21
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: blazejwiecha » 2006-07-18, 11:56

też mam kartę na tym chipsecie tyle że o model wyżej 2500
Gdzie dostanę jakieś info na temat niej ?? i jej sterowników ??

Awatar użytkownika
Bing
Pomocnik
Posty: 825
Rejestracja: 2004-12-26, 22:40
Lokalizacja: Sk-ce
Kontakt:

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: Bing » 2006-07-18, 12:07

Ostatnio zmieniony 2006-07-18, 12:08 przez Bing, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Bing

blazejwiecha
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 2006-07-15, 16:21
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: blazejwiecha » 2006-07-18, 12:34

pisze make install i zwraca mi ze nie ma /etc/sysonfig/network-scripts/ifcfg-ra0


jak sobie z tym poradzić ?


wziołem z tąd pliczki http://www.slackware.com/~alien/slackbu ... /pkg/10.2/

dałem installpkg paczka .... no ale niestety nie wiem co dalej począć


puki co mam tyle ze w okienkowym kde w Kwifimanager mam juz połączenie (tak mi się wydaje) ale nie pobiera adresu z dhcp a jak manualnie dam to też lipka
Ostatnio zmieniony 2006-07-18, 14:20 przez blazejwiecha, łącznie zmieniany 3 razy.

blazejwiecha
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 2006-07-15, 16:21
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: blazejwiecha » 2006-07-18, 18:36

był błąd a postu nie mogę usunąć
Ostatnio zmieniony 2006-07-19, 00:26 przez blazejwiecha, łącznie zmieniany 1 raz.

blazejwiecha
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 2006-07-15, 16:21
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: blazejwiecha » 2006-07-18, 18:39

odpalenie interejsu ra0 jest w miare kopotliwe i nie wiem jak sobie z tym porqadzic. Zrobiem wszystko według opisu z pierwszego postu co jest tutaj opisany. Kopot w tym ze musze odpalac KWiFiManager, przejsc do Settings/Configuration Editor i dac na Activate
Potem trzeba w konsoli odpalic ponownie rc.wlan start. Dopiero od tego momentu internet dziala

Jakies pomysly jak to usprawnic by automatycznie sie uruchamialo ??

Przepraszam za brak polskich znakow. Musze skonfigurowac jeszcze to.
Ostatnio zmieniony 2006-07-19, 00:27 przez blazejwiecha, łącznie zmieniany 1 raz.

blazejwiecha
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 2006-07-15, 16:21
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: blazejwiecha » 2006-07-19, 03:17

pogrzebałem troszkę i kernela dźwigłem do wersji 32
teraz chcę przekompilować ten moduł ale dostaję taką odpowiedź:

Kod: Zaznacz cały

bash-3.1# make config


-------------------- Ralink RT2500 Station Configuration --------------------

  Linux kernel source directory : /usr/src/linux-2.4.32

  Module install directory : /lib/modules/2.4.32/kernel/drivers/net

bash-3.1# make all
cc -D__KERNEL__ -I/usr/src/linux-2.4.32/include -O2 -fomit-frame-pointer -fno-strict-aliasing -fno-common -pipe -mpreferred-stack-boundary=2 -march=i686 -DMODULE -DMODVERSIONS -include /usr/src/linux-2.4.32/include/linux/modversions.h -Wall -Wstrict-prototypes -Wno-trigraphs   -c -o rtmp_main.o rtmp_main.c
rtmp_main.c: In function `RT2500_open':
rtmp.h:1087: sorry, unimplemented: inlining failed in call to 'NICDisableInterrupt': function body not available
rtmp_main.c:266: sorry, unimplemented: called from here
rtmp.h:1090: sorry, unimplemented: inlining failed in call to 'NICEnableInterrupt': function body not available
rtmp_main.c:322: sorry, unimplemented: called from here
make: *** [rtmp_main.o] Błąd 1
nie bardzo wiem co mam zrobić teraz z tym.

Awatar użytkownika
DoZer
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2005-10-18, 16:06

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: DoZer » 2006-07-23, 15:10

Ja tez z tym mialem problemy i pomoglo jedynie to:

Kod: Zaznacz cały

root@Pangea:~# cat /etc/iftab
eth1      mac 00:08:A1:85:A0:BB
I wykonanie w /etc/rc.d/rc.M "ifrename"

Kod: Zaznacz cały

# Initialize the networking hardware.  If your network driver is a module
# and you haven't loaded it manually, this will be deferred until after
# the hotplug system loads the module below.
/sbin/ifrename
if [ -x /etc/rc.d/rc.inet1 ]; then
  . /etc/rc.d/rc.inet1 &
fi
if [ -x /etc/rc.d/rc.wifi ]; then
  . /etc/rc.d/rc.wifi start &
fi

# Initialize the hotplugging subsystem for Cardbus, IEEE1394, PCI, and USB devices:

dla wyjasnienia rc.wifi to moj wlasny skrypt startujacy sieciowke. Z doswiadczenia wiem ze sterowniki rt2400 i 2500 maja problemy w ciezkich warunkach i nie polecam ich, teraz zmienilem sieciowke na routera Ovislink i jest o niebo lepiej.

Toche chaotyczne, ale dziala ;]
Ostatnio zmieniony 2006-07-23, 15:15 przez DoZer, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://counter.li.org/][img]http://counter.li.org/cgi-bin/certificate.cgi/402341[/img][/url]

Awatar użytkownika
Skyscraper
Administrator
Posty: 753
Rejestracja: 2004-05-22, 10:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: Skyscraper » 2006-08-01, 14:31

Czy pracujecie jeszcze nad tym tekstem?

blazejwiecha
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 2006-07-15, 16:21
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: blazejwiecha » 2006-08-11, 01:27

przydałby sie jakiś uaktualniony artykuł na ten temat bo wszedł juz nowy 2500 ralink nad którym do teraz nie potrafie sie rozgryść .... mam niby połączenie sygnał jest pokazany na OK ale mac od AP nie wprowadza się i w ten też sposób brak internetu w laptopie .. prościej mówiąc brak połączenia chyba.

snipers
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2006-01-22, 18:18

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: snipers » 2006-08-30, 17:03

witam ja mam takie problem

zainstalowałem madwifi. ng current i podczas wpisywania iwconfig nic sie niewyswietla tylko pisze command not found. o co chodzi?

pozdr

Awatar użytkownika
krzychoo89
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 2006-08-30, 11:03
Kontakt:

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: krzychoo89 » 2006-08-30, 17:07

Czyżby brak wireless-tools ?
It’s not a bug, it’s a feature ;)

Feris
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 2006-05-13, 19:08

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: Feris » 2007-02-18, 19:59

Witam
Jade na slackware 11 bez hotplug i devs zato z udev.
Probuje zainstalowac pentagram hornet pci.
Sciagnalem sterowniki ze ze strony ralinka.
Wypakowalem do usr/local/src i zrobilem ./make uprzedniej zmianie makefile.6 na makefile ( czy jakos tak)
przegralem pliki .bin do etc/Wireless/RL...
zmodyfikowalem plik .dat i no dos2unix nie ma wiec uzylem fromdos, ktore niestety nie zadzialalo ( uruchomilo sie ale nie chcialo skonczyc) zastapilem je komend rownorzedna (chyba, znaleziona na sieci "vim -c ......"), i takze przegralem do /etc/.... .
rt61.ko wrzucilem do modulow kernela i wydalem komende depmod -ae.
zmodyfikowalem rc.wireless.conf i rc.inet1.conf.
Restart i po wydaniu komendy ifconfig ladnie widac podniesiony ra0.
Wydalem iwconfig i interfejs jest ale, essid="".
Recznie wpisane essid z iwconfig takze nie odnosi skutku.
Co zrobilem zle ?

___________________________________________________________________________


EDIT.

Pentagram Hornet PCI 802.11g działa na snapshot rt61 z serialmonkey.

Instalacja na test26.s z wlaczony hotplug. Przy samym udev nie chciało dzialac.

Instalacja przebiegla zgodnie z README.
Ostatnio zmieniony 2007-04-15, 17:45 przez Feris, łącznie zmieniany 1 raz.
Slackware 12

ju-rek
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2006-11-30, 13:10
Lokalizacja: Mazury

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: ju-rek » 2007-05-12, 06:30

Ja posiadam RT2400 i nie mam problemu z podniesieniem interfejsu przy starcie bez dodatkowych skryptów.
/etc/rc.d/rc.inet1.conf
## Example config information for wlan0. Uncomment the lines you need and fill
## in your info. (You may not need all of these for your wireless network)
IFNAME[4]="ra0"
IPADDR[4]="192.168.0.XX"
NETMASK[4]="255.255.255.0"
#USE_DHCP[4]="yes"
#DHCP_HOSTNAME[4]="icculus-wireless"
#DHCP_KEEPRESOLV[4]="yes"
#DHCP_KEEPNTP[4]="yes"
#DHCP_KEEPGW[4]="yes"
#DHCP_IPADDR[4]=""
WLAN_ESSID[4]=M-rozogi
WLAN_MODE[4]=Managed
##WLAN_RATE[4]="54M auto"
WLAN_CHANNEL[4]="11"
##WLAN_KEY[4]="D5AD1F04ACF048EC2D0B1C80C7"
##WLAN_IWPRIV[4]="AuthMode=WPAPSK EncrypType=TKIP WPAPSK=7B1ABEEB5D197741923ED26727569C365E31212096A0EAFAD563B268BAD01CAF TxRate=0"
#WLAN_WPA[4]="wpa_supplicant"
#WLAN_WPADRIVER[4]="ndiswrapper"
i wszystko działa :-)
C2D E8400@4Ghz - Foxconn P35AP-S - GF8800GT - Samsung 500 gb - Audigy 2 Gold - 2.6.29-zen0

cyco22
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2007-08-08, 21:16

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: cyco22 » 2007-08-08, 21:25

a u mnie mam problem bo mi wyświetla takie coś:

Kod: Zaznacz cały

modprobe rt61
/lib/modules/2.4.32/extra/rt61.o: /lib/modules/2.4.32/extra/rt61.o: unresolved symbol wireless_send_event
/lib/modules/2.4.32/extra/rt61.o:
Hint: You are trying to load a module without a GPL compatible license
      and it has unresolved symbols.  The module may be trying to access
      GPLONLY symbols but the problem is more likely to be a coding or
      user error.  Contact the module supplier for assistance, only they
      can help you.

/lib/modules/2.4.32/extra/rt61.o: insmod /lib/modules/2.4.32/extra/rt61.o failed
/lib/modules/2.4.32/extra/rt61.o: insmod rt61 failed


[ Komentarz dodany przez: Lizard: 2007-08-08, 22:28 ]
Konsola wygląda o wiele lepiej w otoczeniu

Kod: Zaznacz cały

[/b].
Ostatnio zmieniony 2007-08-08, 21:27 przez cyco22, łącznie zmieniany 1 raz.

arasek
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 2007-08-08, 21:56

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: arasek » 2007-08-11, 10:15

/etc/rc.d/rc.wlan start
rausb: Wgrywam modul karty sieciowej ... Note /etc/modules.conf is more recent
than /lib/modules/2.4.26/modules.dep
Zkaonczono
rausb0: Ustawiam ESSID... Error for wireless "Set Frequency" (8B04) : too few arguments.
/etc/rc.d/rc.wlan: line 52: 1: command not found
BLAD !

:help:
poznać Slackware, a Windowsa za kare ;)

[url]http://www.slackware12.yoyo.pl[/url]

ODPOWIEDZ