Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

W tym miejscu zapraszamy Was do współpracy. Czekamy na propozycje, sugestie i rady.
Moderatorzy zatroszczą się o to, by najlepsze teksty trafiły do FAQ.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Skyscraper
Administrator
Posty: 753
Rejestracja: 2004-05-22, 10:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: Skyscraper » 2005-08-03, 20:15

Visious uwzględnij proszę uwagi Kolegów. Są jak najbardziej przydatne. Popraw również składnię, gramatykę i interpunkcję w tekście. Dobrze jest troszkę tekst przyszlifować aby nie wyglądał jak pisany na kolanie ;)

Awatar użytkownika
Vicious
Użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 2005-05-03, 18:39

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: Vicious » 2005-08-03, 20:17

Dobrze, zmienie,ale póki co czekam na natchnienie. Ale jutro bądź jeszcze dziś postaram się co nie co z tym zrobić? Co do pisania na kolanie to masz racje. Klawiature na kolanach trzymałem ;)

Awatar użytkownika
Kosma
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 2005-04-02, 00:44
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: Kosma » 2005-08-03, 20:19

AFAIK do tego używa się nameif. A co do if_name, to bezpieczniej napisać (nazwę modułu odpowiednio dostosować):

Kod: Zaznacz cały

options ndiswrapper if_name=eth%d
Kot, etatowy opieprzacz z zakresu kart AC'97.

Awatar użytkownika
Vicious
Użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 2005-05-03, 18:39

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: Vicious » 2005-08-03, 20:20

Ale ja nie użyłem ndiswrappera.

przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: przemek999 » 2005-08-03, 20:25

Kosma przecież ja już to napisałem wcześniej - pozatym zawsze można zmodyfikować źródła, tak jak już ktoś zauważył.

vicious przecież Kosma zaznaczył, że należy zmienić nazwę modułu z ndiswrapper na własny :)

EDIT: Można sprawdzić poleceniem modinfo, czy moduł coś takiego obsługuje.
Pozdrawiam Przemek.

Awatar użytkownika
Vicious
Użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 2005-05-03, 18:39

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: Vicious » 2005-08-03, 21:16

przemek999 pisze:No standardowy wpis w /etc/rc.d/rc.M w miejsce rc.inet1.

Kod: Zaznacz cały

if [ -x /etc/rc.d/rc.inet1 ]; then
  . /etc/rc.d/rc.inet1
fi
Zamieniam na

Kod: Zaznacz cały

if [ -x /etc/rc.d/rc.wifi ]; then
  . /etc/rc.d/rc.wifi
fi
Czy tak?

przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: przemek999 » 2005-08-03, 21:36

vicious właśnie tak - tylko w tedy trzeba jeszcze postawić loopback w pliku rc.wifi (można posiłkować rozwiązaniem w rc.inet1).
Pozdrawiam Przemek.

Awatar użytkownika
Kosma
Użytkownik
Posty: 531
Rejestracja: 2005-04-02, 00:44
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: Kosma » 2005-08-03, 23:59

przemek999 pisze:Kosma przecież ja już to napisałem wcześniej - pozatym zawsze można zmodyfikować źródła, tak jak już ktoś zauważył.
Modyfikowanie źródeł jest nieeleganckie. No i czytaj uważniej - jest różnica między:

Kod: Zaznacz cały

if_name=eth0
a

Kod: Zaznacz cały

if_name=eth%d
Ten drugi jest bezpieczniejszy.
Kot, etatowy opieprzacz z zakresu kart AC'97.

Awatar użytkownika
Vicious
Użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 2005-05-03, 18:39

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: Vicious » 2005-08-04, 00:35

Dobra Panowie,zobaczcie teraz na to i powiedzcie co jeszcze.

przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: przemek999 » 2005-08-04, 00:54

Kosma jemu obydwa sposoby nie działąją, a modinfo nie pokazuje niczego sensownego.
Proponuje spróbować: if_name=eth0, eth_face_name=1, if_face_name=1, face_name=eth0. Mozę ktureś okaże się dobre. Oczywiście najlepiej przeczytać cała dokumantację. Jeśli i to zawiedzie to mozna zmodyfikować źródła/pisać do autorów z prośbą o dodanie takowego parametu.
Pozdrawiam Przemek.

Awatar użytkownika
Vicious
Użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 2005-05-03, 18:39

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: Vicious » 2005-08-04, 10:48

Póki co jest to gotowe dla ra0, cztyam teraz dokumentacje sterownik,w źródłach wole nie zmieniać,przeciez to nie o to chodzi a nie każdy będzie w stanie poradzić sobie z edycją źródeł.Czekam na opinie/sugestie co jeszcez można zrobić.

przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: przemek999 » 2005-08-04, 12:08

vicious zawsze może jeden zmodyfikować źródła i robić patche - reszta z nich korzysta.
Pozdrawiam Przemek.

przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: przemek999 » 2005-08-07, 11:23

Ostatnio dokonałem aktualizacjii z 10.1 do current. Skrypt rc.inet1 i jego plik konfiguracyjny zapewnia nam praktycznie wszystko, co potrzebauje użytkownik dowolnej sieciówki. Daltego proponuje oprzeć opis właśnie tylko na konfiguracjii rc.inet1.conf z Current (przyszły 10.2). MOżna zostawić alternetywnie prosty skrypt do rc.local, dla ludzi w wcześniejszymi wersjami slacka.
Pozdrawiam Przemek.

Awatar użytkownika
Vicious
Użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 2005-05-03, 18:39

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: Vicious » 2005-08-08, 11:02

przemek999 pisze:Daltego proponuje oprzeć opis właśnie tylko na konfiguracjii rc.inet1.conf z Current
Z chęcią,ale póki nie moge się zająć tym, o czym piszesz. Może jest ktoś chętny,kto opisze to wszystko na rc.inet.1 (chodzi głównie o konfiguracje rc.inet.conf) a jeśli nie to zrobię to sam,tyle że w późniejszym terminie. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Vicious
Użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 2005-05-03, 18:39

Re: Instalacja karty sieciowej WiFi na chipsecie RaLink

Post autor: Vicious » 2005-08-19, 07:16

Dobra. Te skrypty z currenta (10.2) niestety nie są w pełni funkcjonalne. Aby sieć działała potrzebne jest ponowne uruchomienie interfejsu sieciowego :/ Co do ethX to ta karta jest dość oporna. Przynajmniej u mnie. Za nic nie chce działać jako ethX. Może to wina sterowników. Kto wie...

ODPOWIEDZ