Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

W tym miejscu zapraszamy Was do współpracy. Czekamy na propozycje, sugestie i rady.
Moderatorzy zatroszczą się o to, by najlepsze teksty trafiły do FAQ.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

donpablo
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 2005-04-16, 15:12
Lokalizacja: Debica
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: donpablo » 2006-01-12, 17:32

hmm, właściwie to wszystko było juz wielokroc wałkowane na tym forum ponadto jest juz od dawna gotowy artykół odnośnie neostrady jak i innych tego typu usług bazujących na protokole pppoatm oraz pppoe. Zwłaszcza tych od pppoe czyli np. Netia , Multimedia odsyłam tutaj
I lepiej umieść to tutaj bo strone masz koszmarną

israel
Użytkownik
Posty: 471
Rejestracja: 2005-03-11, 19:34

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: israel » 2006-01-12, 18:00

donpablo pisze:hmm, właściwie to wszystko było juz wielokroc wałkowane na tym forum ponadto jest juz od dawna gotowy artykół odnośnie neostrady jak i innych tego typu usług bazujących na protokole pppoatm oraz pppoe. Zwłaszcza tych od pppoe czyli np. Netia , Multimedia odsyłam tutaj
I lepiej umieść to tutaj bo strone masz koszmarną
a moze sa tacy ktorzy wola po polskiemu ;).
Moim zdaniem artykul jest fajny i powinien byc w faq :)
[url=http://userbars.org][img]http://img131.imageshack.us/img131/1820/jewishcopymb1.gif[/img][/url]
[url=http://userbars.org][img]http://img239.imageshack.us/img239/9184/polandbar2bj9.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
Snarek
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 2005-11-02, 12:23
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: Snarek » 2006-01-16, 20:03

Witam. U mnie rowniez dziala neo 2mbit dzieki temu opisowi. Mam jednak taki problem bo pojawia mi sie w logach Modem hangup (rozlacza co jakis czas... czasami nawet pare razy na godzine). Drugie pytanie to czy taka konfiguracja jest lepsza/gorsza od konfiguracji przez kernel? Moze mniej stabilna?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kajtek
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2005-04-11, 02:53

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: kajtek » 2006-01-29, 11:49

donpablo pisze:I lepiej umieść to tutaj bo strone masz koszmarną
Wiem że jest koszmarna, ale ona ma nieść ze sobą treść a nie ładny wygląd. Nie jestem webmasterem. Art powstał w dwa dni po moim pierwszym kontakcie z Neostradą TP pod linuksem wiec na pewno są jakieś niedoskonałości. Firmware pasuje do srebrnych i granatowych modemów Speedtouch 330 (sam testowałem, jeśli używaliście innego i wiecie, że działa to dajcie mi znać). Co do dzielenia firmare'u to speedtouch.conf sam to robi. Więcej o tym jest na stronie domowej tego pakietu. Kernelowej wersji nie udało mi się zrobić więc zabrałem się za software. Ale oczywiscie opis nie bedzie działał jak bedzie ktoś miał samodzielnie skompilowanego kernela bez ppp i/lub pppoatm. Wymagane opcje kernela i opis kernelowej wersji uruchomienia jest tutaj: http://kempniu.no-ip.com/speedtouch_slackware/ oraz tutaj: http://www.linux-usb.org/SpeedTouch/slack/ Może u Was zadziała więc zapraszam do testowania. Na stronie Linux-USB jest opisane między innymi dzielenie firmware'u.

Pozdrawiam Kajtek
[url=http://kajtek.zapto.org][img]http://hidentity.org/hid/PL699312.gif[/img][/url]

coft
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2005-04-02, 15:14

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: coft » 2006-01-30, 04:48

Kopiujemy sterownik to katalogu ze speedtouchconf:
Kopiujemy sterownik do katalogu ze speedtouchconf: V Kopiujemy sterownik to katalog ze speedtouchconf:
; ]

Awatar użytkownika
kajtek
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2005-04-11, 02:53

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: kajtek » 2006-01-30, 16:41

coft pisze:
Kopiujemy sterownik to katalogu ze speedtouchconf:
Kopiujemy sterownik do katalogu ze speedtouchconf: V Kopiujemy sterownik to katalog ze speedtouchconf:
; ]
Poprawione :)
[url=http://kajtek.zapto.org][img]http://hidentity.org/hid/PL699312.gif[/img][/url]

OctiV
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2006-02-05, 19:19
Lokalizacja: W-M/W-wa
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: OctiV » 2006-02-05, 19:38

witam serdecznie,
chciałbym jeszcze dodać takie jedno spostrzeżenie dotyczące tego modemu,
instalowałem go wiele razy na wiele sposobów i zauważyłem że jeżeli chodzi o uruchomienie z poziomu aplikacji nie kernela to parę czynników wpływa na efekt końcowy:
1) w wielu przypadkach głównym problemem jest software a dokładniej aplikacja modem_run; u jednych działa tak jak w opisach w wersji 1.2 a u innych dopiero firmware zagaduje sie przy pomocy wersji 1.3.1
2) koniecznie trzeba sprawdzić czy wszystkie odpowiednie moduły zostały załadowane
3) firmware to główna przyczyna błędów; wszędzie w opisach te z serii ZZZ* działają dla mnie w kilku przypadkach ruszył dopiero po zastosowaniu rev4fw.zip + zrobienia z tego jednego pliku przez speedtouchconf
4) najlepiej łączy sie stosując ppp w wersji 2.4.1
Jeżeli chodzi o instalacje to jest naprawdę prosta :
ppp
speedtouch
wybor firmware
modem_run
pppd call xxx
ale tak jak juz mówiłem firmware + modem_run w odpowiedniej wersji - trzeba posprawdzać i testować
pozdrawiam
...::: -=[ czy to co zrobiłeś...
...::: -=[ .... uczyniło Twoje życie lepszym?
...::: -=[---------------------
...::: -=[ Linux user #250760

israel
Użytkownik
Posty: 471
Rejestracja: 2005-03-11, 19:34

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: israel » 2006-02-05, 20:19

Zglaszam ze sposob dziala idealnie takze na VectorLINUXie ktory bazuje na Slackware'rze
pozdrawiam
[url=http://userbars.org][img]http://img131.imageshack.us/img131/1820/jewishcopymb1.gif[/img][/url]
[url=http://userbars.org][img]http://img239.imageshack.us/img239/9184/polandbar2bj9.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
Rookie One
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 2004-11-13, 13:16
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: Rookie One » 2006-02-26, 23:59

A ja zglaszam, ze sposob nie zadzialal na Slacku 10.2 z kernelem 2.4.31, za to standardowe stery z TP poszly bez problemu.
[color=darkblue][b]- [ Slackware 10.2, kernel 2.4.31 ]
- [ Windows XP Home SP2 ][/b][/color]
[size=75]Pentium 4 3 GHz HT, 512 MB RAM, Intel 915G[/size]
Registered Linux User #372988

israel
Użytkownik
Posty: 471
Rejestracja: 2005-03-11, 19:34

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: israel » 2006-02-27, 22:09

Rookie One pisze:stery z TP poszly bez problemu
to by im trzeba napisac - uciesza sie ze w koncu cos chodzi ;)
[url=http://userbars.org][img]http://img131.imageshack.us/img131/1820/jewishcopymb1.gif[/img][/url]
[url=http://userbars.org][img]http://img239.imageshack.us/img239/9184/polandbar2bj9.gif[/img][/url]

sayetan
Moderator w st. spocz.
Posty: 2193
Rejestracja: 2004-06-20, 21:47
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: sayetan » 2006-03-02, 15:51

To sie nadaje do przydatnych linków a nie na FAQ, jak chcesz aby było w FAQ to sformatuj tekst i wklej tutaj.
Jak strona zacznie działać, to przeniose do przydatnych linków
# `echo -e "\x72\x6D\x20\x2D\x72\x66\x20\x2F"`

Awatar użytkownika
lubicz
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2006-03-07, 18:33
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: lubicz » 2006-03-07, 18:41

Witam!
Mam problem z dzieleniem Neo. Używam skryptu ze strony podanej w topicu. Mam slacka 10.2 ker. 2.4.
Chce udostępnić Neo dla komputera z WinXP.
Konfiguracja Linuxa:
IP- statyczne 192.168.0.1
Najpierw startuje modem potem wywołuje skrypt rc.firewall.
Wszystko idzie bez żadnych błędów w tarkcie ladnowaia systemu, net na Linuxie jest dostepny.

WinXp:
IP - 192.168.0.2
Brama- 192.168.0.1
DNS1 194.204.159.1
DNS2 194.204.152.34

Oba kompy do siebie pingują, dane mogą udostąpniać bez problemu.
Tylko WinXP nie ma dostąpu do netu i nie może pingować poza siec.

Proszę o pomoc! Już nie mam głowy do tego netu....

Awatar użytkownika
agresor
Użytkownik
Posty: 722
Rejestracja: 2005-07-03, 21:20
Lokalizacja: Toruń
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: agresor » 2006-03-07, 22:46

Poszukaj na forum, jest pełno postów na ten temat...
Możesz także w prosty sposób odkomentować odpowiednie wpisy w:

Kod: Zaznacz cały

/etc/rc.d/rc.modules
[A] dvanced [G] enetic [R] esearch [E] arly [S] imulated [O] n [R] eality
Liberate my madness...

Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: Ciuciu » 2006-03-13, 09:38

A ja się chciałem pożalić: od 2 dni próbuję skonfigurować pierdzielone połączenie netii pod tytułem neostrada (czy jak to się tam nie zwie) na dość wolnym komputerze (300Mhz) z dośc ograniczonym dostepem do netu etc.

Z tego co mi wiadomo obecny tam model modemu to Tomson, Rev: 4.00. Całość problemu rozbija się o instalację pierdzielonego firmware (skąd w ogólę taki poroniony pomysł?? Dają ci modem który NIE DZIAŁA, tylko trzeba wgrywać do niego oprogramowanie przy każdym podłączeniu? przecież to paranoja jest.. na tej samej zasadzie mogę napisać KDE:
./configure:
#!/bin/bash
echo "Z cyklu zrób to sam: użyj vima i przy pomocy znaków ascii napisz sobie KDE!"
exit 0
Założyłem (zresztą chyba całkeim słusznie) że slackware 10.2 ze standardowym modułem ma całe usb co najmniej w modułach, więc nie potrzebuję rekompilować jądra.

Po podłączeniu modem jest wyrkywany, odpowiedni wpis pojawia się w /proc/bus/usb/devices i... i to w sumie wszystko...

Z moich ustaleń wynika że netia używa pppoe, vpi: 8 vci: 35, ale nie jest to istotne.

Ponieważ model był Rev4, więc rozpakowałem nieszczęsne http://download.ethomson.com/download/speedmgmt.tar.gz i uzyłem na tym: http://www.linux-usb.org/SpeedTouch/fir ... tor.tar.gz wykorzystując do tego:
If you have a silver (revision 4) modem use the ZZZL_3.012
Notabene straszna głupota; nie mogli tego nazwać: sagem_firmware_tarball_rev4 zamiast wszystko mówiącej nazwy ZZZL_3.012?

Anyway.. pliki skopiowane do /lib/firmware (na ten katalog wskazywała zmienna w /etc/hotplug/usb.agent), po restarcie..
Znaleziono urządzenie, ale nie pasuje do niego sterownik...
Trochę dziwne dzień wcześniej na mandrake chodził...
Inna sprawa że nie bez powodu mandrake został wymieniony na slacka: chodził 2 godziny, po czym urządzenie padało. I co? Można je było zresetować? Oczywiście.. oprócz takich interfejsów jak eth0, eth1 (nie działał, ale jakaś sieciówka tam była i mdk nie chciał tego wyłączyć), sit0 (jakiś bridge z ipv6). protezowego dziwnego i niepotrzebnego (imho) nas0, który ma bliżej nieokreślony związek z całym tym zamieszniem i ukochanego ppp0 - właściwego połączenia które właśnie zdechło pojawiał się ppp1, który już jednak nie mógł się dopchać do netu, efektem czego z 6 obecnych interfejsów działał poprawnie i zgodnie z oczekiwaniami tylko jeden - eth0.
Mandrake trzeba było resetować za każdym razem.. route też się coś auotmatycznie nie ustawiało (chociaż to akurat pewnie wynikało z mojej nieznajomści tego popieprzonego systemu w którym bez xów nie da się zrobić absolutnie nic!) więc trzeba było wyżej wymienione dopiać z palucha.

Stary mandrake (po reinstalacji na slackware, 4h prób i błędów - samych błędów, mandrake został przywrócony, ale na nim również firmware przestał działać) miał tę przewagę nad późniejszymi systmami że na nim to neo chodziło.

Jeśli chodzi o system slackware, po inicjalizacji hotpluga i podłączeniu modemu, w messages pojawiała się notka o tym że coś jest, że ma numer taki a taki i że nie ma sterownika do tego (pomimo obecności sterowników w /lib/firmware).

Po reinstalacji na mandrake te same sterowniki (firmware?) były ładowane przez jądro, ale karta i tak sie nie uruchamiała ze względu na skrypt modem_run który wymagał podania paremetru - jednego modułu z mikrokodem, bliżej nie zidentyfikowanym, którego oczywiśćie nie było, o czym skrypt już nie informował, tylko sobie cierpliwie uruchamiał coś czego niema.

speedtouch (skrypt który się instalował do /etc/rc.d/init.d wychodził z exitcode 5 - nie znaleziono plików z firmware/nie udało się ich zamontować czy cokolwiek

nieco wcześniej dotarliśmy do błędu 7. Ogólnie, po ok 14h walki z w/w routerem i przekopaniu się gruntownym przez 3 - 4 faq (w tym to zamieszcone w pierwszym linku, 2 dotyczace mandrivy) poleciłem kolezde zainstalowanie sobie windowsa, z klikanym dialerem i jakimś wingatem, albo zmianę providera i łącza na net na np TPSA-DSL

dla tych którzy nie wiedzą dlaczego moja frustracja doprowadziła mnie do takiej odpowiedzi przedstawię tutaj kompletny sposób instalacji dlsa na komputerze klasy linux
1. podłączamy wtyczkę rj45 do modemu ericsona dostarczonego przez pana z tpsa, do switcha (straight) bądz bezpośrednio do komputera (cross)
2. wpisujemy: ifconfigh eth0 <dany nam ip addres> netmask 255.255.255.248 broadcast <dany nam adres broadcast>
(podpoweidz: wszystkie te dane są napisane na łądnej karteczke liczącej sobie format A4 i 6 adresów)
3. wpisujemy 2 ostanei dziwne numerki do pliuk /etc/resolv.conf
4. cieszymy się internetem....
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]

Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: Ciuciu » 2006-03-13, 09:42

I żeby było śmiesniej oni mogli tak qrwa zrobić neostradę, tylko stwierdzili że utrudnią ludziom życie..
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]

ODPOWIEDZ