Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

W tym miejscu zapraszamy Was do współpracy. Czekamy na propozycje, sugestie i rady.
Moderatorzy zatroszczą się o to, by najlepsze teksty trafiły do FAQ.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Azaris
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2006-02-25, 15:34

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: Azaris » 2006-03-19, 01:59

Kiedyś udało mi się zainstalować neo na Thomson`ie "elegancko". Żałuję, że nie zapisałem tej magicznej metody ;).
Szkoda mi nerwów. Korzystam z TEGO, instalacja trwa ~1 min, testowałem tą wersję skryptu na Slacku 10.2, Debianie Sarge, Auroxie 10.2 i Fedorze Core 4, działa bez zarzutu. Z innymi wersjami "Speedtouchonf'a" miałem problemy, ww. mnie nie zawiodła jeszcze. Wadą jest długi czas ładowania firmware'u, ale cóż... coś, za coś [;

Może pomoże,o ile dobrze zrozumiałem post ;)

Ps. Najlepiej instalować na "świerzym" systemie. Mogą się pojawić problemy po wcześniejszych, nieudanych próbach instalacji speedtouch'a.
Ostatnio zmieniony 2006-03-19, 02:02 przez Azaris, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jory_miler
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 2005-05-30, 10:33

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: jory_miler » 2006-04-06, 09:34

Po pierwsze: mam czarny modem bardzo popularny w uk, i moze sie to przydac poczatkujacym uzywamy tego samego sterownika co przy srebrnym: zzz-cos-tam
Po drugie: zadzialala u mnie metoda "kernelowa" bez najmniejszych problemow za pierwszym razem
I po trzecie mala krytyka: pierwsze dwa posty tematu sugeruja, ze nie trzeba dodawac nic do jajka co jest chyba nieprawda, chcac na szybko zainstalowac modem, uzylem opisu z linka w pierwszym poscie i za chiny nie chcialo pojsc, dopiero w trakcie czytania kolejnych postow dowiedzialem sie ze jednak costam do tego jaja trzeba dodac i tak i tak, wiec postanowilem uzyc metody drugiej (kernelowej), natomiast uwazam ze moze sie trafic kilku takich narwancow jak ja i po przeczytaniu pierszych dwoch postow wezma sie za robienie czegos co i tak nie zadziala, sugerowalbym aby edytowac pierwszy post i dodac informacje o opcjach jadra ktore musza byc w nie wkompilowane
pozdro

Awatar użytkownika
kajtek
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2005-04-11, 02:53

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: kajtek » 2006-07-06, 01:28

jory_miler pisze:Po pierwsze: mam czarny modem bardzo popularny w uk, i moze sie to przydac poczatkujacym uzywamy tego samego sterownika co przy srebrnym: zzz-cos-tam
Po drugie: zadzialala u mnie metoda "kernelowa" bez najmniejszych problemow za pierwszym razem
I po trzecie mala krytyka: pierwsze dwa posty tematu sugeruja, ze nie trzeba dodawac nic do jajka co jest chyba nieprawda, chcac na szybko zainstalowac modem, uzylem opisu z linka w pierwszym poscie i za chiny nie chcialo pojsc, dopiero w trakcie czytania kolejnych postow dowiedzialem sie ze jednak costam do tego jaja trzeba dodac i tak i tak, wiec postanowilem uzyc metody drugiej (kernelowej), natomiast uwazam ze moze sie trafic kilku takich narwancow jak ja i po przeczytaniu pierszych dwoch postow wezma sie za robienie czegos co i tak nie zadziala, sugerowalbym aby edytowac pierwszy post i dodac informacje o opcjach jadra ktore musza byc w nie wkompilowane
pozdro
Na deflautowym kernelu metoda powinna dzialac bez problemow. U mnie zadzialala. W arcie jest link do tzn kernelowej metody i tam sa opcje kernela potrzebne do tego zeby ruszyl nam modem. Wiekszosc o ile nie wszystkie sa w defaulcie.
[url=http://kajtek.zapto.org][img]http://hidentity.org/hid/PL699312.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
Paul999
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 2006-04-06, 16:19

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: Paul999 » 2006-07-08, 08:57

czy to FAQ jest dla jądra 2.6.xx :?: Bo właśnie po kompikacji mam poroblem i nie wiem czy z tego skorzystać...

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: PITbull » 2006-07-11, 18:06

witam

Uważajcie na jajko 2.6.17. Przebudowane USB jast buggy i zawiesza blokuje speedtoucha przy ściąganiu dużych plików /np. azureus/.
Na razie patcha niet.

pozdr..

michalj
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2006-07-29, 10:12
Lokalizacja: Płock
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: michalj » 2006-07-29, 10:24

witam, u mnie nie dziala :

The modem_run command failed (code 240)
modem_run results:
unable to locate firmware
If you have a silver modem, make sure you're using rev4fw.zip
http://speedtouchconf.sourceforge.net/rev4fw.zip
FAILED because of modem_run error 240

uzywam tego srebnego modemu i uzylem tego pliku rev4fw.zip
czytalem tu ze sa trzy rozne.wiec sprawdzilem ten firmware mam 2.00
wszystko pisalo sucses itp, nie musialem wpisywac loginu i pass w tych plikach w edycji bo juz bylo.dopisalem tylko w /etc/ppp/peers/adsl "-e 1" reszte mialem

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: mpier » 2006-07-29, 16:00

To poszukaj na google lepiej, a najlepiej, to przejdź na sterownik z jądra.

michalj
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 2006-07-29, 10:12
Lokalizacja: Płock
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: michalj » 2006-07-30, 16:41

" to przejdź na sterownik z jądra." :) mam slackware-a dwa dni, nie spodziewaj sie odemnie takich rzeczy ;p

napisze tu jak sobie z tym poradzialem, moze sie komus przyda:
wiec tak jak pisalem moj modem ma rev 2.00 z linku do artykulu wyzej wynika ze modem z rev2 powinnien byc purple... a moj jest silver widocznie ktos pomylil obudowy ale to nie wazne
zrobilem tak:
ten plik z firmware o nazwie rev4fw.zip jest teoretycznie do "czarnych" modemow speedtoucha tak mi sie wydaje bo znalazlem to : http://www.slackware.com.pl/?modul=faq&pyt=41

wiec co zrobilem.. wyzej jest link do strony po ang gdzie sa pliki z firmware do roznych rev modemu, wiec sciagnolem plik SpeedTouch330_firmware_3012.zip i zmienilem jego nazwe na rev4fw.zip
i skopiowalem go do speedtouchconf-27-Jun-2006. po czym odpalilem ./speedtouchconf.sh

odpalilo sie cale te cudo.. mialem login i pass do neo wiec juz wpisalem poprawe. a dalej bylo tak :

Kod: Zaznacz cały

Please type your VPI VCI numbers (eg, 0 38 for UK)
0 35
Please enter your ISP Login ID (eg another@hg1.btinternet.com)
wpisany poprawny@neostrada.pl
Please enter your ISP Password
wpisalem poprawne
Settings:
  VPI / VCI : 0 / 35
  Login     : wpisany poprawny@neostrada.pl
  Password  : wpisane poprawne
Are these correct? (Y/N)
Y
No further user interaction is required.
Configuring SpeedTouch Driver...
Software Configuration - SUCCESS
Building SpeedTouch Driver...
Software Build - SUCCESS
Installing SpeedTouch Driver...
Software Installation - SUCCESS
Creating ppp files in /etc/ppp
You can ignore any insmod hints here...

   *** Configuration finished. Starting the connection ***

Sun Jul 30 16:37:10 CEST 2006
The modem lights should start flashing for approx. 60 seconds...
You might see some messages about USBDEVFS_BULK failed - you can ignore this.
Jul 30 16:37:28 darkstar modem_run[6159]: [monitoring report] ADSL link went up
Sun Jul 30 16:37:46 CEST 2006
The lights should both be solid green now.
Jul 30 16:37:46 darkstar modem_run[6158]: ADSL synchronization has been obtained
Jul 30 16:37:46 darkstar modem_run[6158]: ADSL line is up (768 kbit/s down | 192 kbit/s up)
Running : /usr/sbin/pppd call adsl
Called pppd - you should see some messages about IP addresses now...
Jul 30 16:37:56 darkstar pppd[6171]: pppd 2.4.4b1 started by root, uid 0
Jul 30 16:37:56 darkstar pppoa3[6174]: pppoa3 version 1.3.1 started by root (uid 0)
Jul 30 16:37:56 darkstar pppoa3[6174]: Control thread ready
Jul 30 16:37:56 darkstar pppd[6171]: Using interface ppp0
Jul 30 16:37:56 darkstar pppoa3[6184]: host  --> pppoa3 --> modem stream ready
Jul 30 16:37:56 darkstar pppoa3[6185]: modem --> pppoa3 --> host  stream ready
Jul 30 16:37:56 darkstar pppd[6171]: Connect: ppp0 <--> /dev/pts/2
Jul 30 16:38:06 darkstar pppd[6171]: CHAP authentication succeeded
Jul 30 16:38:06 darkstar pppd[6171]: CHAP authentication succeeded
Jul 30 16:38:06 darkstar pppd[6171]: local  IP address 83.31.146.50
Jul 30 16:38:06 darkstar pppd[6171]: remote IP address 213.25.2.29
Jul 30 16:38:06 darkstar pppd[6171]: primary   DNS address 194.204.152.34
Jul 30 16:38:06 darkstar pppd[6171]: secondary DNS address 217.98.63.164
          inet addr:83.31.146.50  P-t-P:213.25.2.29  Mask:255.255.255.255
Looks like we're online...
ping: unknown host www.google.com
Cannot ping www.google.com - trying steve-parker.org by numeric IP
Looks like DNS might be iffy ... sorting it out
Fixed DNS ... it's working!
Configuration finished.
Any potential problems are listed below:
You are now connected. There is no need to run this
speedtouchconf.sh script again.
Congratulations.
TA DA !!

moge napisac jakie popelnialem bledy przy instalacji tego ~~
1. jako czlowiek przyzwyczajony do windowsa a tam mozna sterwoniki instalowac nawet z E: prubowalem je instalowac tam gdzie sobie je zgralem czyli /home/neo/
(jesli sie teraz smjesz patrz pierwsze zdanie w poscie tym)
po czym zorientowalem sie ze jest cos takiego jak /etc/speedtouch/ i jest on pusty wiec wgralem tam te pliki wszystkie
2.blad jaki popelnilem to:
w poradniku jest napisane ze przy ISP trzeba wpisac "0(spacja)35"
nie , spokojnie nie wpisalem (spacja) ale wpisalem te " i na koncu "
3.wyskakiwal mi jescze taki blad podczas uruchamiania systemu:
/etc/hotplug/usb/speedtouch : line12 /var/run/usb/%proc%bus%usb%002%002 : no such file or directory
moja odpowiedz na to zgloszenie: utworzylem katalog usb w /var/run/ bo go tam nie bylo, po tym juz to nie wyskakiwalo przu uruchamianiu systemu
4.pewwnie jeszcze cos odwalilem o czym nie pamietam

dziekuje za uwage :)

nie zadawajcie mi "ciezkich pytan" bo: patrz pierwsze zdanie w tym poscie
Ostatnio zmieniony 2006-10-08, 10:49 przez michalj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kajtek
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 2005-04-11, 02:53

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: kajtek » 2006-09-28, 01:15

na dzien dzisiejszy polecam opis ktory znajduje sie pod adresem http://wiki.archlinux.org/index.php/DSL ... ouch_modem
. uzywam go na archu do instalacji mojego modemu ale mysle ze na slackware tez bedzie dzialal bez problemu. pozdrawiam
[url=http://kajtek.zapto.org][img]http://hidentity.org/hid/PL699312.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
n_sl
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2006-10-06, 18:22

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: n_sl » 2006-10-08, 10:29

Walczylem z tym modemem bardzo dlugo, polecam opis znajdujcy sie tu

=> tutaj

testowalem na auroxie 11, mandrivie 2006 i slackware 10.2 wszedzie bez najmniejszych problemow

Awatar użytkownika
n_sl
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2006-10-06, 18:22

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: n_sl » 2006-10-09, 23:09

Chyba pośpieszyłem się ze slackiem zarówno na 10.2 jak i 11.0 ten sposób działa jedynie zaraz po istalacji,
po restarcie systemu wykonując ./speedtouch start nie otrzymuje żadnego komunikatu i nie mam połączenia,

co to oznacza i co mogę zrobić w takiej sytuacji?
[b]slackware 11.0[/b]

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: topdolar » 2006-11-19, 13:11

Kod: Zaznacz cały

if ping -c 1 212.77.100.101 > /dev/null 2>&1
przy takim zapisie ping zwraca blad podania transmitowanych pakietow, nie zwracalem na poacztku uwagi i sie dziwilem dlaczego mi polaczenie rozlacza..... poprawna skladnia dla ping to

Kod: Zaznacz cały

ping 212.77.100.101 -c [liczba pakietow]
:)

israel
Użytkownik
Posty: 471
Rejestracja: 2005-03-11, 19:34

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: israel » 2006-12-01, 16:25

Witam,
mam pytanko odnosnie tego skryptu ktory ma automatycznie wznawiac polaczenie.
Sprawdzalem z modyfikacja podana przez topdolar jednak dalej skrypt restartuje polaczenie wbyt czesto jak na moje oko. Mozna w jakis inny sposob przy tym modemie sprawdzic czy polaczenie dziala?
dzieki
pozdrawiam
[url=http://userbars.org][img]http://img131.imageshack.us/img131/1820/jewishcopymb1.gif[/img][/url]
[url=http://userbars.org][img]http://img239.imageshack.us/img239/9184/polandbar2bj9.gif[/img][/url]

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: mpier » 2006-12-03, 09:42

Ja nie wiem o co chodzi z tymi pingmi. Jeśli uwżasz, że sposób jest zły to przeczytaj man pppd. Poszukaj min o lcp-echo-failutre. Może coś pomoże.

anath0r
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 2006-07-18, 11:12

Re: Neostrada TP na Slackware przy użyciu modemu Speedtouch 330

Post autor: anath0r » 2006-12-12, 21:02

Witam, odpaliłem NEO bezproblemowo z opisu linku nr2 w tym temacie ale mam pytanie
chcialbym zamknac polaczenie i po chwili je otworzyc zeby uzyskac inny adres IP (omijanie ograniczenia na rapidzie)
no wiec odpalam

Kod: Zaznacz cały

anath0r@darkstar:~$ /etc/rc.d/rc.speedtouch stop
which: no modprobe in (/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/X11R6/bin:/usr/games:/opt/www/htdig/bin:/usr/lib/java/bin: /usr/lib/java/jre/bin:/opt/kde/bin:/usr/lib/qt/bin:.:/usr/local/bin)
which: no pppd in (/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/X11R6/bin:/usr/games:/opt/www/htdig/bin:/usr/lib/java/bin: /usr/lib/java/jre/bin:/opt/kde/bin:/usr/lib/qt/bin:.:/usr/local/bin)
which: no ifconfig in (/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/X11R6/bin:/usr/games:/opt/www/htdig/bin:/usr/lib/java/bin: /usr/lib/java/jre/bin:/opt/kde/bin:/usr/lib/qt/bin:.:/usr/local/bin)
Shutting down ADSL connection:pppd(24213): Operation not permitted
pppd: no process killed
 done.
rm: nie można usunąć `/var/lock/subsys/speedtouch': Brak dostępu
spokojnie, nie wykonalem tego polecenia spod roota umyslnie, juz tlumacze dlaczego: bowiem jak spod roota zrobie to co powyzej to usunie "COS TAM", net, owszem przestanie dzialac ale juz podczas tej samej sesji nie bede mogl odpalic "/etc/rc.d/rc.speedtouch start" bo wywali mi ze "COS TAM" jest usuniete, i pomoze tylko reboot
Co takiego on usuwa podczas zamykania polaczenia ze nie moge ponownie zaraz go wystartowac? A raczej po prostu: co zrobic zeby zresetowac połaczenie

Pozdrawiam
świeżoupieczony user slackware'a
Ostatnio zmieniony 2007-03-29, 09:36 przez anath0r, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ