Sposób instalacji Neostrady (Sagem) na jądrach 2.6.16

W tym miejscu zapraszamy Was do współpracy. Czekamy na propozycje, sugestie i rady.
Moderatorzy zatroszczą się o to, by najlepsze teksty trafiły do FAQ.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
wik5
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2005-01-01, 20:15
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Re: Sposób instalacji Neostrady (Sagem) na jądrach 2.6.16

Post autor: wik5 » 2007-08-26, 18:30

można by też dopisać jak się rozłączyć.

DUCH
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2007-09-05, 18:43

Re: Sposób instalacji Neostrady (Sagem) na jądrach 2.6.16

Post autor: DUCH » 2008-02-27, 11:21

Przeprowadzilem instalacje zgodnie z postem roanoke, wszystko niby dziala ok, firmware jest ladowany do modemu, uzyskuje polaczenie i internet dziala, ale po jakims czasie (roznie bywa czasem pare minut czasem kilka godzin) modem jakby sie zwieszal, netu nie ma, a w syslogu uzyskuje komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Feb 27 10:32:07 ether kernel: ATM dev 0: usbatm_complete: urb 0xcf8d8980 failed (-108)!
Po tym dopiero po odlaczeniu i podlaczeniu modemu mozna znow sie polaczyc z neo.

Posiadam modem w wersji pierwszej, tak wyczytalem z logow:

Kod: Zaznacz cały

Feb 27 10:32:11 ether kernel: usb 1-1: [ueagle-atm] ADSL device founded vid (0X1110) pid (0X9010) : Eagle I
Kernel 2.6.17 z patchem snaja i slackware 12

Przy laczeniu dostaje jeszcze dziwny blad:

Kod: Zaznacz cały

Feb 27 10:32:58 ether pppd[2382]: Cannot determine ethernet address for proxy ARP
ale nie sadze zeby mial on wplyw na rozlaczanie modemu.

Moze juz ktos sie spotkal z podobnym bledem i zna rozwiazanie takiego problemu.

Awatar użytkownika
roanoke
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 2006-07-22, 09:31

Re: Sposób instalacji Neostrady (Sagem) na jądrach 2.6.16

Post autor: roanoke » 2008-02-27, 12:44

Niestety to jest wina tpsa/modemu/linii. Takie same rzeczy dzieją się pod windowsem. Nic nie poradzisz :P widocznie jesteś nowym userem neo, ale przyzwyczaisz się ;) Sposób jaki stosuję na połączenie się przy błędzie, kiedy modem jest ustabilizowany (dwie żółte kontrolki się świecą) to odłączenie modemu od komputera (kabel USB), odczekanie paru sekund, włożenie kabla ponownie, i parę prób połączenia, czekając aż nastąpi znowu stablizacja. U mnie działa. A standardowy błąd to oczywiście próba połączenia kiedy lampka się stablilzuje, niekiedy trwa to długo, niekiedy krótko.
Ostatnio zmieniony 2008-02-27, 13:09 przez roanoke, łącznie zmieniany 4 razy.

DUCH
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 2007-09-05, 18:43

Re: Sposób instalacji Neostrady (Sagem) na jądrach 2.6.16

Post autor: DUCH » 2008-02-27, 13:29

roanoke pisze:Niestety to jest wina tpsa/modemu/linii.
Sadze ze z tych 3 rzeczy jedynie moze byc to wina modemu.
roanoke pisze:widocznie jesteś nowym userem neo, ale przyzwyczaisz się
Neo mam juz dosc dlugi czas. Wczesniej chodzilo na speedtouchu i wszystko bylo ok, zadnych zerwan polaczenia ani nic w ten desen oprocz co 24 godzinnego rozlaczenia.

Gdzies wygooglowalem ze moze byc to wina ustawien modemu, ale niestety nie bylo to dokladnie opisane. Dlatego myslalem ze moze ktos sie z tym spotkal tutaj.
A jesli jeszcze chodzi o rozlaczenia na windowsie to rowniez zadnych nie ma oprocz tych 'regulaminowych'. Sprobuje jeszcze dosc inna wersje modemu (nowsza) moze bedzie lepiej.

Zauwazylem tez ze do zewania dochodzilo najczesciej jak odpalilem np p2p (torrenta). Moze modem nie radzi sobie z przerabianiem danych ;-S.

//edit: doczytalem ze moga byc m.in. dwa powody takiego zachowania modemu:
- po pierwsze modem przy duzym wykorzystywaniu lacza pobiera za duzo pradu (500mA) taki ma max moj model modemu
- po drugie podobno w jajku 2.6.17 moze sie zwieszac usb przy sciaganiu duzych plikow ;-].
Ostatnio zmieniony 2008-02-27, 19:42 przez DUCH, łącznie zmieniany 1 raz.

gonet9
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2007-02-22, 18:05
Lokalizacja: Z płyty DVD
Kontakt:

Re: Sposób instalacji Neostrady (Sagem) na jądrach 2.6.16

Post autor: gonet9 » 2008-04-13, 12:37

Przepraszam za odkopywanie tematu, ale czy mógłby ktoś te pliki wysłać ponownie? Mam ten sam problem z INIT_WORK.
Pozdrawiam,
gonet9
Pozdrawiam,
gonet9

ODPOWIEDZ