Slackware on laptops

Propozycje, uwagi, błędy...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Czy masz Slackware na swoim laptopie?

Tak.
88
77%
Nie.
14
12%
Nie, ale będę mieć.
12
11%
 
Liczba głosów: 114

mcjest
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 2006-08-10, 00:45
Lokalizacja: Radymno
Kontakt:

Slackware on laptops

Post autor: mcjest » 2008-01-03, 22:44

Komputery przenośne są coraz bradziej popularne, praktycznie już każdy ma swojego laptopa, a PCety kupowane są coraz rzadziej, dlatego przydałoby się takie forum przeznaczone konfiguracji Slacka na laptopach :]
Co o tym sądzicie?

[ Komentarz dodany przez: Lizard: 2008-01-03, 23:02 ]
Sądzimy, że tekst standardowej wielkości wystarczy.
Ostatnio zmieniony 2008-01-03, 23:02 przez mcjest, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: dienet » 2008-01-03, 22:55

Po co wprowadzac kolejny poziom abstrakcji?
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

mcjest
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 2006-08-10, 00:45
Lokalizacja: Radymno
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: mcjest » 2008-01-03, 22:57

Żeby łatwiej było coś znaleźć...

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Slackware on laptops

Post autor: roverek » 2008-01-03, 23:46

mcjest pisze:Żeby łatwiej było coś znaleźć...
Jak dla Slackware na laptopie to głupota...Trzeba kompilować jądro żeby obsłużyło hibernację
(Dziwne że jądro w standardzie tego nie obsługuje ;)) - a to jest etap nie do przejścia dla wielu użytkowników ;). W mojej opini najlepszą dystrybucją na Laptopa jest nasz polski KateOS ;D
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

mcjest
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 2006-08-10, 00:45
Lokalizacja: Radymno
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: mcjest » 2008-01-03, 23:52

Mam Slacka na laptopie i wcale nie jest ciezko :)
A do tego bateria trzyma dluzej o pol godziny niz na windowsie :D
Sane plusy :)

Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: ethnoe » 2008-01-04, 00:28

mcjest, forum problemy sprzętowe nie wystarcza?
Poza tym, zastanów się, ile widziałeś tematów dot. laptopów (nie liczę "jaki kupić..")? Dalej rozważając, większośc tematów dotyczy ściśle jednego modelu/serii laptopa, co wynika ze specyfiki laptopów - w każdym albo minimalnie inna karta dźwiękowa, albo wifi, albo jakaś nietypowo przerobiona grafa. Szansa na trafienie na użytkownika forum z takim samym sprzętem jest minimalna. Najefektywniej jest szukać samemu na googlach.. albo na bugtracku alsy, jeśli problem dotyczy dźwiękówki.
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"

Awatar użytkownika
afromat
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2004-12-14, 21:40
Lokalizacja: Wrocław/Koszalin

Re: Slackware on laptops

Post autor: afromat » 2008-01-04, 09:23

Hmm, sam dużo szukałem jak zrobić coś (a to grafa, a to dźwięk..) ale najwięcej znalazłem na naszym forum, forum.notebookreview.com tudzież innych forach linuksowych. IMHO wystarczy zadać pytanie tutaj, w sprzęcie czy innym dziale i na pewno ktoś odpowie. Zresztą, sprzęt to sprzęt i czytnik w lapie będzie działał tak samo jak czytnik w PC, dotyczy to chyba prawie całego hardware'u (poza wszystkim co "mobile" bo to jest dedykowane do komputerów przenośnych)

Awatar użytkownika
guitarrizer
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 2004-06-12, 14:23
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: guitarrizer » 2008-01-04, 09:51

Nie miałem problemu ze Slackware na laptopie (Acer Aspire), sieciówke Broadcoma odpalilem przez NDISwrappera, rozdzielczość grafiki ustawiłem ręcznei w xorg.conf, reszta poszła "out of the box".

Bateria na Linuksie trzymala mi o 7-8 minut krocej niż pod Windows, ale rzadko korzystałem z baterii, więc nie roniłem łez.

Popieram przedmówców, nie widze potrzeby zakładania nowego działu specjalnie dla laptopów, instalacja i konfiguracja systemu wygląda tak samo jak dla stacjonarnych.
Linux Registered User #350196

Obrazek

Awatar użytkownika
hanys
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 2004-07-21, 11:49
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: hanys » 2008-01-04, 10:07

Mam slackware na swoim laptopie (Dell Precision M20) i jak pewnie wszyscy znalazłem tutaj na forum odpowiedzi na moje pytania (problemy).
Registered Linux User #375982

Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: ethnoe » 2008-01-04, 10:44

Ja niestety mam inne doświadczenia, bo do rozwiązania problemów (raptem 2, ale zawsze) z laptopem dochodziłem sam :)
Ale nie chciałem napisać, że nasze forum w sprawie laptopów jest bezużyteczne, tylko po prostu ilość takich wątków nie uzsadania zakładania nowego fora.
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"

tadziu
Użytkownik
Posty: 325
Rejestracja: 2004-05-23, 18:21
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: tadziu » 2008-01-04, 10:52

mcjest pisze:A do tego bateria trzyma dluzej o pol godziny niz na windowsie :D
A mi o około 30-60 minut krócej... (~3h pod Linuksem, ~4h pod Windowsem).
guitarrizer pisze:sieciówke Broadcoma odpalilem przez NDISwrappera
Moja ipw2100 ma nawet natywne sterowniki, ale połączenie się tą kartą pod Linuksem z siecią chronioną WPA wymaga dużej dawki szczęścia - zachowuje się nieprzewidywalnie.

Stąd Linux na tym laptopie jest głównie do pracy (jest dla mnie o wiele wygodniejszy), bo Windows sprzęt obsługuje tu zauważalnie lepiej. Oczywiście nie zmienia to faktu, że na desktopie już dawno nie uruchamiałem Windowsa ;)

Aha, cóż to za laptop? IBM Thinkpad T40.
Linux registered user #325402

Awatar użytkownika
wojtekor
Użytkownik
Posty: 434
Rejestracja: 2007-08-24, 00:28
Lokalizacja: Edinburgh
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: wojtekor » 2008-01-04, 10:58

tadziu pisze:mcjest napisał/a:
A do tego bateria trzyma dluzej o pol godziny niz na windowsie :D

A mi o około 30-60 minut krócej... (~3h pod Linuksem, ~4h pod Windowsem).

dobra dobra wszystko kwestia ustawien zarzadzania energia z baterii, os ma tu niewiele wspolnego
linux registered user # 447967
linux registered machine # 354787

nikkay
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2007-09-22, 08:23

Re: Slackware on laptops

Post autor: nikkay » 2008-01-04, 11:51

Ja mam Slacka na ASUS'ie i nie narzekam.
Na początku stoczyłem ciężkie boje, by uruchomić kartę sieciową (Attansic L2) i nadal są problemy ze sterownikami fglrx, ale wszystko generalnie działa dobrze.

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: difrost » 2008-01-04, 12:35

Ja mam Slacko-Betona na FS Amilo Pro 3505 (czy jakoś tak) i działa bez problemów. Ogólnie zarządzenie energią jest genialne (może to też kwestia Core2 Duo), laptop pociąga ponad 4h!
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Wojciech
Przyjaciel Forum
Posty: 55
Rejestracja: 2004-06-21, 20:54
Lokalizacja: Przeworsk

Re: Slackware on laptops

Post autor: Wojciech » 2008-01-04, 14:13

Właściwie dział poświęcony laptopom mógłby się przydać, głównie jako baza danych dotyczących kompatybilności i problemów sprzętowych, z uwzględnieniem specyficzności Slacka. Bardzo liczne opublikowane w Internecie informacje o laptopach i Linuksie są w przypadku Slackware niestety często mało przydatne.

Ja mam doświadczenia z Slackware i dwoma laptopami: starusieńkim California Access 6700 i HP Pavillion ze1210. O ile z HP jakoś poszło, to California była wyzwaniem nawet dla mojego Kolegi, bardzo biegłego w Slackware. Co ciekawe, Slackware 9 działało nieźle, a 12 stwarzało wielkie problemy. Dlatego też nawet nie próbowałem instalować Slacka na niedawno zakupionym laptopie dla Córki (→ Jaki laptop do Linuksa?).

ODPOWIEDZ