Slackware on laptops

Propozycje, uwagi, błędy...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Czy masz Slackware na swoim laptopie?

Tak.
88
77%
Nie.
14
12%
Nie, ale będę mieć.
12
11%
 
Liczba głosów: 114

Awatar użytkownika
bzyk
Moderator w st. spocz.
Posty: 991
Rejestracja: 2004-06-05, 06:32
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: bzyk » 2008-01-04, 17:07

roverek pisze:[
Jak dla Slackware na laptopie to głupota...Trzeba kompilować jądro żeby obsłużyło hibernację
(Dziwne że jądro w standardzie tego nie obsługuje ;)) - a to jest etap nie do przejścia dla wielu użytkowników ;).
A to jest akurat najmniejszy problem (ta rekompilacja). Kernel tego nie obsluguje, bo slack - jako jedna z niewielu dystrybucji - pracuje na vaniliowym kernelu. A tam nie ma tuxonice w standardzie. I moim zdaniem bardzo dobrze.

Rekompilacja to banal, i kazdy kto probuje sil ze slaczkiem na pewno sobie z nia poradzi (albo przynajmniej sprobuje, to nie Ubuntu gdzie na slowo "rekompilacja kernela" 90% userow ma mokro w portkach :-). Gorzej jest z ustawianiem obslugi oszczedzania energi (badz to apm badz acpi). I innymi "wynalazkami" - kazdy producent laptopa ma jakies bajery ktore pozniej trudno sie w linuksie uruchamia. Ja swojego slackware dopasowalem idealnie do mojego IBM T23 - ale przyznaje ze zajelo mi to troche czasu i gdybym mial ponownie uprawiac ta ekwilibrystyke to teraz juz bym sie za to nie bral. Instalowalbym Debiana.
In /dev/null no one can hear you scream.

Kubiś
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 2006-03-11, 10:11

Re: Slackware on laptops

Post autor: Kubiś » 2008-01-06, 00:02

Cóż... ja mam Slacka na laptopie... ale jakoś ciężko mi jest się przełamać do kompilacji kernela... a bez tego nie da rady normalnie go użytkować :) Najgorszy problem to taki że jak przełączę konsolę na inną to koniec z moim widzeniem czegokolwiek :P nawet jak wrócę na starą konsolę to... "ciemność...widzę ciemność..ciemność widzę" :P Ale ja jestem baaardzo początkujący w sprawach linuxa i wolno się uczę (znaczy się leniwy jestem) więc można mnie zaliczyć do wyjątków :p

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: mina86 » 2008-01-06, 00:05

A ja żadnych problemów nie miałem -- nawet się zszokowałem jak mi karta WiFi zadziałała od razu po zainstalowaniu Open-Source'owych sterowników. :]
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Slackware on laptops

Post autor: roverek » 2008-01-06, 00:44

bzyk heh wiesz co ale nie każdy ma czas na ponowną rekonfiguracje i kompilacje kernela. Ja np nie mam laptopa ale gdy go zakupie(mam nadzieje że już niedługo) na pewno postawie na nim albo KateOS''a albo Gentoo ze stage1 :) - po prostu te dystrybucje wydają mi się najlepsze na laptopy, zarówno jeśli chodzi o filozofię(prostota i szybkość) jak i obsługę hibernacji, i innych ważnych funkcji w laptopach ;).Ale na stacjonarnym pozostanie tylko Slack - dlatego że używam go już 2 lata i ani razu się na nim nie zawiodłem ;)
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Slackware on laptops

Post autor: largo3 » 2008-01-06, 09:22

roverek pisze:Ja np nie mam laptopa ale gdy go zakupie(mam nadzieje że już niedługo) na pewno postawie na nim albo KateOS''a albo Gentoo ze stage1
Masochista. :rotfl:

Sam planuje zakup laptopa, ale Gentoo tam nie zainstaluje. Prędzej Slacka lub Archa. Nie kupie laptopa za kilka tysięcy złotych tylko coś zdecydowanie tańszego, gdzie kompilacja całego systemu (Gentoo) zajęłaby za dużo czasu. Bardziej akceptowalna jest kompilacja Samych Tylko Potrzebnych Rzeczy™ (Slack) lub dobry system pakietów (Arch).
Ostatnio zmieniony 2008-01-06, 09:24 przez largo3, łącznie zmieniany 1 raz.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: Outlaw » 2008-01-06, 11:28

Osobiście od jakiegoś czasu mam na laptopie Toshiba Portege 4000 zainstalowanego archa i musze przyznać że jestem bardzo zadowolony. System pakietów pacman jest poprostu rewelacyjny! Nie licząc małych potyczek z ręczną edycją fstab to instalacja przebiegła bezproblemowo ;) No i nic nie trzeba było wkompilowywać. Jedyne co to musiałem do karty wifi załadować moduł!

Polecam ten system na laptopy ;)

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: mpier » 2008-01-06, 13:50

Co Wy się wszyscy na tą kompilację uwzięliście? Czego nie możecie "normalnie użytkować" na standardowym jądrze? Hibernacja działa i kernel ją obsługuje! Proszę bardzo: dodajemy resume=/dev/jakiś_swap a później już tylko echo -n 1 disk >/sys/power/state. Do ramu zamiast disk będzie mem. Oczywiście problemy wystąpić mogą zawsze. IBMy działające z APM hibernują/usypiają "same". Tu wystarczy uruchomić z acpi=off załadować apm moduł i Fn-F3,F4,F12 (po uprzednim przygotowaniu partycji). Używałem apm na IBM X23, teraz acpi. Są problemy, ale gdzie ich nie ma? Wszystko działa po instalacji: muzyka, grafika radeon z aiglx (tak, m6 8mb wystarczy), karta sieciowa, wifi (orionoco, hostap) dokowanie itp. Problem mam na razie z modułami, np wyładowanie hostapa potrafi zamrozić system, podobnie powrót do X po zmianie konsoli.
roverek, na kompilację jądra czasu nie masz, a na kompilację całego systemu (z jądrem włącznie) będziesz go miał?

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Slackware on laptops

Post autor: roverek » 2008-01-06, 18:26

mpier pisze:roverek, na kompilację jądra czasu nie masz, a na kompilację całego systemu (z jądrem włącznie) będziesz go miał?
Co innego kompa na którym pracuje cała rodzina a co innego mój własny laptop z którego ja bym tylko korzystał. Wtedy na pewno znajdę czas. A na razie kupuję nowy dysk - i przy okazji mały offtop ;) co polecacie jako system obok Slacka - KateOS'a czy Archa ?
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
SaraniS
Użytkownik
Posty: 176
Rejestracja: 2005-08-10, 08:22
Lokalizacja: Olesno Slaskie
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: SaraniS » 2008-01-06, 20:14

He, he, he :twisted:
Witam Państwa z kolejnego laptopa ze Slackiem :]
Tym razem Tosia Satellite L40-14B (no system preinstalled). Wcześniej Slacka miałem na 3 innych Toshibach (Satellite 440CDT - chodzi non stop jako domowy serwer nfs/ dns, oraz publiczny www; Portege 3110CT - używałem jako workstację zanim kupiłem ten; Satellite L100 ale nie pamiętam dokładnie - miałem pożyczoną na kilka miesięcy do pracy). Na wszystkich działa mi to, co chcę, żeby działało, choć tą najnowszą dopiero konfiguruję (dopiero wczoraj postawiłem na niej S12).
Pozdrawiam i życzę wytrwałości w dopieszczaniu Slacka na laptopach :)
Toshiba Satellite L40-14B: Cel530 1.73GHz/ 2GiB RAM/ 320GiB HDD Slackware 14.0 Linux 3.2.29, KDE 4.8.5, Opera 12, Skype 4.2, XMMS/ amarok/ MPlayer
RLU #398894

tadziu
Użytkownik
Posty: 325
Rejestracja: 2004-05-23, 18:21
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: tadziu » 2008-01-07, 01:22

wojtekor pisze:dobra dobra wszystko kwestia ustawien zarzadzania energia z baterii, os ma tu niewiele wspolnego
No cóż, możliwe. Jednak nie udało mi się jak do tej pory znaleźć w czym tkwi różnica między zarządzaniem energią w Windowsie a Linuksie na tym laptopie. W obu ta sama prędkość procesora, jasność matrycy, wyłączona karta wi-fi jeśli nie jest potrzebna, sterowniki karty graficznej na najoszczędniejszych możliwych ustawieniach... Nie sprawdziłem w zasadzie chyba tylko poboru energii przez USB, dyski i cd-rom. Może tam ginie te kilka watów...

Aha, przy okazji problemów w tym laptopie, to zapomniałem jeszcze napisać, że po suspendzie w T40 wiesza się IRDA... Być może trzeba by ją wcześniej wyłączać i potem włączyć jeszcze raz, ale nie chciało mi się tego na razie sprawdzać i oskryptowywać (nie mam czasu na czytanie o skryptach ACPI a APM którego kiedyś używałem niestety na tym sprzęcie wymięka).
Linux registered user #325402

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: difrost » 2008-01-07, 08:59

Kubiś pisze:Najgorszy problem to taki że jak przełączę konsolę na inną to koniec z moim widzeniem czegokolwiek
To prawdopodobnie wina framebuffera i sterowników do X. Wyłącz framebuffer na początek (najlepiej go wywal w cholerę).
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
bzyk
Moderator w st. spocz.
Posty: 991
Rejestracja: 2004-06-05, 06:32
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: bzyk » 2008-01-07, 18:08

roverek pisze:bzyk heh wiesz co ale nie każdy ma czas na ponowną rekonfiguracje i kompilacje kernela. Ja np nie mam laptopa ale gdy go zakupie(mam nadzieje że już niedługo) na pewno postawie na nim albo KateOS''a albo Gentoo ze stage1 :) - po prostu te dystrybucje wydają mi się najlepsze na laptopy, zarówno jeśli chodzi o filozofię(prostota i szybkość) jak i obsługę hibernacji, i innych ważnych funkcji w laptopach ;).Ale na stacjonarnym pozostanie tylko Slack - dlatego że używam go już 2 lata i ani razu się na nim nie zawiodłem ;)
Jeżeli nie masz czasu, to nie bierz się za slackware :) To jest system który wymaga dość dużo wonego czasu - o ile chcemy mieć go "doszlifowany" do swoich potrzeb i do swojego sprzętu. Akurat kwestia hibernacji to mały pryszcz - patchowanie i reinstalacja kernela na moim T23 zajęło niecałą godzinkę. Trochę gorzej jest z innym softem (kupę po prostu nie ma, i trzeba bawić się we własne slackbuildy bądź ufać stronom typu linuxpackages.net). Ja ostatnio mam coraz mniej czasu, i dlatego właśnie preferuję Debiana (bo tam mam prawie wszystko przez apt-get update), gdyby ktoś prosił mnie o postawienie linuksa na jego maszynie, to dzisiaj z pewnością wybrałbym coś słodkiego a'la Mandriva bądź SuSe. Właśnie z powodu totalnego braku czasu. Slacka na lapku mam, bo postawiłem go parę lat temu i "just work" - nie chce mi się go ruszać; jak działa to niech działa :) Oprócz tego stoi jeszcze na parunastu moich maszynach - ale na nowych uruchamiam już tylko Debiana. Bo jest szybciej wygodniej i bezpieczniej. Takie ldap+samba jako pdc+ ldapphpadmin to na Debianie godzinka roboty. Aż bałbym się to stawiać na slaczku...
In /dev/null no one can hear you scream.

Awatar użytkownika
bzyk
Moderator w st. spocz.
Posty: 991
Rejestracja: 2004-06-05, 06:32
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: bzyk » 2008-01-07, 18:21

mpier pisze:IBMy działające z APM hibernują/usypiają "same". Tu wystarczy uruchomić z acpi=off załadować apm moduł i Fn-F3,F4,F12 (po uprzednim przygotowaniu partycji). Używałem apm na IBM X23, teraz acpi.
Hej, zaciekawiła mnie Twoja wypowiedź... Nie wiedziałem że T23 ma taką możliwość, teraz już wiem:) Dla ciekawych link;
http://www.thinkwiki.org/wiki/How_to_make_APM_work
Dość ciekawie to wygląda, szkoda że nie mam czasu na testy... Używałeś tej opcji? Być może robiłeś jakieś pomiary jeśli chodzi o prędkość hibernacji? Ja używam obecnie Tuxonice (kiedyś suspend2), i w porównaniu z hibernacją windowsa jest jednak wolniejsze.
In /dev/null no one can hear you scream.

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Slackware on laptops

Post autor: roverek » 2008-01-07, 19:03

bzyk pisze:Jeżeli nie masz czasu, to nie bierz się za slackware :) To jest system który wymaga dość dużo wolnego czasu - o ile chcemy mieć go "doszlifowany" do swoich potrzeb i do swojego sprzętu.
Hehe wiem bo Slacka na stacjonarnym używam od 2 lat ;).A tak poza tym to podstawowa konfiguracja zajęła mi 3 dni :) hihihi. A z kernelem to muszę się w końcu zdobyć na odwagę i spróbować ;)
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
wojtekor
Użytkownik
Posty: 434
Rejestracja: 2007-08-24, 00:28
Lokalizacja: Edinburgh
Kontakt:

Re: Slackware on laptops

Post autor: wojtekor » 2008-01-07, 20:11

co do OS na lapki to powiem tak:
na moim Asusie F5Rl chodzi Slack z palca niemal i zadnych problemow
u zony na fujitsu siemens amilo pro bodaj 3020 byl w pierwszej chwili ubuntu [never more!] a z czasem dala sie namowic na cos innego i podkuszony opinia outlaw'a wrzucilem tam archa... dramat jesli chodzi o obsluge tego sprzetu i tak pojawil sie tam dzisiaj debian i chodzi zadziwiajaco milo.
linux registered user # 447967
linux registered machine # 354787

ODPOWIEDZ