Wolne działanie forum

Propozycje, uwagi, błędy...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Wolne działanie forum

Post autor: largo3 » 2010-01-08, 15:22

Flash pisze:Czy wszyscy z was mają zaznaczoną opcję aby zapamiętywać siebie na komputerze (za pomocą ciasteczek). Problem nie występuje u mnie w pracy gdzie za każdym razem muszę się logować.
Chyba trafiłeś. Firefox na OpenSolarisie, gdzie nie byłem zalogowany i forum również przy pierwszym wejściu szybko działało.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
KLAPEK
Użytkownik
Posty: 833
Rejestracja: 2004-06-13, 21:00

Re: Wolne działanie forum

Post autor: KLAPEK » 2010-01-08, 15:36

Ja nigdzie nie mam autologowania i wszędzie 1x jest tak wolno - teraz z telefonu i też 14 sek...
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux

Awatar użytkownika
Flash
Użytkownik
Posty: 633
Rejestracja: 2004-11-09, 18:14
Lokalizacja: Myszkow
Kontakt:

Re: Wolne działanie forum

Post autor: Flash » 2010-01-08, 16:21

KLAPEK nie masz zaznaczonego "ptaszka" po loginie i haśle?
Kurde jeżeli nie to niestety ten przypadek odpada.

Awatar użytkownika
KLAPEK
Użytkownik
Posty: 833
Rejestracja: 2004-06-13, 21:00

Re: Wolne działanie forum

Post autor: KLAPEK » 2010-01-08, 19:17

Flash pisze:KLAPEK nie masz zaznaczonego "ptaszka" po loginie i haśle?
Kurde jeżeli nie to niestety ten przypadek odpada.
Nie mam zaznaczonego - ani w stacjonarnym, ani w laptopie, ani w telefonie, ani w pracy... ;)
Zaraz zobaczę jak wygląda sprawa w Konq - teraz było 0,16 sek. - ale wygląda na to (przynajmniej u mnie), że ma znaczenie fakt, iż odpalam stronę na dowolnej przeglądarce, danego dnia, pierwszy raz z danego komputera.

--

Po ~ 2 godz. znów wolne ładowanie strony głownej:

Kod: Zaznacz cały

Strona wygenerowana w 14,28 sekund. Zapytań do SQL: 10


[ Dodano: 2010-01-11, 08:13 ]
Chyba już zlokalizowałem problem.
Dziś znowu miałem 14 sek, ale w dolnym pasku przeglądarki długo stało na:

Kod: Zaznacz cały

Przesyłanie danych z www.google.com
Ostatnio zmieniony 2010-01-08, 21:42 przez KLAPEK, łącznie zmieniany 1 raz.
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux

syriusz666
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 2008-10-28, 01:38
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Wolne działanie forum

Post autor: syriusz666 » 2010-01-15, 05:55

U mnie na Slackware64 mam zaznaczone autologowanie i nie ma takiego problemu, jednak na Xp i Windws Server 2003 64 wystepuja takie opoznienie, wszystko sprawdzalem w FF, troszke to dziwne.
Flash w jakim trybie pracuje twoja siec Interleaved czy Fast Path ? moze to byc powodem opoznien ale nie koniecznie, moge sie przeciez mylic :)
Ostatnio zmieniony 2010-01-15, 06:01 przez syriusz666, łącznie zmieniany 1 raz.

cysiek
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 2009-06-09, 13:40

Re: Wolne działanie forum

Post autor: cysiek » 2010-01-15, 22:17

Witam

Win Vista Home premium przeglądarka firefox 3.5 pierwsze uruchomienie z autologowaniem

Kod: Zaznacz cały

Strona wygenerowana w 10,76 sekundy. Zapytań do SQL: 10
a slackware 13 można powiedzieć nówka bez autologowania tez firefox 3.5

Kod: Zaznacz cały

Strona wygenerowana w 0,76 sekundy. Zapytań do SQL: 12
Na viscie problem się pojawil po "odkurzaniu" na dysku dodam że moj net dzielony (router z wifi)
a na slacku nie zauważylem problemów
Ostatnio zmieniony 2010-01-15, 22:17 przez cysiek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ondreyos
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 2007-11-01, 17:31
Lokalizacja: Poznań

Re: Wolne działanie forum

Post autor: ondreyos » 2010-01-18, 16:12

Ja ten problem / ficzera zauwazylem juz dobre kilka miesiecy temu, ale nie chcialem robic niepotrzebnego zamieszania ;)

Wystepuje tylko przy pierwszym logowaniu do forum. Przed chwila pierwszy raz dzisiaj tu zajrzalem:

Kod: Zaznacz cały

Strona wygenerowana w 14,36 sekund. Zapytań do SQL: 9
Nie ma znaczenia, na jakim systemie pracuje, ani czy postawie ptaszka przy logowaniu. i dzieje sie to tylko za pierwszym razem - potem wszystko dziala normalnie (np. ta strona, z ktorej pisze powstala w 0,31 sekundy)

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Wolne działanie forum

Post autor: Outlaw » 2010-01-18, 16:34

KLAPEK pisze:Chyba już zlokalizowałem problem.
Dziś znowu miałem 14 sek, ale w dolnym pasku przeglądarki długo stało na:
Kod:
Przesyłanie danych z www.google.com

Grucha możesz czas wyłączyć te reklamy w końcu? :)

Awatar użytkownika
Grucha
Administrator
Posty: 1679
Rejestracja: 2004-05-21, 14:24
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Wolne działanie forum

Post autor: Grucha » 2010-01-18, 17:32

Prędzej to będzie Google Analytics.
"Touch my car and i will touch your girl"


topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: Wolne działanie forum

Post autor: topdolar » 2010-01-20, 00:18

Kod: Zaznacz cały

Strona wygenerowana w 0,83 sekundy. Zapytań do SQL: 22
Pierwsze otworzenie strony, FF, autologowanie

Awatar użytkownika
ydoom
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 2009-08-27, 14:24

Re: Wolne działanie forum

Post autor: ydoom » 2010-01-28, 18:39

Mam wrażenie że ten problem występuje tylko przy pierwszym użyciu IP, czyli jeśli mamy zmienne IP to przy pierwszym ładowaniu strony. Może coś w bazie danych powoduje opóźnienie; jakaś tabela statystyk?
Ostatnio zmieniony 2010-01-28, 18:41 przez ydoom, łącznie zmieniany 1 raz.

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Wolne działanie forum

Post autor: Pajaczek » 2010-01-28, 20:15

ydoom, niezupełnie. Przy stałym ip też występują opóźnienia po dłuższej przerwie.

Ciekawostka: zostawienie ff ze strona forum, zahibernowanie xp na kilkanaście godz, po przywróceniu strona wczytała się natychmiast (nie sprawdziłem jednak czasu - zaskoczenie tej szybkości przyszło dopiero po drugim łyku kawy ;), być może że odświeżył się cache przy odhibernowywaniu ?).

Awatar użytkownika
przemek_11
Użytkownik
Posty: 384
Rejestracja: 2005-03-01, 15:58
Lokalizacja: Zaborze

Re: Wolne działanie forum

Post autor: przemek_11 » 2010-03-05, 08:29

Mi strona za pierwszym razem otwiera sie 14.5s, potem normalnie (0.27s). Po zresetowaniu modemu i uzyskaniu nowego IP znowu 14s, pozniej szybko (0.3s).

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ