wolne forum

Propozycje, uwagi, błędy...

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Radek_R
Moderator
Posty: 1196
Rejestracja: 2004-06-14, 11:40
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: wolne forum

Post autor: Radek_R » 2006-10-08, 14:10

Dario, mozliwe. Na pewno to nie wina forum, bo z "nietepsy" pingi sa na normalnym poziomie.
#358274
http://www.prook.net

Awatar użytkownika
oSA
Użytkownik
Posty: 365
Rejestracja: 2005-04-16, 00:58
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontakt:

Re: wolne forum

Post autor: oSA » 2006-10-08, 14:46

Mi 24H forum śmiga jak pszczółka :D
Wszystko na temat dostępu do internetu przez sieci komórkowe (HSDPA, EDGE, GPRS) oraz WiFi, WiMax, CDMA [url=http://www.bez-kabli.pl/]Bez-kabli.pl[/url]

Kubiś
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 2006-03-11, 10:11

Re: wolne forum

Post autor: Kubiś » 2006-10-08, 19:45

No właśnie.. mi też :) Więc to nie jest wina forum :)

Awatar użytkownika
n_sl
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2006-10-06, 18:22

Re: wolne forum

Post autor: n_sl » 2006-10-09, 22:47

Mi tez jedynie to forum dziala wolno
[b]slackware 11.0[/b]

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: wolne forum

Post autor: miszmaniac » 2006-10-09, 23:08

To jest dziwne właśnie, może serwer forum stoi w jakimś dziwnym miejscu, bo u mnie też z reguły chodzi dość wolno mimo, że na dole strony jest napisane:
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 15
A fasterfox pisze, że strona wygenerowana jest w 12s, dla porównania wp.pl, albo onet.pl to wartości załadowania całej strony około 2s.

Ale.. co tam.. warto poczekać:)
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: wolne forum

Post autor: Corvin » 2006-10-10, 10:22

u mnie chodzi bez zarzutu. wiec albo provider Gruchy ma problem, albo Was ma problem, sprawdzcie traceroute
Ostatnio zmieniony 2006-10-10, 10:22 przez Corvin, łącznie zmieniany 1 raz.
"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: wolne forum

Post autor: miszmaniac » 2006-10-10, 20:45

forum.slackware.pl (82.143.145.33), 30 hops max, 38 byte packets
1 Bramka 0.571 ms 0.636 ms 0.506 ms
2 gda-ru2.idsl.tpnet.pl (213.25.2.59) 12.317 ms 13.763 ms 19.244 ms
3 z.gda-ru2.do.gda-r2.tpnet.pl (213.25.5.189) 36.950 ms 9.252 ms 5.316 ms
4 do.wro-ar3.z.wro-r2.tpnet.pl (213.25.12.154) 12.157 ms 12.676 ms 13.607 ms
5 z-tpnet-1.e-wro.net.pl (80.51.0.122) 21.426 ms 40.611 ms 15.801 ms
6 azor-v950.nd.e-wro.net (82.143.159.49) 13.246 ms 28.698 ms 55.351 ms
7 core8-v3.nd.e-wro.net (82.143.159.81) 13.566 ms 12.837 ms 14.145 ms
8 h82-143-145-33-static.e-wro.net.pl (82.143.145.33) 729.198 ms 603.008 ms 671.737 ms
Czasem jest nawet gorzej, lepiej nigdy... Także podejrzewam, że to wina serwerowego providera.
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: wolne forum

Post autor: kazalot » 2006-10-10, 21:59

na jakiej podstawie wysnuwasz takie podejrzenia? jak narazie nie zglosil sie jescze nikt z poza tpsa z podobnym problemem a to sugeruje ze to jednak problem tpsa.

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: wolne forum

Post autor: miszmaniac » 2006-10-10, 22:33

Pewnie na takiej podstawie, że skok pingu jest miedzy 7 a 8 hopem. Whois tego adresu:

Kod: Zaznacz cały

inetnum:      82.143.159.0 - 82.143.159.127
netname:      E-WRO-METRO-NET
descr:        Miejskie Sieci Informatyczne Wroclaw
descr:        Dolnyslask - Polska
descr:        Habitat Networks of Wroclaw
descr:        Lower Silesia - Poland
descr:        e-wro Nowy Dwor backbone
Pamiętaj,
Jeśli Twój problem został rozwiązany dopisz [b] [Rozw.] [/b]w tytule.
Projektowanie stron WWW: [url=http://www.miszewski.net.pl]www.miszewski.net.pl[/url]

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: wolne forum

Post autor: darjerz » 2006-10-10, 22:36


bramki magmy
5 fuji.magma-net.pl (81.219.231.1) 1.699 ms 1.486 ms 1.385 ms
6 magma-pf.magma-net.pl (62.233.177.205) 3.026 ms 3.363 ms 3.300 ms
7 e-wro.mix.net.pl (194.246.39.193) 5.694 ms 5.274 ms 7.448 ms
8 atlas-wan-v603.krzyki.e-wro.net (82.143.174.58) 4.879 ms 5.295 ms 5.751 ms
9 c2-core-v604.krzyki.e-wro.net (82.143.174.53) 6.065 ms 7.359 ms 5.614 ms
10 c2-core-v923.pop.e-wro.net (82.143.174.83) 6.405 ms 6.622 ms 6.473 ms
11 c7-v913.nd.e-wro.net (82.143.143.117) 7.428 ms 6.303 ms 7.371 ms
12 h82-143-145-33-static.e-wro.net.pl (82.143.145.33) 7.268 ms 7.755 ms 6.417 ms
ale u mnie jest błyskawica

BTW: tak właśnie patrze na Nowy Dwór z Gądowa przez Krzyki - dobrze, że nie przez Klecińską :D (dla nie wtajemniczonych czas przejazdu 1 km min. 30 min)
Ostatnio zmieniony 2006-10-10, 22:45 przez darjerz, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Awatar użytkownika
nowax
Użytkownik
Posty: 397
Rejestracja: 2004-05-27, 19:41
Lokalizacja: Kalisz

Re: wolne forum

Post autor: nowax » 2006-10-11, 07:48

U mnie dziala bardzo szybko!

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: wolne forum

Post autor: difrost » 2006-10-11, 07:50

nowax pisze:U mnie dziala bardzo szybko!
Bo jestes z Kalisza :rotfl:
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
dawidmo
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 2006-08-24, 16:16
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: wolne forum

Post autor: dawidmo » 2006-10-11, 08:44

U mnie ostatnio też się ślimaczył, teraz chodzi jak bardzo ładnie, nawet lepiej niż na samym początku :mrgreen:
Aby chciało mi się tak bardzo, jak mi się nie chce ;]

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2582
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: wolne forum

Post autor: Lizard » 2006-10-11, 09:10

Jako główny kucharz tego odgrzewanego kotleta, ;) chciałbym w skrócie podzielić się swoimi wnioskami, aby zakończyć już dysksje w stylu "u mnie działa":

Forum czasem dostaje kopa, a czasem slimaczy się niemiłosiernie. To fakt. Dario ma problemy z tepsą, ja z Miejskimi Sieciami Informatycznymi we Wroclawiu:

2006-10-03, 00:27:

Kod: Zaznacz cały

 6  azor-v950.nd.e-wro.net (82.143.159.49)  31.751 ms  31.023 ms  31.793 ms
 7  core8-v3.nd.e-wro.net (82.143.159.81)  31.747 ms  31.056 ms  31.796 ms
 8  h82-143-145-33-static.e-wro.net.pl (82.143.145.33)  2847.484 ms  2654.589 ms  2751.425 ms
Obecnie:

Kod: Zaznacz cały

 6  azor-v950.nd.e-wro.net (82.143.159.49)  32.315 ms  30.529 ms  31.776 ms
 7  core8-v3.nd.e-wro.net (82.143.159.81)  31.759 ms  31.181 ms  31.844 ms
 8  h82-143-145-33-static.e-wro.net.pl (82.143.145.33)  287.645 ms  222.901 ms  271.944 ms
Zjawisko nie jest powszechne jak na początku roku. Należy więc przyjąć, że wina nie leży po stronie forum, czy serwera, na którym stoi, a raczej po stronie połączeń między serwerami jakie odwiedzają pakiety na trasie użytkownik <-> forum.

Skargi, zażalenia i wnioski proszę kierować od istytucji stojących na drodze do forum. ;)

Częściowym rozwiązaniem problemu jest już wcześniej wspomniane połączenie przez proxy.
Ostatnio zmieniony 2006-10-11, 09:12 przez Lizard, łącznie zmieniany 1 raz.
Error 404 - footer not found

Awatar użytkownika
Corvin
Administrator
Posty: 1143
Rejestracja: 2004-05-21, 15:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: wolne forum

Post autor: Corvin » 2006-10-11, 09:24

ja mam niejakie podejrzenie, że problem jest na styku e-wro.net z innymi sieciami, wiadomo są rózne interfesy i bramy do róznych sieci i coś mi się wydaje że niektóre z tych bram mają problemy, tu prośba do Wrocławian a szczególnie do Gruchy zapytajcie się e-wro o co chodzi może nie wiedzą że problem występuje ....
"Spróbuj zapalić maleńką świeczkę zamiast przeklinać ciemność."
Konfucjusz

ODPOWIEDZ