Slackware64!

Informacje i dyskusje na najświeższe tematy z branży IT

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Slackware64!

Post autor: Sheytan »

Wszyscy słyszeli? Slackware oficjalnie w wersji 64 bitowej już dostępny! :D

largo3: Przeniosłem do Newsroom.
Ostatnio zmieniony 2009-05-20, 20:54 przez Sheytan, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...
przemo_slack
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 2009-03-21, 20:57

Re: Slackware64!

Post autor: przemo_slack »

Skąd można ściągną iso?
Wystarczyły dwa c64 aby wysłać człowieka na orbitę,dziś nie wystarczy dwurdzeniowy procesor aby uruchomić Vistę.
jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 680
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: Slackware64!

Post autor: jacol »

Witam.
Wreszcie!! Chociaż Slamd64 też jest przyzwoity ale slack to slack. Paczki np. z:

Kod: Zaznacz cały

http://ftp.slackware.pl/pub/slackware/slackware64-current/
+ skrypt budujący iso. Z tego co sobie przypominam obrazy iso są dostępne dla wersji "numerkowej". Pozdrawiam jacol
Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: Slackware64!

Post autor: Sheytan »

Iso będzie dostępne razem ze Slackware13.
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...
Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1110
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l
Kontakt:

Re: Slackware64!

Post autor: marco70 »

slackware64-current.sh

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
#
# chmod +x /home/DVD/makedvd.sh
# cd /home/DVD/slackware64-current
#  ../makedvd.sh
#

mkdir -p /home/DVD
rsync -arvz --stats --progress -I --delete-after \
     rsync://ftp.linux.cz/pub/linux/slackware/slackware64-current/ \
    /home/DVD/slackware64-current/
gdy mamy już wszystko na dysku i szybkie łącze :-)
/home/DVD/makedvd.sh
makedvd.sh

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
version="current-$(date +%Y%m%d)"
outdir="/home/DVD"
outfname="slackware64-$version-dvd.iso"
 if [ ! -f "$outdir/$outfname" ]
      then
       mkisofs -o "$outdir/$outfname" \
         -R -J -A "Slackware64 $version DVD" \
         -hide-rr-moved \
         -v -d -N \
         -no-emul-boot -boot-load-size 32 -boot-info-table \
         -sort isolinux/iso.sort \
         -publisher "The Slackware64 Linux Project" \
         -p "Twój nick / twój@emilek" \
         -b isolinux/isolinux.bin \
         -c isolinux/isolinux.boot \
         -V "Slackware64DVD" \
           .
      fi
potestować :-)
Ostatnio zmieniony 2009-05-20, 19:45 przez marco70, łącznie zmieniany 3 razy.
slackware64-current
i5-9600K CPU @ 3.70GHz
Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3338
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 5.x x86_64
Kontakt:

Re: Slackware64!

Post autor: mina86 »

Mówisz, że linux.cz jest lepsze niż slackware.at?
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną.
Post generated automatically by A.I. system code name ‘mina86’ in response to the previous one.
Awatar użytkownika
Sheytan
Użytkownik
Posty: 473
Rejestracja: 2007-03-31, 10:44
Lokalizacja: Ligota Piękna/Wro
Kontakt:

Re: Slackware64!

Post autor: Sheytan »

Tak, tu lepiej pasuje, rzeczywiście :D Wracając do tematu, to będę musiał przetestować nowego Slaczka :D Kolejne kompilacje KDE4 będą już w 64bitach :D
Ostatnio zmieniony 2009-05-20, 21:01 przez Sheytan, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://www.madsheytan.blogspot.com][img]http://img146.imageshack.us/img146/3848/forumstopka.png[/img][/url]
Slackware, because it works. Kubuntu, because it works. Windows, because it syncs my iPod...
Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1110
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l
Kontakt:

Re: Slackware64!

Post autor: marco70 »

Nie tyle lepsze jakoś tak mi pasuje 1Gbit
slackware64-current
i5-9600K CPU @ 3.70GHz
largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Slackware64!

Post autor: largo3 »

UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452
Awatar użytkownika
arcctgx
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 2007-06-08, 01:16

Re: Slackware64!

Post autor: arcctgx »

Przejrzałem listę pakietów. Jeśli dobrze rozumiem, Slackware64 jest zorganizowany tak jak Bluewhite64 (czyli czysto 64-bitowy, nie multilib jak Slamd64)? Zatem czy w ogóle będzie się dało w jakiś sposób uruchomić 32-bitowe binarki? Na Bluewhite64 można było doinstalować kilka pakietów zapewniających kompatybilność z 32-bitowym softem. W drzewie pakietów Slackware64 nic takiego nie widzę.
Awatar użytkownika
coolart
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2004-06-20, 03:08
Kontakt:

Re: Slackware64!

Post autor: coolart »

nareszcie oficjany port 64 w stajni slackware a juz myslalem ze bedzie za jakies 10 lat kiedy to 32 bity znikna na amen. co do 64 z obsluga 32 to sie zobaczy w praniu co i jak wyjdzie. to jeszcze za wczesnie chyba gadac ze softy 32bity nie beda smigac.
ODPOWIEDZ