Oficjalny port na architekturę ARM

Informacje i dyskusje na najświeższe tematy z branży IT

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Oficjalny port na architekturę ARM

Post autor: bojleros » 2009-07-24, 15:48

Jak możemy przeczytać na stronie www.slackware.com armedslack został uznany jako oficjalny port Slackware na architekturę ARM.

Ze względu na swoje możliwości obliczeniowe i energooszczędność procesory arm znajdują zastsowanie w wielu urządzeniach przenośnych (telefony,pda).
Ostatnio zmieniony 2009-07-24, 15:54 przez bojleros, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Oficjalny port na architekturę ARM

Post autor: mina86 » 2009-07-24, 19:31

Szaleją!

Kibice też!
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: Oficjalny port na architekturę ARM

Post autor: bojleros » 2009-07-25, 05:57

Zależy co masz na myśli. Samo arm nie jest złe tylko ciekawe ile jest komputerów arm potrafiących pociągnąć pełniejszą dystrybucję (a nie system wbudowany).

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Oficjalny port na architekturę ARM

Post autor: Pajaczek » 2009-07-25, 20:23

Pewnie zależy która wersja. ARM to nie tylko popularne u nas 7tdmi. Tylko kto to w domowych warunkach polutuje ;)

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: Oficjalny port na architekturę ARM

Post autor: mina86 » 2009-07-25, 20:50

Zależy co masz na myśli. Samo arm nie jest złe tylko ciekawe ile jest komputerów arm potrafiących pociągnąć pełniejszą dystrybucję (a nie system wbudowany).
Ja tam nie wiem... W robocie na telefonie stawiamy sobie Debiana, żeby było wygodniej (co prawda bez trybu graficznego, ale śmiga).

Poza tym, są ponoć jakieś serie netbooków z procesorem ARM.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 679
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: Oficjalny port na architekturę ARM

Post autor: jacol » 2009-07-26, 14:16

Witam.
Pajaczek pisze: Tylko kto to w domowych warunkach polutuje ;)
Zbychu :-)
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2009-07-26, 14:26 przez jacol, łącznie zmieniany 1 raz.

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: Oficjalny port na architekturę ARM

Post autor: Pajaczek » 2009-07-26, 19:44

mina86 pisze:Ja tam nie wiem... W robocie na telefonie stawiamy sobie Debiana, żeby było wygodniej (co prawda bez trybu graficznego, ale śmiga).

Poza tym, są ponoć jakieś serie netbooków z procesorem ARM.
Tak, tylko podejrzewam, że tam są ARM11, a tu może być i kilka rdzeni i 600MHz+. Nie to Co ARM7 (max 180MHz zwykle 72-100 dla 7tdmi) czy ARM9 (max 240MHz, zwykle max 180).
jacol pisze:Witam.
Pajaczek pisze: Tylko kto to w domowych warunkach polutuje ;)
Zbychu :-)
Pozdrawiam.
No jak jest w stanie polutować uBGA 400+ to jestem pod wrażeniem. Co prawda nie próbowałem jeszcze, ale samo stwierdzenie że ktoś takie coś wykonał napawa optymizmem przed własnymi próbami z BGA300+ ;) bo przy tylu wyprowadzeniach spotyka się praktycznie wyłącznie już BGA/uBGA.

Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: Oficjalny port na architekturę ARM

Post autor: bojleros » 2010-03-29, 19:31


ODPOWIEDZ