Nowy slackware 14.0 kiedy?

Informacje i dyskusje na najświeższe tematy z branży IT

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
alekow
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2007-11-30, 17:33
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Nowy slackware 14.0 kiedy?

Post autor: alekow » 2012-02-08, 20:21

Czytałeś linka z poprzedniego posta?

Awatar użytkownika
nid3p
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 2008-12-15, 16:27
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Nowy slackware 14.0 kiedy?

Post autor: nid3p » 2012-02-08, 21:15

alekow pisze:Czytałeś linka z poprzedniego posta?
Tak
w ktorym miejscu mam wpisac?
video=SVIDEO-1:d

Wpisalem tak i wyskoczyl: unrecognized token video:

Kod: Zaznacz cały

append=" vt.default_utf8=0"
boot = /dev/sda
#video=SVIDEO-1:d
Ps ja mam karte Geeforce 8600GT mobile. Tam pisza o Intelu
SLACKWARE USER yeah!!!:)

Awatar użytkownika
alekow
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2007-11-30, 17:33
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Nowy slackware 14.0 kiedy?

Post autor: alekow » 2012-02-08, 21:22

W linii append. Po przecinku.

Awatar użytkownika
nid3p
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 2008-12-15, 16:27
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Nowy slackware 14.0 kiedy?

Post autor: nid3p » 2012-02-08, 21:32

Kod: Zaznacz cały

append=" vt.default_utf8=0,video=SVIDEO-1:d"
W ten sposob??
SLACKWARE USER yeah!!!:)

Awatar użytkownika
alekow
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2007-11-30, 17:33
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Nowy slackware 14.0 kiedy?

Post autor: alekow » 2012-02-08, 22:24

Tak

panther
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2008-12-29, 18:59

Re: Nowy slackware 14.0 kiedy?

Post autor: panther » 2012-02-08, 23:22

nid3p pisze:Witajcie,
Niestety porażka na całej linii. [ciach] Ciemny, czarny wręcz straszny. Nic żadnej konsoli, żadnych błędów. Trup. Jakiś help? Wszelkie dane lapka podam jak pomoże.
Nom normalnie straśnie

Dobrym zwyczajem, przynajmniej na czas takich eksperymentów z osem, a w zasadzie przed rozpoczęciem zabawy, jest zmiana runlevela na 3, oraz konsoli w tryb tekstowy. Przynajmniej będzie wiadomo co system nam komunikuje. A jak masz możliwość pracy na roocie to "w ciemno" telinit 3, a nawet 1 i można konfigurować do woli ... tylko jak to się ma do niusów? :roll:

Awatar użytkownika
ydoom
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 2009-08-27, 14:24

Re: Nowy slackware 14.0 kiedy?

Post autor: ydoom » 2012-02-09, 19:14

Najbardziej rzucają się w oczy te linijki:

Kod: Zaznacz cały

[   10.807836] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Unsupported chipset 0xffffffff

Kod: Zaznacz cały

Feb  6 22:19:20 darkstar kernel: [   10.119214] nouveau: probe of 0000:01:00.0 failed with error -22
"Na googlach" jest wiele prób rozwiązania po omacku, np.:
- ustawienie "nomodeset"
- wyłączenie ACPI
- wymontowanie RAM jeśli jest powyżej 2GB... :neutral:

Tak więc wygląda na to że musisż próbować i błądzić...

Awatar użytkownika
nid3p
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 2008-12-15, 16:27
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Nowy slackware 14.0 kiedy?

Post autor: nid3p » 2012-02-12, 10:39

append=" vt.default_utf8=0,video=SVIDEO-1:d" taki zabieg nie był potrzeby należało odkomentować vga = normal i lilo się ładowało normalnie. Ale teraz jest problem w ogóle z X nie mogę skompilować sterowników Nvidia pisze że nie może załadować modułu nividia.ko. Zaczynam poważnie myśleć ze coś jest z lapkiem nie tak, albo z kernelem w slackware 13.37 i nowszym. Myślę nad postawieniem ubuntu na szybko i sprawdzenia czy problem będzie się powtarzał. Albo druga opcja zainstaluje slackware 13.1 i upgraduje paczki ale bez kernel. Może się udać?
SLACKWARE USER yeah!!!:)

Awatar użytkownika
Evilus
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 2011-05-09, 20:21
Lokalizacja: Iłowa k. Żagania
Kontakt:

Re: Nowy slackware 14.0 kiedy?

Post autor: Evilus » 2012-02-15, 19:16

Moze sie udac. Ale lepiej jak nie dajesz sobie rady z aktualizacja systemu, zrob backup /home i plikow konfiguracyjnych, kup za 1 PLN plytke DVD, sciagnij obraz Slacka 13.37 i go nagraj na ta plytke i zainstaluj z plytki.

Ale co do problemu, instalowales zamkniete sterowniki nvidii? Jak tak to je odinstaluj i przywroc /etc/X11/xorg.conf do pierwotnej postaci?
"People disagree with me. I just ignore them." – Linus Torvalds

Awatar użytkownika
nid3p
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 2008-12-15, 16:27
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Nowy slackware 14.0 kiedy?

Post autor: nid3p » 2012-02-16, 18:01

Evilus pisze:Moze sie udac. Ale lepiej jak nie dajesz sobie rady z aktualizacja systemu, zrob backup /home i plikow konfiguracyjnych, kup za 1 PLN plytke DVD, sciagnij obraz Slacka 13.37 i go nagraj na ta plytke i zainstaluj z plytki.

Ale co do problemu, instalowales zamkniete sterowniki nvidii? Jak tak to je odinstaluj i przywroc /etc/X11/xorg.conf do pierwotnej postaci?
już dawno tak zrobiłem. I nie to że nie daje sobie rady z AKTUALIZACJĄ. To albo mój laptop sobie nie daje albo kernel ze slackware 13.37 i wyżej. A sterowniki i ze slackbuild nie zadziałały jak i bez slackbilda tylko kompilowane źródło ze strony Nvidi.

PS. Nie wiem czy już mówiłem używam slackware od kilku dobrych lat.. pewne rzeczy potrafię:P
SLACKWARE USER yeah!!!:)

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nowy slackware 14.0 kiedy?

Post autor: roverek » 2012-02-23, 23:41

Po pierwsze nie jest to dział na dyskusję o tego typu problemach. Co do twojego problemu nid3p to proponuję pobrać najnowsze ISO z current i zainstalować. Przy instalacji wszystkich paczek nie powinno teoretycznie być problemu.
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

ODPOWIEDZ