Xgl

Informacje i dyskusje na najświeższe tematy z branży IT

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Lashlo
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 2006-02-26, 12:13

Re: Xgl

Post autor: Lashlo »

Ja mam moc pytań dla Bastion'a ;]
Jak ustawić tapete na górnej i dolnej ścianie kostki widzianej podczas zmiany pulpitów?
Jak zmienić tapete tła widzianego za kostką?

i mam jeszcze ogólne problemy z Xgl i KDE
1) Superkaramba jet zawsze na wierzchu.
2) Na pasku nie widać okien które są otwarte.
3) Na tym czymś co się zmienia pulpity i znajduje się na pasku mam tylko 1 pulpit a były 4

Czy ktoś wie jak rozwiązać któryś z powyższych problemów ?

Masza
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 2004-07-18, 22:14

Re: Xgl

Post autor: Masza »

czy mzoe ktos dac linka, skad wziac i jak zainstalowac to XGL na slaku ???
Ostatnio zmieniony 2006-04-20, 21:01 przez Masza, łącznie zmieniany 1 raz.
|Slackware 10.2|KDE 3.5|
Linux Registered: #308891

Awatar użytkownika
amigib
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 2004-11-22, 02:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Xgl

Post autor: amigib »

http://kde-apps.org/content/show.php?content=37574

w sumie to raczej ciekawostka, kicker praktycznie nie działa a filmy na pełnym ekranie rwą okrutnie i wydajność jest łagodnie mówiąc niezadowalająca, do tego nie działa wylogowywanie
ale właściwie to masz go bez większego śmiecenia w systemie, tylko do sprawdzenia i wyrzucenia po 3 minutach :/
Slackware - Separates men from the boys

Registered linux user #382891

jnk
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2005-12-28, 22:05
Kontakt:

Re: Xgl

Post autor: jnk »

Uruchomilem dzisiaj Xgla na notebooku Hp Nx8220 Ek089es z zainstalowanym Slackware 10.2 + Dropline Gnome 2.12.3. Karta graficzna w moim notku to Ati x600 (najnowsze sterowniki od Ati - wersja 8.24.8).
"Przepis" znajduje sie od kilku dni w tym topicu:
http://forums.droplinegnome.org/viewtop ... c&start=75
Wymagany jest Slackware 10.2 z Dropline Gnome 2.12.3 (nie wiem czy nada sie najnowszy dlg 2.14.1)
Cala zabawa sprowadza sie w mocnym skrocie do odinstalowania X-ow, zainstalowania testowych pakietow w wersji 7 oraz Xgla (paczki znajduja sie pod adresem):
http://diffie.droplinegnome.org/testing/
Najwiekszy problem jaki napotkalem to bardzo czeste wieszanie sie systemu podczas pracy z Xglem (na czystych X-ach pracowal poprawnie). Rozwiazanie znalazlem na forum gentoo (uzylem konfiga wklejonego przez osobnika podpisanego "73H3V1LR351D3N7"):
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-44 ... c16a080da9
Teraz dziala w miare stabilnie - dlugo nie testowalem, ale nie wszystko dziala poprawnie, odtwarzanie filmow na pelnym ekranie sie sypie, moje aplikacje napisane w javie nie wyswietlaja sie wlasciwie - komponenty w oknach wogole nie sa rysowane (ale np. azureus dziala dobrze), gnome-terminal wysypuje sie podczas proby zmiany ustawien, a i pewnie znalazlo by sie tego wiecej. Na dzis daje spokoj, ale jezeli nie rozwiaze podstawowych problemow to wroce do czystych X-ow i moze doczekam sie oficjalnego Xgla w Dropline Gnomie dla Slackware 11.

Awatar użytkownika
dedido
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 2005-05-21, 12:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Xgl

Post autor: dedido »

Bo testowanie Xgla/modularnych Xów z binarek to nie jest dobry pomysł. Najlepiej sobie skompilować dla swojego procka a i przy kompilacji wyjdą konflikty bibliotek itp i wtedy można sobie to dopracować.
[size=75]Dzisiaj życie to nie sen
Jednak trzeba bawić się
No bo co innego pozostaje
W takim chorym kraju ... [/size]

jnk
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2005-12-28, 22:05
Kontakt:

Re: Xgl

Post autor: jnk »

zgadzam sie, jednak w moim przypadku uzylem paczek przygotowanych przez developerow Dropline Gnome dla tej wlasnie dystrybucji, takze tu chyba bardziej chodzi o ulomnosc Xgla jako ze to dopierdo wersja 0.0.1.

Awatar użytkownika
dedido
Użytkownik
Posty: 387
Rejestracja: 2005-05-21, 12:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Xgl

Post autor: dedido »

jnk pisze:zgadzam sie, jednak w moim przypadku uzylem paczek przygotowanych przez developerow Dropline Gnome dla tej wlasnie dystrybucji, takze tu chyba bardziej chodzi o ulomnosc Xgla jako ze to dopierdo wersja 0.0.1.
Widzisz, ja kompilując samodzielnie nie zaobserwowałem żadnych problemów wymienionych przez Ciebie. Z tym, że ja mam kartę Nvidii, a to może być to.
[size=75]Dzisiaj życie to nie sen
Jednak trzeba bawić się
No bo co innego pozostaje
W takim chorym kraju ... [/size]

Awatar użytkownika
sunrise.son
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 2005-11-14, 01:59
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Xgl

Post autor: sunrise.son »

Czy na Xorg 6.9 możliwe jest odpalenie efektów? Xgl chodzi, ale program "compiz" (czymkolwiek by był jest w skrypcie http://kde-apps.org/content/show.php?content=37574 ) mówi mi:

Kod: Zaznacz cały

$ /opt/Xgl/bin/compiz
/opt/Xgl/bin/compiz: symbol lookup error: /usr/X11R6/lib/libdrm.so.2: undefined symbol: xf86stderr
A może to coś innego odpowiada za efekty...?

libdrm.so.2 nie miałem w systemie, ale dolinkowałem z libdrm.so (w Kororaa LiveCD jest libdrm.so i wszystko pięknie chodzi)
Ostatnio zmieniony 2006-04-30, 13:10 przez sunrise.son, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie próbuj dyskutować z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Awatar użytkownika
ajgon
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2004-12-12, 23:04
Lokalizacja: Kraków AGH

Re: Xgl

Post autor: ajgon »

Czy nie ma jakiegos tutoriala ktory jak krowie na granicy, tlumaczy jak zrobic to ze zrodel ?

Sciagnalem i pokompilowalem Mesa.
Pozniej wzialem sie za xorg 7.0, niby leci, ale juz mam w logach cos co mnie niepokoi

Kod: Zaznacz cały

checking for LIBDRM... configure: error: Package requirements (libdrm) were not met:
checking for XORG... configure: error: Package requirements (xorg-server xproto ) were not met:
tak powinno byc (niby xproto wczesniej sie zbudowalo, nie wiem - moze mam wywalic calkiem Xorg-6.9.2 i dopiero sie wziasc za budowe 7.0) ? :)
I skad zedrzec poprawny xgl do kompilacji

Kod: Zaznacz cały

cvs -d :pserver:anoncvs@cvs.freedesktop.org:/cvs/xorg co -r xgl-0-0-1 xserver/xorg
jest ok ?

Sorry za moje glupawe pytania, ale w temacie "xgl ze zrodel" ciezko jest cos znalezc - albo emerge&forget, albo paczki binarne ;/
Ostatnio zmieniony 2006-05-02, 14:15 przez ajgon, łącznie zmieniany 2 razy.
W slackware sie da...

Awatar użytkownika
sunrise.son
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 2005-11-14, 01:59
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Xgl

Post autor: sunrise.son »

Okazuje sie, ze wystarczy Xorg 6.9. Z compizem doszlem do porozumienia, ale on z moim KDE nie moze. Gnome-window-decorator irytuje mnie, ale mam menu okna na pasku, wiec sie nie czepiam. Jeden widoczny pulpit... hmmm... Q3 w oknie :| frozen-bubble bez szans no i ta karamba... a nadodatek wysiadly mi polskie znaki :neutral:

/update

Przekompilowałem karambę i już się zachowuje ok, ale teraz siedzi tylko na jednym pulpicie :/
Poslie znaki wróciły po dodaniu opcji "-kb", ale teraz nie działa mi NumLock i CapsLock...
Ostatnio zmieniony 2006-05-04, 14:18 przez sunrise.son, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie próbuj dyskutować z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Awatar użytkownika
ajgon
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2004-12-12, 23:04
Lokalizacja: Kraków AGH

Re: Xgl

Post autor: ajgon »

root@darkstar:~# Xgl :1 -ac -accel glx:pbuffer -accel xv
X Error of failed request: BadLength (poly request too large or internal Xlib length error)
Major opcode of failed request: 143 (GLX)
Minor opcode of failed request: 1 (X_GLXRender)
Serial number of failed request: 89
Current serial number in output stream: 90
root@darkstar:~#
Wisze na tym... :/ Jakies pomysly ? :)

edit: Reinstall nvidii pomogl - jestem krok blizej ;]
Ostatnio zmieniony 2006-05-06, 18:34 przez ajgon, łącznie zmieniany 2 razy.
W slackware sie da...

Awatar użytkownika
azazel84
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2005-03-25, 08:08

Re: Xgl

Post autor: azazel84 »

spoko widziałem u kumpla xgl i swietnie to wyglada i jest bardzo poreczne tylko jak mozecie to zapodajcie jakiegos linka skad mozna sciagnac xgl tylko nie odsylajcie do googlow

Awatar użytkownika
ajgon
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2004-12-12, 23:04
Lokalizacja: Kraków AGH

Re: Xgl

Post autor: ajgon »

Juz prawie dalem rade :)
Jak wymusic, zeby compiz szukal sobie libGL.so w /opt/Mesa-CVS/lib ? Bo teraz widzi mi libGL.so z nvidii, ktore nie ma GLX_EXT_texture_from_pixmap, skutkiem czego mam nastepujacy blad:

Kod: Zaznacz cały

/opt/Xgl/bin/compiz: GLX_EXT_texture_from_pixmap is missing
/opt/Xgl/bin/compiz: Failed to manage screen: 0
/opt/Xgl/bin/compiz: No managable screens found on display :0
Natomiast libGL.so w /opt/Mesa-CVS/lib/ ma to rozszerzenie.
Probowalem LD_LIBRARY_PATH=/opt/Mesa-CVS/lib/ compiz ale nie dziala ;/

edit: LD_PRELOAD dalo rade ;] I teraz ostatnie pytanie za 100 pkt - dziala wam plugin "place" albo "water" pod slackiem ?
Ostatnio zmieniony 2006-05-14, 14:48 przez ajgon, łącznie zmieniany 1 raz.
W slackware sie da...

Awatar użytkownika
sunrise.son
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 2005-11-14, 01:59
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Xgl

Post autor: sunrise.son »

Water działa mi. Skorzystałem z linka podanego wyżej przez amigib i ściągnąłem tamtejsze pliki. Nie mam zainstalwanej mesy.
Nie próbuj dyskutować z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

ODPOWIEDZ