Niemieckie litery, kodowanie

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Sektor
Użytkownik
Posty: 271
Rejestracja: 2004-08-28, 12:21
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Niemieckie litery, kodowanie

Post autor: Sektor »

Witam, w jaki sposób mogę uzyskać niemieckie litery pisząc w Vim'ie ?
Da się to uzyskać w ten sposób żeby klawisz "y" pozostał na swoim miejscu ? :)
Dobrze by również było gdyby litery ae,oe,ue oraz ss były dostępne odpowiednio pod klawiszami alt+a,alt+o,alt+u oraz alt+s.

W jaki sposób to zrealizować ?
Zależy mi na tym, aby w konfiguarcji samego systemu pozostać przy polskim układzie klawiatury.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
nOrNIc
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 2005-02-10, 00:41
Lokalizacja: Edinburgh
Kontakt:

Re: Niemieckie litery, kodowanie

Post autor: nOrNIc »

a alt+o i alt+a nie beda sie gryzly z polsimi znakami diakrytycznymi?

Jak nie lubisz sie bawic to wedlug mnie najprostszym rozwiazaniem jest pisanie tak jak w urzedowych pismach niemieckich ae oe ue zamiast umlautow. A jak Ci to bedzie przeszkadzac to juz za pomoca jednej linijki wykonasz 'znajdz i zastap' ae oe ue... na normalne umlauty.

Osiagniesz swoj cel bez ingerencji w kodowanie znakow i uklade klawiatury.
[url=http://pin.if.uz.zgora.pl/beton/][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] [url=http://www.slackware.com][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~nornic/images/slackware.png[/img][/url] [url=http://www.firefox.pl][img]http://firefox.pl/promo/firefox_apxl.png[/img][/url] [url=http://www.google.pl][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~nornic/images/google.png[/img][/url] #416576

Awatar użytkownika
Sektor
Użytkownik
Posty: 271
Rejestracja: 2004-08-28, 12:21
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Niemieckie litery, kodowanie

Post autor: Sektor »

Chyba niedoprecyzowałem na czym polega mój problem. W momencie pisania niemieckich tekstów niepotrzebne są mi polskie litery. Optymalnie by było gdyby się to po prostu dało przełączać pomiędzy układami klawiatury.

Owszem, zamiana liter jest rozwiązaniem, ale niezbyt wygodnym, mimo to dziękuję za poradę.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Niemieckie litery, kodowanie

Post autor: kazalot »

a czemu nie mozesz poprostu przelaczac ukladow klawiatury?

Awatar użytkownika
Sektor
Użytkownik
Posty: 271
Rejestracja: 2004-08-28, 12:21
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Niemieckie litery, kodowanie

Post autor: Sektor »

Może to będzie dziwne pytanie ale ... Jak je przełączać pod Fluxbox'em ? :)
Chciałbym uniknąć takich dobrodziejstw jak wmxkb (aplikacji zajmujących miejsce na pulpicie) da się to uskutecznić jakimś skrótem klawiaturowym ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kazalot
Użytkownik
Posty: 1259
Rejestracja: 2006-04-05, 10:48

Re: Niemieckie litery, kodowanie

Post autor: kazalot »

hmm no jesli dobrze cie zrozumialem to chcesz miec w vimie nie we fluxboxie, czyli chcesz zgermanizowac konsole ew jakiegos xterma.
nie robilem tego nigdy ale napewno znajdziesz na googlach jakies niemieckie faq jak zgermanizowac konsole
mysle ze bedzie to podobne do polonizacji czyli zaladowanie fonta z odpowiednimi znakami ;) wtedy zrob sobie jakis skrot do rxvt odpalanego z niemieckim fontem i mysle ze bedziesz mial na nim niemieckie znaki w vimie ;)

Awatar użytkownika
danielos
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 2004-05-28, 12:40
Lokalizacja: Tarnów/Wiedeń

Re: Niemieckie litery, kodowanie

Post autor: danielos »

Mozesz skorzystac z mojego rozwiazania, wykorzystuje xmodmap, wiem ze niektorzy
powiedza ze xmodmap jest przestarzaly i najlepiej go nie uzywac ale u mnie juz od kilku lat dziala
wysmienicie.

Kod: Zaznacz cały

$cat ~/.Xmodmap.pl

!
! This is an xmodmap input file
!
keycode 0x1A =  e               E               eogonek         Eogonek
keycode 0x20 =  o               O               oacute          Oacute
keycode 0x26 =  a               A               aogonek         Aogonek
keycode 0x27 =  s               S               sacute          Sacute
keycode 0x2E =  l               L               lstroke         Lstroke
keycode 0x34 =  z               Z               zabovedot       Zabovedot
keycode 0x35 =  x               X               zacute          Zacute
keycode 0x36 =  c               C               cacute          Cacute
keycode 0x39 =  n               N               nacute          Nacute

Kod: Zaznacz cały

$cat ~/.Xmodmap.de
!
! This is an xmodmap input file
!

! Euro sign
keycode  26 = e E currency
!german Umlauts
keycode 0x1E =  u               U               udiaeresis              Udiaeresis
keycode 0x20 =  o               O               odiaeresis              Odiaeresis
keycode 0x26 =  a               A               adiaeresis              Adiaeresis
keycode 0x27 =  s               S               ssharp
zmiana ukladu ogranicza sie do wydania polecenia xmodmap ~/.Xmodmap.{pl/de}
mozesz sobie do tego zrobic jakies menu w fluxie lub jakis skrot klawiszowy.

pozdrawiam
danielos,
zobacz [url=http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=59095]koszulki z pingwinkiem[/url]

ODPOWIEDZ