Slackware i Windows XP...

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Dex
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2006-08-31, 18:33

Slackware i Windows XP...

Post autor: Dex »

Witam,

Nie zawracałbym wam głowy gdybym nie potrzebował Windowsa, ale z pewnych względów jest on dla mnie teraz niezbędny. :P
Sytuacja wygląda tak: Mam dwa dyski - na HDA (pierwszy kanał IDE, master) siedzi Slackware 10.2, a na HDC (drugi kanał IDE, master) znajduje się drugi dysk, którego przeznaczeniem jest przygarnięcie XP-ka. No, ale sprawa nie wygląda tak łatwo. Podczas instalacji XP-ka (a raczej próby instalacji) instalator krzyczy, że musi coś zapisać na dysku HDA, ale z powodu nieistnienia żadnej partycji zgodnej z XP-kiem instalacja nie może być kontynuowana. Wygląda na to, że moim jedynym rozwiązaniem jest zamienienie miejscami Slacka i XP-ka, ale to dużo roboty, a ja leń jestem, więc postanowiłem poszukać innego sposobu. Mój światły i nietuzinkowy umysł podsunął mi wspaniałe rozwiązanie:

Jeśli zamienię dyski kanałami (czyli Slack będzie teraz na HDC, a niedoszły XP-ek na HDA), następnie odpalę jakąś dystrybucję typu live, odpowiednio wyedytuję pliki /etc/fstab oraz /etc/lilo.conf, zainstaluję lilo w MBR dysku przeznaczonego na XP-ka, to nie sypnie się moja instalacja Slackware'a i będę mógł bez przeszkód zainstalować XP-ka?

No, chcę tylko tyle wiedzieć. Jeśli moje pytanie należy do lamerskich możecie mi to powiedzieć prosto w twarz. :P Jednak oprócz tego wolałbym też znaleźć odpowiedź na dręczący mnie problem. I czy edycja tych dwóch plików, pod względem zmiany nazewnictwa urządzeń jest wystarczająca.
Z góry dzięki.
Pozdro!
Ostatnio zmieniony 2006-08-31, 19:02 przez Dex, łącznie zmieniany 2 razy.

Bysz
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 2006-08-21, 18:26
Lokalizacja: Zduńska Wola
Kontakt:

Re: Slackware i Windows XP...

Post autor: Bysz »

A czemu mialo bys sie cos stac?
Bedzie dzialac po Twoich zabiegach
Ostatnio zmieniony 2006-08-31, 21:44 przez Bysz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Skyscraper
Administrator
Posty: 753
Rejestracja: 2004-05-22, 10:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Slackware i Windows XP...

Post autor: Skyscraper »

A nie możesz zrobić tak, że tymczasowo podłączyć dysk z WINXP jako hda, zainstalować go, uruchomic poprawnie. a potem z powrotem jako hda dać linuksa i wyedytować odpowiednio lilo czy gruba (co kto woli) aby rozpoznawal i startowal windows z hdc1? nie będzie to szybsze rozwiązanie, niż przekonfigurowanie linuksa? Chyba windows sobie poradzi z czymś takim.

Dex
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2006-08-31, 18:33

Re: Slackware i Windows XP...

Post autor: Dex »

Ano, nie wspomniałem o jednej rzeczy. Na tym drugim dysku, czyli na tym na którym ma siedzieć Windows... on już tam się rzekomo znajduje - z tym, że ta instalacja jest w opłakanym stanie. To jest dysk mojego brata, który niezbyt dbał o system, aczkolwiek wszystko jakos sapało - tzn. system się uruchamiał i normalnie działał. Po podłączeniu tego dysku pod HDC i po odpowiednim wyedytowaniu lilo.conf:

Kod: Zaznacz cały

other = /dev/hdc1
label = windows
table = /dev/hdc
system nie uruchamia się u mnie. Czarny ekran, zero reakcji.
Inna sprawa, że chcę po prostu wszystko ładnie odświeżyć, a nie pieprzyć się w naprawianie systemu zrujnowanego przez brata, dlatego wziąłem się za instalację. Ale napotkałem na ten problem, o którym pisałem w swoim pierwszym poście.

@Skyscraper - dlatego pobawię się w zamianę miejsc systemów.




@Bysz - chciałem się tylko upewnić. That's all.
Ostatnio zmieniony 2006-08-31, 23:04 przez Dex, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Skyscraper
Administrator
Posty: 753
Rejestracja: 2004-05-22, 10:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Slackware i Windows XP...

Post autor: Skyscraper »

To zerknij w ukryty plik boot.ini w glownym katalogu partycji windows. czy tam nie trzeba czegos zmienic zeby mogl sie zaladowac.

Awatar użytkownika
danielos
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 2004-05-28, 12:40
Lokalizacja: Tarnów/Wiedeń

Re: Slackware i Windows XP...

Post autor: danielos »

sprobuj dodac do lilo.conf
boot-as=0x80
czyli mniej wiecej cos takiego

Kod: Zaznacz cały

other = /dev/hdc1
label = windows
boot-as=0x80
nie zapomnij uruchomic lilo po zmianach w lilo.conf
danielos,
zobacz [url=http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=59095]koszulki z pingwinkiem[/url]

Dex
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2006-08-31, 18:33

Re: Slackware i Windows XP...

Post autor: Dex »

Ok, zrobilem tak jak pisałem w pierwszym poście. Alles działa ok. :)
I dzięki za pomoc. :)
Ostatnio zmieniony 2006-09-01, 19:25 przez Dex, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ