Czy mozna wylaczyc ldconfig

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Mih

Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: Mih » 2006-09-06, 19:20

Czy mozna wylaczyc

Kod: Zaznacz cały

ldconfig 
przy starcie systemu , jesli sie nic nie instaluje. Z tego co rozumiem do jesli bym cos zainstalowal to bede musial reczeni zaktualizowac biblioteki i bedzie dobrze?

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: mpier » 2006-09-06, 19:27

Będzie dobrze.

San
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 2007-02-22, 13:56
Kontakt:

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: San » 2007-08-13, 19:40

podepnę się pod temat.

mój system uruchamia się już całkiem szybko i zgrabnie. ale przystaje na ładnych parę sekund na /sbin/ldconfig
czym może to być spowodowane?

z root'a komenda /sbin/ldconfig wykonuje się całkiem szybko, aczkolwiek nic nie pokazuje.
Kupię elementy perkusji Szpaderskiego. [url=http://e-san.info/szpad.php]Czytaj...[/url]

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: BeteNoire » 2007-08-13, 19:55

Panie archeologu!
Pisał o tym kiedyś chyba... Sayetan (coś go ostatnio nie widać na forum).
Zaufaj mpierowi, będzie dobrze :)

San
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 2007-02-22, 13:56
Kontakt:

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: San » 2007-08-13, 20:06

ufam, ale póki co, to jeszcze go potrzebuję, bo czasem coś doinstaluję.
teraz jeśli coś to pracowałem nad jądrem. czy to może być powód?
Kupię elementy perkusji Szpaderskiego. [url=http://e-san.info/szpad.php]Czytaj...[/url]

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: largo3 » 2007-08-13, 20:14

San pisze:ufam, ale póki co, to jeszcze go potrzebuję, bo czasem coś doinstaluję.
Boli gdy uruchamiać ręcznie /sbin/ldconfig? Jeśli tak, to ja jakiś nieczuły jestem. :devil2:
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: Ahizzead » 2007-08-13, 20:19

a nie można poprostu wydać polecenia ldconfig ?
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: maho » 2007-08-13, 22:12

A nie mozna w skrypcie startowym dodac '&' po ldconfig jak to jest w S12 ? :)

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2587
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: Lizard » 2007-08-13, 23:47

maho, a po co? Na ogół system nie się nie zmienia pomiędzy wyłączeniem, a najbliższym włączeniem. Instalacja pakietów, też nie wymaga ldconfig, ponieważ ten jest wykonywany przez installpkg. Jedyną sytuacją jest (de)instalacja programów instalowanych ze źródeł i odinstalowanie pakietów.
Error 404 - footer not found

San
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 2007-02-22, 13:56
Kontakt:

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: San » 2007-08-14, 18:15

słowem: bać się, ale tylko instalowania ze źródeł =)
fajnie. to nawet odpowiedzieliście na moje niezadane pytania ;)

[ Dodano: 2007-08-14, 19:16 ]
BeteNoire pisze:Panie archeologu!
=]

[ Dodano: 2007-08-14, 19:17 ]
możecie mi dać taką specjalną rangę =]
za karę, że szukam tematów, zanim napiszę własny ;)

[ Dodano: 2007-08-14, 19:17 ]
;p
OT
Kupię elementy perkusji Szpaderskiego. [url=http://e-san.info/szpad.php]Czytaj...[/url]

Awatar użytkownika
xil
Moderator
Posty: 861
Rejestracja: 2004-06-20, 22:20
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: xil » 2007-08-15, 02:27

szukacz pospolity - (softwarus pospolitus) rodzimus linuxos...

pasuje:> :P

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: dienet » 2007-08-15, 09:21

Ja na start wywalam tez fc-cache (tez pare sek).
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

San
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 2007-02-22, 13:56
Kontakt:

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: San » 2007-08-15, 09:47

szukacz pospolity - (softwarus pospolitus) rodzimus linuxos...
też ładnie =)

fc-cache: http://www.xfree86.org/current/fc-cache.1.html
Description
If directory arguments are not given, fc-cache uses each directory in the current font configuration. Each directory is scanned for font files readable by FreeType. A cache is created which contains properties of each font and the associated filename. This cache is used to speed application startup when using the fontconfig library.
sprawdza, czy nie ma nowych czcionek?

bo tak radzi sayetan: http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=4949

[ Dodano: 2007-08-15, 10:58 ]
przy okazji spytam. jak zappisać do pliku wszystko co pokazuje się od startu systemu do włączenia X'ów? dmesg nie pokazuje wszystkiego.

[ Dodano: 2007-08-15, 11:37 ]

Kod: Zaznacz cały

# Note that the stuff in /etc/pcmcia/ is only for 2.4.x kernels using
# 16-bit PCMCIA cards (not 32-bit Cardbus cards!).  For example, with a
# wireless card you might need to set options in /etc/pcmcia OR in
# /etc/rc.d/rc.wireless.conf, or even in /etc/rc.d/rc.inet1.conf (with
# extra options if needed for the encryption key, ESSID, etc.)
#
# Hopefully this situation will be unified in the future, but for now
# that's how it is...
#
#if [ -x /etc/rc.d/rc.pcmcia ]; then
#  . /etc/rc.d/rc.pcmcia start
  # The cards might need a little extra time here to initialize.
#  if [ -r /var/run/cardmgr.pid ]; then
#    sleep 5
#  fi
#fi
wyłączam też pcmcia, nie potrzebuję tego.
właściwie czemu to tutaj jeszcze siedzi? pozostałość po starym jądrze?
Kupię elementy perkusji Szpaderskiego. [url=http://e-san.info/szpad.php]Czytaj...[/url]

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: dienet » 2007-08-15, 11:21

Dodaj sobie wpisz w /etc/syslog.conf

Kod: Zaznacz cały

*.*                                             -/var/log/all_log
Ostatnio zmieniony 2007-08-15, 11:22 przez dienet, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

San
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 2007-02-22, 13:56
Kontakt:

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: San » 2007-08-19, 21:43

jaki to da efekt?
i w jakim pliku owe logi się znajdą?
sory, że tak naiwnie pytam, ale nie wiem...
Kupię elementy perkusji Szpaderskiego. [url=http://e-san.info/szpad.php]Czytaj...[/url]

ODPOWIEDZ