Czy mozna wylaczyc ldconfig

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: topdolar » 2007-08-20, 06:56

skoro masz /var/log/all_log to all_log robi za plik w ktory bedzie log :/

dwa po co wszystko zahaszowales w pcmcia, nie lepiej bylo robic

Kod: Zaznacz cały

chmod -x /etc/rc.d/rc.pcmcia

maho
Użytkownik
Posty: 455
Rejestracja: 2006-03-25, 12:28
Lokalizacja: Kielcowo

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: maho » 2007-08-20, 10:23

Kod: Zaznacz cały

*.*                                                     /dev/tty12
I masz wszystkie komunikaty na dwunastej konsoli :)

Kubiś
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 2006-03-11, 10:11

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: Kubiś » 2007-08-20, 16:54

A tak w ogóle... to jak ktoś się nie chce pozbywać ldconfiga to może sobie wrzucić go crona żeby się odpalał w niedziele i święta ^^ W ten sposób nawet jak coś skompiluje i zapomni o wydaniu tej komendy to i tak z czasem zrobi się sama ;) I nie będzie się wykonywać przy każdym uruchomieniu komputera ;)

Ba. Abstrahując to jeśli tak bardzo szybko musi się Wam włączać Slack... to można też wrzucić ldconfig do skryptów ... zamykających system ^^

San
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 2007-02-22, 13:56
Kontakt:

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: San » 2007-08-21, 15:44

to wtedy będzie się długo wyłączał ;b
warto się przyjżeć, że większość programów
sama robi ldconfig. póki co go nie potrzebowałem.
a pare programów już instalowałem od jego wyłączenia.

[ Dodano: 2007-08-21, 16:50 ]
topdolar pisze:/var/log/all_log
logi są z wszystkich startów systemu
nawet wczorajszych. ba, nawet to co się dzieje obecnie.
jak zrobić by były to logi tylko i wyłącznie z ostatniego boot'a?
maho pisze:I masz wszystkie komunikaty na dwunastej konsoli
ctrl+alt+f6 a następnie ctrl+alt+f1 pokazuje start systemu, ale nie da się przewijać do góry, a ja bym chciał to mieć w pliku.
Kupię elementy perkusji Szpaderskiego. [url=http://e-san.info/szpad.php]Czytaj...[/url]

Kubiś
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 2006-03-11, 10:11

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: Kubiś » 2007-08-21, 18:15

No ale nie będzie się długo włączał xD a przy wyłączaniu ma to mniejsze znaczenie zdaje mi się ;) To był tylko przykład... bo tak naprawdę można zastosować wiele sposobów ;) Np przerobić ldconf tak aby sprawdzał jak dawano był ostatnio uruchomiony... i jeśli jest to więcej niż 7 dni to się uruchomić ;) ( przy założeniu że programy sami wywołują ldcofnig oraz user wydaje to po programach czasem... to jest to świetne rozwiązanie ;) )

Awatar użytkownika
wik5
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2005-01-01, 20:15
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: wik5 » 2007-08-22, 17:40

Czasem szybkie wyłączenie jest ważniejsze niż szybkie włączenie.

San
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 2007-02-22, 13:56
Kontakt:

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: San » 2007-08-22, 18:05

jak rodzice przyłapią, że o 3 w nocy grasz w wolfa? ;b

pozdrowienia dla Leszna z Warszawy =)
Kupię elementy perkusji Szpaderskiego. [url=http://e-san.info/szpad.php]Czytaj...[/url]

Awatar użytkownika
syriusz
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2007-06-29, 16:31
Lokalizacja: Nowa Sól
Kontakt:

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: syriusz » 2007-08-22, 18:14

Jeśli zależy Ci na szybszym starcie można też wyłączyć hotpluga, ldconfig i hotplug to dwie najbardziej czasochlonne czynności podczas ładowania systemu.

Kod: Zaznacz cały

 chmod 644 /etc/rc.d/rc.hotplug
hotplug wykrywa nowe urządzenia podpięte do systemu, prawie zawsze wszystko działa po wyłączeniu hotpluga, jednak jeśli coś nie będzie działać (jakas myszka pod usb, albo pendrive) to trzeba będzie załadować moduły do /etc/rc.d/rcmodules na przykład..

Kod: Zaznacz cały

modprobe usb-ohci
modprobe usb-uhci
podobnie należy zrobić z innymi niedzialającymi rzeczami ;-)

San
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 2007-02-22, 13:56
Kontakt:

Re: Czy mozna wylaczyc ldconfig

Post autor: San » 2007-08-22, 19:26

a jak nie mam usb? ;)
mimo wszystko zamierzam się zaopatrzyć, ale to później.

czy jeśli będę chciał np. podłączyć komórkę, to czy wystarczy w ów czas załadować tylko odpowiedni dla niej moduł?
jak sprawdzić jaki?
Kupię elementy perkusji Szpaderskiego. [url=http://e-san.info/szpad.php]Czytaj...[/url]

ODPOWIEDZ