problem z lstat

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

tomek0701
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2006-04-23, 09:44

problem z lstat

Post autor: tomek0701 »

zainstalowalem sobie lstat. odpalam i zamiast wykresow wita mnie następujący błąd:

Kod: Zaznacz cały

Statystyki systemowe

Software error:

/usr/local/lstat/www/lstat.cgi: unable to graph /usr/local/lstat/www/statimg/1_load1.png: opening '/usr/local/lstat/etc/rrd/load1.rrd': No such file or directory
 at /usr/local/lstat/lib//Lstatobj.pm line 406

For help, please send mail to the webmaster (root@midas.slackware.lan), giving this error message and the time and date of the error. 

może mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tego prblemu?? z góry dzięki...
Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: problem z lstat

Post autor: difrost »

No masz napisane w czym jest problem! Nie rozumie po co sie pytasz? Nie umisz czytac?
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso
tomek0701
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2006-04-23, 09:44

Re: problem z lstat

Post autor: tomek0701 »

difrost pisze:No masz napisane w czym jest problem! Nie rozumie po co sie pytasz? Nie umisz czytac?
ale nie bardzo wiem co mam z tym zrobic.....:/
Awatar użytkownika
Radek_R
Moderator
Posty: 1196
Rejestracja: 2004-06-14, 11:40
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: problem z lstat

Post autor: Radek_R »

A rrdtool masz zainstalowane poprawnie?
tomek0701 pisze:ale nie bardzo wiem co mam z tym zrobic.....:/

Kod: Zaznacz cały

For help, please send mail to the webmaster (root@midas.slackware.lan), giving this error message and the time and date of the error.
Ostatnio zmieniony 2006-10-15, 13:40 przez Radek_R, łącznie zmieniany 1 raz.
#358274
http://www.prook.net
Awatar użytkownika
tomekf
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 2005-06-08, 16:16
Kontakt:

Re: problem z lstat

Post autor: tomekf »

Barca pisze:Mój sposób na instalację lstata na Slacku:

1) zainstaluj rrdtool-1.0.48.tar.gz przez:

./configure --enable-latin2 && make && make site-perl-install && make install

2) zainstaluj lstat-2.3.2.tar.gz przez:

./configure --iso-8859-2 --apache --with-httpdconf=/usr/local/apache/conf/httpd.conf && make && make install

3) skopiuj rc.lstatd do /etc/rc.d i dodaj do /etc/rc.d/rc.local:

# lstatd
echo "Uruchamiam lstatd"
/etc/rc.d/rc.lstatd start

4) ustaw "politykę bezpieczeństwa" wg dokumentacji
Powinno pomóc :)
[b][url=http://www.pun.pl/]Darmowe forum[/url][/b] - załóż własne forum za darmo!
barbaros
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2006-07-06, 00:12
Lokalizacja: 3City

Re: problem z lstat

Post autor: barbaros »

a moze mi ktos powiedziec dlaczego po kompilacji rrdtool z opcja enable latin2 i lstat z opcja iso-8859-2 nie mam polskich znaczkow na wykresach? pozdrawiam
Awatar użytkownika
bojleros
Użytkownik
Posty: 785
Rejestracja: 2005-08-29, 11:12
Lokalizacja: z widokem na familoki :)
Kontakt:

Re: problem z lstat

Post autor: bojleros »

Doładnie nie pamiętam, ale powinienes dodac do pliku konfiguracyjnego jaki lstat dodaje do konfiguracji apache adnotacje zeby w katalogu gdzie masz www lstata uzywał języka polskiego.
iGLO
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2006-04-05, 01:37
Kontakt:

Re: problem z lstat

Post autor: iGLO »

Chodz o SetEnv LANG pl_PL

/etc/apache$ cat lstat.conf

Kod: Zaznacz cały

#Include for LinuxStat

Alias /stats "/usr/local/lstat/www/"

<Directory "/usr/local/lstat/www/">
 Options FollowSymLinks
 Options ExecCGI
 AddHandler cgi-script .cgi
 AllowOverride AuthConfig Limit
 SetEnv LANG pl_PL
</Directory>
marekm1982
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2007-01-10, 13:12

Re: problem z lstat

Post autor: marekm1982 »

Witam
Niedawno również walczyłem z polską czcionką na wykresach. Pomogło zainstalownie pakietów glibc* , prawdopodobnie glibc i glibc-i18n. Na serwerze wczesniej nie miałem tych paczek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: problem z lstat

Post autor: Spaulding »

San:
uzyj wersji RRDTool 1.2.13
:arrow: ftp://ftp.pucpr.br/rrdtool/rrdtool-1.2.13.tar.gz
Ostatnio zmieniony 2007-05-11, 19:33 przez Spaulding, łącznie zmieniany 1 raz.
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)
San
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 2007-02-22, 13:56
Kontakt:

Re: problem z lstat

Post autor: San »

Kod: Zaznacz cały

[san@slck lstat-2.3.2]$ ./configure --iso-8859-2 --apache --with-httpdconf=/usr/local/apache/conf/httpd.conf --with-rrd=/usr/local/rrdtool
Configuring for Apache
ERROR:
Can't find library RRDs.pm file on library path:
No such file or directory
Please install RRDtool.

Kod: Zaznacz cały

[san@slck lstat-2.3.2]$ ./configure --iso-8859-2 --apache --with-httpdconf=/usr/local/apache/conf/httpd.conf --with-rrd=/usr/local/rrdtool/lib/perl/5.8.8/i486-linux
Configuring for Apache
ERROR:
Can't find library RRDs.pm file on library path:
No such file or directory
Please install RRDtool.
instalowałem rrdtool'a wg. przewodnika z ich strony...

edit.
pomyślałem ,że odinstaluję rrdtoola i zainstaluję wg. tomkaf.

edit
to samo. paczka zainstalowana ze źródeł, bez żadnych dodatkowych komend poza tym latin

edit.
CzErYnA, nie pomogło...

Kod: Zaznacz cały

[san@slck lstat-2.3.2]$ find /usr/local RRDs.pm | grep RRDs.pm
find: /usr/local/src/popa3d-0.6.4.1: Permission denied
find: RRDs.pm: No such file or directory
/usr/local/rrdtool-1.2.13/lib/perl/5.8.8/i486-linux/RRDs.pm
[san@slck lstat-2.3.2]$
edit 22:34

ten problem rozwiązany =D
kopiujemy zawartość katalogu

Kod: Zaznacz cały

/usr/local/rrdtool-1.2.13/lib/perl/5.8.8/i486-linux#
do

Kod: Zaznacz cały

/usr/lib/perl5/5.8.8
w takim razie mogę już odinstalować rrdtool?
ponoć to wszystko z czego korzysta lstat XD
Ostatnio zmieniony 2007-05-12, 11:58 przez San, łącznie zmieniany 2 razy.
Kupię elementy perkusji Szpaderskiego. [url=http://e-san.info/szpad.php]Czytaj...[/url]
San
Użytkownik
Posty: 203
Rejestracja: 2007-02-22, 13:56
Kontakt:

Re: problem z lstat

Post autor: San »

Kod: Zaznacz cały

#./configure --iso-8859-2 --apache --with-httpdconf=/etc/apache/httpd.conf  --with-www=/home/www/lstat

Configuring for Apache
INFO: Using nobody and nobody as WWW Server user and groupche --with-httpdconf=/
INFO: /etc/apache/httpd.conf can be updated for LinuxStat directives
#
nawet próbowałem z root'a....
Ostatnio zmieniony 2007-05-12, 12:06 przez San, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupię elementy perkusji Szpaderskiego. [url=http://e-san.info/szpad.php]Czytaj...[/url]
asz
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2006-11-05, 13:46
Lokalizacja: 3m
Kontakt:

Re: problem z lstat

Post autor: asz »

tomek0701 pisze:zainstalowalem sobie lstat. odpalam i zamiast wykresow wita mnie następujący błąd:

Kod: Zaznacz cały

Statystyki systemowe

Software error:

/usr/local/lstat/www/lstat.cgi: unable to graph /usr/local/lstat/www/statimg/1_load1.png: opening '/usr/local/lstat/etc/rrd/load1.rrd': No such file or directory
 at /usr/local/lstat/lib//Lstatobj.pm line 406

For help, please send mail to the webmaster (root@midas.slackware.lan), giving this error message and the time and date of the error. 

może mi ktoś pomóc w rozwiązaniu tego prblemu?? z góry dzięki...
ja to w ten sposob postąpilem w katalogu w ktorym znajduja sie te pliki png tj

/usr/local/lstat/www/statimg

wydalem polecenie
chmod 777 *

PP

rrdtool 1.2.23
lstat 2.3.2
Ostatnio zmieniony 2007-06-14, 05:42 przez asz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ