ntfs-3g dla usera

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

slomek
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2006-03-04, 10:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

ntfs-3g dla usera

Post autor: slomek »

Udało się może komuś udostępnić możliwość odczytu i zapisu danych pod ntfs dla usera za pomocą sterownika ntfs-3g? Chodzi o wpis do fstab.
Dla root'a działa pięknie...

MariuszWWA
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 2005-10-31, 21:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: ntfs-3g dla usera

Post autor: MariuszWWA »

A spróbuj dodac uid=1000,gid=1000 zeby wygladalo to mniej wiecej tak:

Kod: Zaznacz cały

/dev/hda1 /mnt/windows ntfs-3g uid=1000,gid=1000 0 0
... i "chown uzytkownik:users /mnt/windows"
Ostatnio zmieniony 2006-11-01, 13:12 przez MariuszWWA, łącznie zmieniany 1 raz.

slomek
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2006-03-04, 10:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: ntfs-3g dla usera

Post autor: slomek »

niestety nie pomogło. Oto moja linia z fstab- może coś namieszałem:
/dev/hda1 /mnt/windows ntfs-3g defaults,silent,auto,umask=0000,rw,locale=pl_PL.utf8,uid=1000,gid=1000 0 0

Awatar użytkownika
amigib
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 2004-11-22, 02:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: ntfs-3g dla usera

Post autor: amigib »

ja tam zamiast uid'ów daję users
Slackware - Separates men from the boys

Registered linux user #382891

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: ntfs-3g dla usera

Post autor: BeteNoire »

A ja coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

/dev/hda1       /mnt/ntfs3g     ntfs-3g user,silent,umask=0133,dmask=000,uid=1000,gid=1000,locale=pl_PL.utf8 0 0
i faktycznie, tak jak MariuszWWA napisał, musiałem zmienić właściciela katalogu montowania.
slomek, usuń defaults.

slomek
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2006-03-04, 10:46
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: ntfs-3g dla usera

Post autor: slomek »

skopiowałem dokładnie Twój wpis z fstab, BeteNoire i działa. Dzięki!

Awatar użytkownika
slawul
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-08-07, 11:23

Re: ntfs-3g dla usera

Post autor: slawul »

Witam!

Wszystko co tu jest zgadza się - mi też działa, ale czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak zrobić żeby działało gdy zamiast:

Kod: Zaznacz cały

user,silent
będę miał:

Kod: Zaznacz cały

user,noauto
W tym problem że nie chcę montować na starcie, ale jako user bo jako root nie ma problemu:

Kod: Zaznacz cały

sudo ntfs-3g /dev/sda1 /mnt/ntfs3g
Może user do jakiejś grupy dodać, sam już nie wiem. Wujek google narazie nie sprawił mi zadowalającej mnie niespodzianki, może ciotka wiki. :-)
[i][size=84]Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego... Pamiętaj - Amatorzy zbudowali Arkę, Profesjonaliści Titanica...[/size][/i]
O czym to świadczy?

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: ntfs-3g dla usera

Post autor: BeteNoire »

Kod: Zaznacz cały

chmod 4711 `which ntfs-3g`

Awatar użytkownika
slawul
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-08-07, 11:23

Re: ntfs-3g dla usera

Post autor: slawul »

Dzięki BeteNoire za szybką odpowidź. Jednak inaczej to zrobiłem nie wiem czy dobrze.

Kod: Zaznacz cały

chmod 4755 `which ntfs-3g`
A w fstab dałem tak:

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda1 /mnt/ntfs3g ntfs-3g user,users,noauto,umask=000, 0 0
Co o tym sądzisz? ;-)
[i][size=84]Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego... Pamiętaj - Amatorzy zbudowali Arkę, Profesjonaliści Titanica...[/size][/i]
O czym to świadczy?

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: ntfs-3g dla usera

Post autor: BeteNoire »

Też działa, ale skoro może z 4711 to po co zbędnie zwiększać uprawnienia? ;)
Btw, z tak ustawionym umask masz wszystkie pliki na partycjach ntfs z prawami do wykonania. Zajrzyj tu.
Ostatnio zmieniony 2007-02-23, 21:49 przez BeteNoire, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
slawul
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-08-07, 11:23

Re: ntfs-3g dla usera

Post autor: slawul »

Temat wraca jak bumerang. Ntfs-3g 1.2129 jeszcze było w porządku jak wcześniej pisałem, ale następne wersje zmieniły się trochę i zaczęły się problemy. Skoro więc Patrick dołączył do distro ntfs-3g to nie siedzę na starym i idę za nowym, a tu:

Kod: Zaznacz cały

Mount is denied because setuid and setgid root ntfs-3g is insecure with the
external FUSE library. Either remove the setuid/setgid bit from the binary
or rebuild NTFS-3G with integrated FUSE support and make it setuid root.
Please see more information at http://ntfs-3g.org/support.html#unprivileged
Już sam nie wiem co zrobić czytam już n-ty raz tę informację kombinuję na różne sposoby i ciągle to samo. Może ktoś się spotkał z takim problemem, a może ja kręcę się w koło. :sad:
[i][size=84]Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego... Pamiętaj - Amatorzy zbudowali Arkę, Profesjonaliści Titanica...[/size][/i]
O czym to świadczy?

Awatar użytkownika
amigib
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 2004-11-22, 02:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: ntfs-3g dla usera

Post autor: amigib »

ciekawy błąd, choć u mnie nie występuje, fakt od dosyć dawna nie używam zewnętrznego fuse (był jakiś błąd ze 3 wersje temu), przekompiluj jak radzą jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś

Kod: Zaznacz cały

./configure --with-fuse=internal
Slackware - Separates men from the boys

Registered linux user #382891

Awatar użytkownika
slawul
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-08-07, 11:23

Re: ntfs-3g dla usera

Post autor: slawul »

No i skołowany jestem na całego kręcąc się w koło tego problemu. Zajrzałem do SlackBuilda z distro, zajrzałem do:

Kod: Zaznacz cały

./configure --help
zrobiłem nową paczkę z:

Kod: Zaznacz cały

--with-fuse=internal
I czytam kolejny raz http://ntfs-3g.org/support.html#unprivileged nie mam już siły poczekam na lepsze czasy a póki co mam sudo. Jeśliby ktoś miał lepszy pomysł proszę o podzielenie się, bo może przez to skołowanie zaczynam błądzić. ;-)
[i][size=84]Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego... Pamiętaj - Amatorzy zbudowali Arkę, Profesjonaliści Titanica...[/size][/i]
O czym to świadczy?

ODPOWIEDZ