Zwiechy kompa

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Marque
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2006-12-29, 15:58
Lokalizacja: /home/marque
Kontakt:

Zwiechy kompa

Post autor: Marque »

Mam nastepujacy probem. Bardzo czesto mi sie wiesza komp. Nie wiem czy to sam slackware czy fluxbox. Po prostu chodzi tylko myszka i nic poza tym :( Czym moze to byc spowodowane?

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: Zwiechy kompa

Post autor: m4jkel »

Jak chodzi mysz to komp się nie wiesza. Spróbuj się przełączyć na konsolę Ctr+Alt+Fx i zobacz czy coś jest w logach.
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

Awatar użytkownika
Marque
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2006-12-29, 15:58
Lokalizacja: /home/marque
Kontakt:

Re: Zwiechy kompa

Post autor: Marque »

Niestety nie moge sie na konsole przelaczyc :(
[b]Slackware - Because it work ![/b]
[url=http://www.slackware.com][img]http://home.elka.pw.edu.pl/~mulaski/userbars/Slackware_userbar.gif[/img][/url]
Fluxbox - Because it beatiful !
[url=http://www.fluxbox.org][img]http://img.userbars.pl/93/18597.png[/img][/url]
Google - Baceuse it useful !
[url=http://www.google.pl][img]http://img.userbars.pl/35/6824.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: Zwiechy kompa

Post autor: m4jkel »

No to wogóle pooglądaj logi ;) Na pewno /var/log/messages.
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Zwiechy kompa

Post autor: largo3 »

Marque pisze:Bardzo czesto mi sie wiesza komp. Nie wiem czy to sam slackware czy fluxbox. Po prostu chodzi tylko myszka i nic poza tym Czym moze to byc spowodowane?
Mogę Ci powiedzieć o co chodzi, bo sam dawno temu sporo nerwów zmarnowałem, żeby się tego dowiedzieć. Winna jest tu Opera, a dokładniej flashplugin. Kiedy tylko otwierasz stronę z dużą ilością flasha zawieszenie się systemu pozostaje właściwie kwestią czasu.
Na pocieszenie powiem, że Opera 9.20 znacznie lepiej sobie z flashem radzi i jeszcze "nie udało mi się" jej zawiesić (a stale używam bieżącej wersji weekly). Paczkę z Operą 9.20 znajdziesz na scxd.info.
Pozdr.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: Zwiechy kompa

Post autor: m4jkel »

largo3 pisze:Winna jest tu Opera, a dokładniej flashplugin.
To jakiegoś pecha masz, albo ja szczęście ;)
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Zwiechy kompa

Post autor: largo3 »

Tak jak pisałem w wersji 9.20 (z flashem 9) jeszcze mi się to nie przytrafiło. Problem występował bardzo często w Operze 9 i 9.10. Jestem pewien co do źródła problemu, gdyż po usunięciu flashplugina z Opery skończyły się zawieszenia systemu (możliwe, że sam system się nie zawieszał a jedynie Xorg, ale nie dawało się wejść do konsoli więc pozostawał tylko reset).
Pozdr.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2862
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: Zwiechy kompa

Post autor: Outlaw »

Tak wybiegając troche od dyskusji to na FF 2.0.0.2 też miałem to samo ;/ Także z flashem pod linuksem jak widać jest duży problem ;/

Awatar użytkownika
m4jkel
Użytkownik
Posty: 690
Rejestracja: 2005-10-15, 18:56
Lokalizacja: Katowice

Re: Zwiechy kompa

Post autor: m4jkel »

Outlaw, masz rację. Ja szybciutko wróciłem z Flasha 9 do siódemki, wydaje się stabilniejsza.
[url=http://userbars.org][img]http://img89.imageshack.us/img89/9140/brainpng1ug.png[/img][/url]
To nie był kwadrat. To było koło o charakterze prostokąta.

Awatar użytkownika
Porter3
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2007-03-04, 10:14
Lokalizacja: CK
Kontakt:

Re: Zwiechy kompa

Post autor: Porter3 »

Mnie denerwuje niemożliwość zamykania niektórych niegroźnych, ale denerwuujących reklam... :/ od Operą.
[b][i]"Odkryłem coś dzisiaj. Znalazłem komputer. Chwileczkę, to jest świetne. Robi to, czego chcę. Jeśli popełnia błąd to tylko dlatego, że ja zrobiłem błąd, a nie dlatego, że mnie nie lubi… "[/i][/b]

Awatar użytkownika
Marque
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 2006-12-29, 15:58
Lokalizacja: /home/marque
Kontakt:

Re: Zwiechy kompa

Post autor: Marque »

largo3 pisze:Tak jak pisałem w wersji 9.20 (z flashem 9) jeszcze mi się to nie przytrafiło. Problem występował bardzo często w Operze 9 i 9.10. Jestem pewien co do źródła problemu, gdyż po usunięciu flashplugina z Opery skończyły się zawieszenia systemu (możliwe, że sam system się nie zawieszał a jedynie Xorg, ale nie dawało się wejść do konsoli więc pozostawał tylko reset).
Pozdr.
Mi zdarzaly sie tez zwiechy gdy nie mialem wlaczonej opery i korzystalem z aterma :/

k2k9
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 2006-06-20, 19:49

Re: Zwiechy kompa

Post autor: k2k9 »

Też miałem kiedyś zawieszki systemu...wszystko zwalałem na slacka dopóki nie okazało sie że winny jest ram.

Awatar użytkownika
qpalzm
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 2006-12-10, 18:07
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Zwiechy kompa

Post autor: qpalzm »

Też miałem kiedyś zawieszki systemu...wszystko zwalałem na slacka dopóki nie okazało sie że winny jest ram.
Przetestuj RAM za pomoca memtest86. Poszukaj czy nie ma bad sectorow na dysku.
Mnie denerwuje niemożliwość zamykania niektórych niegroźnych, ale denerwuujących reklam... :/ od Operą.
Wlasnie zastanawiam sie dlaczego sie tak dzieje ze w niktorych reklamach nie ma [X] pod FF ? jest to bardzo denerujace, czasami wrecz uniemozliwa prace.
www.xfce.daxa.pl

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: Zwiechy kompa

Post autor: largo3 »

qpalzm pisze:Wlasnie zastanawiam sie dlaczego sie tak dzieje ze w niktorych reklamach nie ma [X] pod FF ? jest to bardzo denerujace, czasami wrecz uniemozliwa prace.
A słyszał kolega o Adblock Plus. Wraz z Flashblock bardzo umilają korzystanie z przeglądarek opartych na Gecko.
Pozdr.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

Awatar użytkownika
qpalzm
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 2006-12-10, 18:07
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Zwiechy kompa

Post autor: qpalzm »

A słyszał kolega o Adblock Plus. Wraz z Flashblock bardzo umilają korzystanie z przeglądarek opartych na Gecko.
Pozdr.
slyszal ale to nie jest rozwiazanie problemu. dlaczego te same reklamy pod win maja [X] a pod linuksem nie ?
www.xfce.daxa.pl

ODPOWIEDZ