konsola zintegrowana z pulpitem

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

banita
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 2006-12-15, 23:43

Re: konsola zintegrowana z pulpitem

Post autor: banita »

waznez e dziala dokladnie tak jak tego oczekiwalem. a kolega wyzej faktycznei zaslużyl i otrzymuje plusa;)
Ostatnio zmieniony 2007-04-22, 17:08 przez banita, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kalavan
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 2007-01-08, 22:09
Kontakt:

Re: konsola zintegrowana z pulpitem

Post autor: Kalavan »

Lizard pisze: Poza tym jest to ściąga nienajlepsza, bo zamiast zamykania konsoli wystarczyło wklepać:

Kod: Zaznacz cały

. ~/.bashrc
Kropka na początku jest niezbędna.
Lizard, a czy mógłbyś wyjaśnić co robi dana kropka ? Niestety nie mogę jej wygoglować :P

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: konsola zintegrowana z pulpitem

Post autor: BeteNoire »

Może tak trochę OT... Powiedzcie czemu w Yakuake nie można zmieniać tematów?

Awatar użytkownika
Nightwalker
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 2006-01-02, 01:23
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: konsola zintegrowana z pulpitem

Post autor: Nightwalker »

Kalavan pisze:
Lizard pisze: Poza tym jest to ściąga nienajlepsza, bo zamiast zamykania konsoli wystarczyło wklepać:

Kod: Zaznacz cały

. ~/.bashrc
Kropka na początku jest niezbędna.
Lizard, a czy mógłbyś wyjaśnić co robi dana kropka ? Niestety nie mogę jej wygoglować :P
Wykonuje to co jest w danym pliku. To tak jak np. funkcja include_once() w php.
Ostatnio zmieniony 2007-04-22, 18:15 przez Nightwalker, łącznie zmieniany 1 raz.
Na górze fiołki, na dole las, all your base are belong to us

[ [url=http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=142666]Darmowy shell[/url] ]

Awatar użytkownika
Barca
Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 2005-01-24, 20:25

Re: konsola zintegrowana z pulpitem

Post autor: Barca »

BeteNoire pisze:Może tak trochę OT... Powiedzcie czemu w Yakuake nie można zmieniać tematów?
To znaczy? Przecież są tzw. schema znane chociażby z Konsole, można też zmienić czcionki itp. Poza tym na necie są tematy do yakuake (np. http://www.kde-look.org/content/show.ph ... tent=45732), polecam zapoznanie się z ~/.kde/share/config/.yakuakerc, same tematy umieszcza się w /opt/kde/share/apps/yakuake (przynajmniej w moim yakuake tak jest).
Btw jest też coś takiego na kde-apps.org jak yakuake-split pozwalający na otwarcie na raz 4 konsoli, ale moje próby kompilacji tego zakończyły się fiaskiem, jeśli komuś z Was by się udało to chętnie się dowiem jak tego dokonał ;-)
Ostatnio zmieniony 2007-04-22, 18:26 przez Barca, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kalavan
Użytkownik
Posty: 186
Rejestracja: 2007-01-08, 22:09
Kontakt:

Re: konsola zintegrowana z pulpitem

Post autor: Kalavan »

BeteNoire, można wybrać te z konsoli. Ja zrobiłem sobie dwa tematy w konsoli, zapisałem pod nowymi nazwami, poczym wybrałem je w yakuake. Wiem, że sposób jest okrężny ale dosyć szybki jesli wiesz czego Ci potrzeba :P

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: konsola zintegrowana z pulpitem

Post autor: BeteNoire »

Barca, chodzi mi o ten głupi biały kolorek. To program pod KDE więc powinien się integrować z resztą środowiska. Tymczasem w moim ciemnym wystroju Yakuake świeci bielą jak psu...

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2599
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: konsola zintegrowana z pulpitem

Post autor: Lizard »

Kalavan pisze:Lizard, a czy mógłbyś wyjaśnić co robi dana kropka ?
Nie wiem, ale fajnie działa. ;) A tak poważnie: kropka powoduje wklejenie w danym miejscu zawartości pliku. W przypadku braku dostępu do pliku skrypt jest przerywany.
Nightwalker pisze:Wykonuje to co jest w danym pliku. To tak jak np. funkcja include_once() w php.
Raczej jak require(). Polecam wykonanie takiego skryptu:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh

echo "echo TEST 1" > test.i
. test.i
echo "echo TEST 2" >> test.i
. test.i
Efektem będzie:

Kod: Zaznacz cały

TEST 1
TEST 1
TEST 2
Error 404 - footer not found

Awatar użytkownika
Nightwalker
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 2006-01-02, 01:23
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: konsola zintegrowana z pulpitem

Post autor: Nightwalker »

Lizard pisze:Raczej jak require(). Polecam wykonanie takiego skryptu:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh[/quote]

Wlasnie sie zastanawialem, czy porownac to do include() czy require(), po prostu nie wiedzialem czy kropka przerywa wykonywanie skryptu. Jak ta kropka sie w ogole nazywa w bashu?
Na górze fiołki, na dole las, all your base are belong to us

[ [url=http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=142666]Darmowy shell[/url] ]

bocian
Użytkownik
Posty: 678
Rejestracja: 2005-06-15, 10:15

Re: konsola zintegrowana z pulpitem

Post autor: bocian »

NAME

dot - execute commands in the current environment

SYNOPSIS

. file

DESCRIPTION

The shell shall execute commands from the file in the current environment.

If file does not contain a slash, the shell shall use the search path specified by PATH to find the directory containing file. Unlike normal command search, however, the file searched for by the dot utility need not be executable. If no readable file is found, a non-interactive shell shall abort; an interactive shell shall write a diagnostic message to standard error, but this condition shall not be considered a syntax error.

OPTIONS

None.

OPERANDS

See the DESCRIPTION.

STDIN

Not used.

INPUT FILES

See the DESCRIPTION.

ENVIRONMENT VARIABLES

See the DESCRIPTION.

ASYNCHRONOUS EVENTS

Default.

STDOUT

Not used.

STDERR

The standard error shall be used only for diagnostic messages.

OUTPUT FILES

None.

EXTENDED DESCRIPTION

None.

EXIT STATUS

Returns the value of the last command executed, or a zero exit status if no command is executed.

CONSEQUENCES OF ERRORS

Default.

(...)

RATIONALE

Some older implementations searched the current directory for the file, even if the value of PATH disallowed it. This behavior was omitted from this volume of IEEE Std 1003.1-2001 due to concerns about introducing the susceptibility to trojan horses that the user might be trying to avoid by leaving dot out of PATH .

The KornShell version of dot takes optional arguments that are set to the positional parameters. This is a valid extension that allows a dot script to behave identically to a function.



Awatar użytkownika
pawelq
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 2006-12-03, 08:36
Lokalizacja: LUBLIN

Re: konsola zintegrowana z pulpitem

Post autor: pawelq »

BeteNoire pisze:Barca, chodzi mi o ten głupi biały kolorek. To program pod KDE więc powinien się integrować z resztą środowiska. Tymczasem w moim ciemnym wystroju Yakuake świeci bielą jak psu...
yakuake wcale nie musi brzydko wyglądać, jak wspomniał Barca wystarczy użyć tematów ;-)
u mnie np. yakuake wygląda w ten sposób:

Obrazek

chociaż przyznam, że niezbyt mi się to podoba i w najbliższym czasie łapię za Gimpa i trochę pozmieniam.

Barca również kiedyś próbowałem to zainstalować i skończyło się na tym, że yakuake wogóle nie chciał się uruchomić :/
Obrazek

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: konsola zintegrowana z pulpitem

Post autor: BeteNoire »

Mi nie chodzi o tematy, i wcale nie dlatego, że nie spotkałem jeszcze ładnego, tylko o elastyczność w zmienianiu wyglądu - tak jak mogę sobie paroma kliknięciami zmienić kolory w całym KDE.

banita
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 2006-12-15, 23:43

Re: konsola zintegrowana z pulpitem

Post autor: banita »

mam jeszcze takie pytanie. w tym domyslnym terminalu KDE sa uzywae rozne kolory. np to paczek inne, katalogi inne, rar-y inne a komendy inne itd

w tym yukuake jest tylko jeden kolor. da rady ustawic aby kolorystyka byla tak jak w domyslnym termialu KDE? ustawienie w opcjach na ustawienie 'use console settings' ustawia np rozmiar czcionki na tak z deflautowego ale nie ustawia tej kolorytyki

stroke
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 2006-12-19, 17:21
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: konsola zintegrowana z pulpitem

Post autor: stroke »

Dzieje się tak, ponieważ w domyślnym terminalu KDE jest alias.
Komenda:

Kod: Zaznacz cały

alias
wyświetla wszystkie używane aktualnie przez terminal aliasy.
Problem kolorów rozwiąże:

Kod: Zaznacz cały

alias ls='ls --color'
Powyższą linię dobrze dopisać do pliku .bashrc, ja w pliku tym mam wpis:

Kod: Zaznacz cały

alias d='ls --color'

banita
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 2006-12-15, 23:43

Re: konsola zintegrowana z pulpitem

Post autor: banita »

thx, smiga jak nalezy:D, no prawie jak nalezy bo w "normalnym" termianalu" pliki ktorych nie moge wykonac jako user np instalacyjne paczki sa na czerwono a tutaj dalej na bialo
Ostatnio zmieniony 2007-04-25, 16:44 przez banita, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ