Co zrobić z plikami serverauth

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Co zrobić z plikami serverauth

Post autor: Ahizzead »

Witam
w ~tworzą mi się pliki o nazwie serverauth<numer> i mnie to denerwuje, wyczytałem że to wina skryptu startx a te pliki są tworzone przez xauth ponieważ źle zamykam system no i nie wiem jak się powinno zamykać, ja robie to poleceniem z root-a

Kod: Zaznacz cały

shutdown -h now 
co zrobić żeby mi się nie tworzyły te pliki ? ? ? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: Co zrobić z plikami serverauth

Post autor: BeteNoire »

W czym Ci one właściwie przeszkadzają?
Ja mam u siebie trzy i zauważyłem to dopiero po przeczytaniu tego posta.
A skoro znasz już przyczynę tworzenia serverauth to wyedytuj startx tak, żeby go nie tworzył. Tylko czy to ma sens?

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Co zrobić z plikami serverauth

Post autor: Ahizzead »

wyedytuj startx tak, żeby go nie tworzył.
tego jak na razie zrobić nie umiem a Ty masz 3 a ja mam 70 a powiedz mi jak zamykasz Slacka, może ja to źle robie
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: Co zrobić z plikami serverauth

Post autor: BeteNoire »

Wylogowuję z KDE i piszę poweroff :)
Z tym, że Slacka jakiś czas już nie używam :]
Może powinieneś używać jakiegoś menedżera logowania, który załatwi za Ciebie takie sprawy jak zamykanie systemu? Bo pisanie shutdown w X to trochę... brutalne rozwiązanie.

kolert83
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 2006-10-16, 18:29
Lokalizacja: Śląsk

Re: Co zrobić z plikami serverauth

Post autor: kolert83 »

Witam

na moim slacku przekopiowałem plik HALT z /sbin do /bin nadałem mu artybut

Kod: Zaznacz cały

chmod +s halt
potem stworzłem se link do tego pliku i NIE ma żadnych problemów , i mam tylko JEDEN plik .serverauth . I wyłączam system normalnie na użytkowniku :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2007-05-13, 20:55 przez kolert83, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
slawul
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-08-07, 11:23

Re: Co zrobić z plikami serverauth

Post autor: slawul »

Możesz zrobić to:

Kod: Zaznacz cały

rm ~/.serverauth*
Ja mam np. do skryptu autostart fluxboxa właśnie dopisaną m.in. tą linię i nie mam żadnego serverauth.

Powodzenia!
[i][size=84]Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego... Pamiętaj - Amatorzy zbudowali Arkę, Profesjonaliści Titanica...[/size][/i]
O czym to świadczy?

ODPOWIEDZ