CPU i wyłączenie cache

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

CPU i wyłączenie cache

Post autor: difrost » 2007-08-03, 09:17

Czy można z userspace wyłączyć cache CPU? Tak, żeby w ogóle nie było używane.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

acek
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2006-09-26, 21:27
Kontakt:

Re: CPU i wyłączenie cache

Post autor: acek » 2007-08-06, 23:08

Nie napisałeś, w jakim CPU chcesz wyłączyć cache (nios2?).

Wydaje mi się, że jeśli procesor ma MMU pozwalającą na ochronę zasobów, to chyba nie można wyłączyć cache z userspace bez modyfikacji kernela.

Jeśli procesor nie pozwala na ochronę zasobów (brak MMU lub specjalizowana MMU) lub system operacyjny (ucLinux?) nie korzysta, to z userspace można zrobić, to co da się zrobić z poziomu kernelspace.

Nie wszystkie CPU pozwalają na globalne wyłączenie cache. Standardowy Nios II nie pozwala. Oczywiście istnieją mechanizmy pozwalające pominiąć cache dla niektórych dostępów do pamięci. Można np. umieścić kod i dane wysoko w przestrzeni adresowej, tak aby najstarszy bit był ustawiony (to nie działa we wszystkich odmianach Niosa).

Awatar użytkownika
Nightwalker
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 2006-01-02, 01:23
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Re: CPU i wyłączenie cache

Post autor: Nightwalker » 2007-08-07, 21:38

Taki mały OT, ale związany z tematem:

Kod: Zaznacz cały

nightwalker@mononoke ~ $ cat /proc/cpuinfo 
processor       : 0
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 6
model           : 7
model name      : Pentium III (Katmai)
stepping        : 3
cpu MHz         : 449.249
cache size      : 512 KB
fdiv_bug        : no
hlt_bug         : no
f00f_bug        : no
coma_bug        : no
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 2
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr sse
bogomips        : 899.04
clflush size    : 32

processor       : 1
vendor_id       : GenuineIntel
cpu family      : 6
model           : 7
model name      : Pentium III (Katmai)
stepping        : 3
cpu MHz         : 449.249
cache size      : 32 KB
fdiv_bug        : no
hlt_bug         : no
f00f_bug        : no
coma_bug        : no
fpu             : yes
fpu_exception   : yes
cpuid level     : 2
wp              : yes
flags           : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 mmx fxsr sse
bogomips        : 899.54
clflush size    : 32
Procesory identyczne (ta sama seria i model), ale zwróćcie uwagę na cache :mrgreen:

Stało się to nagle.
Na górze fiołki, na dole las, all your base are belong to us

[ [url=http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=142666]Darmowy shell[/url] ]

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: CPU i wyłączenie cache

Post autor: difrost » 2007-08-08, 08:18

Nightwalker, wsysło Ci cache :D

Chciałem wyłączyć cache procka (tak, jest to NIOS2), bo mam problemy z konfiguracją FPGA. Tak jakby gdzieś adresy rejestrów (albo przynajmniej jednego) się pozmieniały. Przy cachowaniu dodawany jest jakoś offset i myślałem, że tutaj jest problem. Wygląda jednak na to, że:
a) cache nie wyłączę, bo jest ono inicjalizowane przez kod obsługi CPU na bardzo niskim poziomie;
b) problem leży prawdopodobnie w zmianach poczynionych przez Altere, gdyż zmieniłem core na nowsze, a jak to zwykle bywa, brak reference design dla nowej wersji, a support po stronie Altera milczy jak grób.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

ODPOWIEDZ