Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Ahizzead » 2007-08-22, 08:36

Witam
ze względu że mam skaner którego Linux nie obsługuje mam pytanie, czy jest możliwość aby na Linuksie zrobić maszynę wirtualną odpalnić przez nią win i cieszyć się możliwością skanowania mając włączony Slackware ? Nie jestem pewien czy będą wtedy dzialać urządzenia, nigdy nie korzystałem z maszyny wirtualnej i nie wiem jaką wykorzystać może VMX Wizard ? Proszę o wszelkie rady i wskazówki. Pozdrawiam.
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
sectt
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 2006-06-04, 12:15
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: sectt » 2007-08-22, 08:47

Powinno działać.

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Ahizzead » 2007-08-22, 08:51

A jaką maszynę zastosować ?
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: difrost » 2007-08-22, 08:52

Zacznij od VMWare.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Ahizzead » 2007-08-22, 08:59

Kod: Zaznacz cały

http://download3.vmware.com/software/vmserver/VMware-server-1.0.3-44356.tar.gz
to będzie dobre pod Slackware 12 ? A może są jakieś tgz ?
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: difrost » 2007-08-22, 09:08

Chyba VMWare-Workstation Ci będzie potrzebne ;) Mam gdzieś jedną z późniejszych rewizji bety 6.0, którą można używać za free.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Ahizzead » 2007-08-22, 09:16

Szukam czytam szukam czytam....masz może to gdzieś na jakimś serwerku ? ;) A do czego jest potrzebna wersja server ?
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
wik5
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2005-01-01, 20:15
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: wik5 » 2007-08-22, 09:30

Server może być.

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2587
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Lizard » 2007-08-22, 09:44

Do samej pracy na wirtualnej maszynie wystarczy darmowy VMPlayer. VMWare przyda się do utworzenia maszyny wirtualnej, ale samą instalację systemu można przeprowadzić już pod VMPlayerem.

Może warto zainteresować się VirtualBoksem?
Error 404 - footer not found

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Ahizzead » 2007-08-22, 09:46

Lizard: napisałeś instalację, a jak ktoś ma win juz na dysku ;) ?
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2587
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Lizard » 2007-08-22, 10:08

Na oddzielnej partycji, który był do tej pory uruchamiany z lilo lub gruba? Drugi raz nie zaryzykowałbym. Próbowałem takiej konfiguracji i VMWare spiep... partycję, tak, że Windows nadawał się tylko do przeinstalowania.
Error 404 - footer not found

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Ahizzead » 2007-08-22, 10:11

Trudno już dawno nie instalowałem win ale next next dam rade ;) Pytanie tylko skąd wezmę VMWare jako darmowy ? A może jest coś darmowego ?
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2587
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Lizard » 2007-08-22, 10:17

Odpowiedzi i PODPOWIEDZI masz powyżej. Poza tym zapytaj Google o wirtualizację.
Error 404 - footer not found

Oskaro
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 2006-01-17, 18:54
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Oskaro » 2007-08-22, 13:52

A moze Xen bylby dobry?

kasjo
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 2004-07-05, 15:40
Lokalizacja: Zabłudów
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: kasjo » 2007-08-22, 14:53

Do utworzenia maszyny wirtualnej dla VMPlayer nie koniecznie trzeba instalować VMware można skorzystać z pomocy http://www.easyvmx.com/

ODPOWIEDZ