Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: difrost » 2007-08-23, 20:00

Kod: Zaznacz cały

perl -MCPAN -e 'install Gtk2' 
Ostatnio zmieniony 2007-08-23, 20:01 przez difrost, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Ahizzead » 2007-08-23, 20:06

To polecenie pyta mnie o wiele rzeczy a na końcu się nic nie dzieje.... a co to jest ? skąd takie zaklęcie jest ?

#I teraz jeszcze to:

Kod: Zaznacz cały

root@slackware:/tmp/Gtk2-1.146# perl Makefile.PL
Can't locate ExtUtils/Depends.pm in @INC (@INC contains: /usr/lib/perl5/5.8.8/i486-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/5.8.8 /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.8/i486-linux-thread-multi /usr/lib/perl5/site_perl/5.8.8 /usr/lib/perl5/site_perl .) at (eval 11) line 1.
BEGIN failed--compilation aborted at (eval 11) line 1.

Checking if your kit is complete...
Looks good
MakeMaker FATAL: prerequisites not found (Glib not installed, ExtUtils::Depends not installed, ExtUtils::PkgConfig not installed)

               Please install these modules first and rerun 'perl Makefile.PL'.
root@slackware:/tmp/Gtk2-1.146#
Ostatnio zmieniony 2007-08-23, 20:19 przez Ahizzead, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

smtp
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2007-08-11, 11:41

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: smtp » 2007-08-24, 21:39

Hurra - dziala. Juz sie windowsik laduje. Ale extra - bede mial windowsa pod linuchem :mrgreen:

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Ahizzead » 2007-08-24, 21:43

@smtp: możesz zdradzić za pomocą czego i jak to zrobiłeś ?
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

smtp
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2007-08-11, 11:41

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: smtp » 2007-08-24, 22:08

Zrobilem to za pomoca wskazowek w tym watku.

1. Sciagasz maszyne z www.easyvmx.com (lewa ikona - bardzo prosta konfiguracja)
2. instalujesz VMPlayera (tak jak napisali w tym watku - trzeba w /etc/rc.d stworzyc katalogi od rc0.d do rc6.d (nie wiem czy literowki w tych katalogach nie walnalem, ale instalator wyrzuci te nazwy)
3. Ja mam kernela w wersji 2.6.18 (chyba ten numer, zainstalowany ze slacka 11.0)
4. Po uruchomieniu instalki VMPlayera i odpowiedzi na pytania sam znajduje katalog ze zrodlami do budowania modulow kernela itp.
5. Buduje i sie go potem uruchamia przez vmplayer

Trzeba miec troche pamieci najlepiej cos okolo 1GB - ja mam 750MB lacznie ze swapem i dziala - swap nie jest do konca wykorzystywany - 512 MB on board

A sam windows sie jakos zaczal instalowac - cos przy instalce mu sie nie podobalo zaznaczony przycisk z guzikiem drive A. Jak zabronilem dostepu do A - poszlo.

Teraz bede probowal jakies sterowniki ladowac - najbardziej mi zalezy i tego nie ukrywam na grafice - zeby byla 1024x768 w 16 mil kolorow. I drukareczka zeby dzialala i port serial - soft do telefonu przez ten port zgrywam.

Dam znac jak cos nie tak.

Mysle, ze sobie poradzisz - jak nic nie kreciles przy slacku a ladowales wersje full - wszystko powinno grac

[ Dodano: 2007-08-25, 00:34 ]
A jesli chodzi o konfiguracje systemu wewnatrz VMPlayera - ma ktos dobry artykul jak to wszystko konfigurowac?

W VMPlayerze jest przycisk u gory - Ethernet. Nie wiem jak skonfigrowac neta.
Mam zainstalowanego win2000 i powinna sie pojawic w srodku ikona polaczenie lokalne po wejsciu w polaczenia sieciowe. Niestety nie ma. Menadzer urzadzen tez pokazuje, ze brak sterow do karty.

Czemu nie ma wirtualnej karty sieciowej stworzonej przez VMPlayera? Jak odbywa sie komunikacja sieciowa miedzy OSem w VMPlayerze? To idzie przez linuksa czy jak?

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Ahizzead » 2007-08-24, 23:48

No dobra udało mi się włączyć instalke win jednak przy instalacji urządzeń niestety się zawiesza :/ tzn. jakaś tam animacja w prawym rogu miga, zmieniają się napisy które opisują jak win jest super systemem jednak cały proces instalcji nie idzie dalej :/
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

smtp
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2007-08-11, 11:41

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: smtp » 2007-08-25, 11:38

A masz odpowiednia ilosc miejsca na dysku? HDD wirtualne troche moga zajmowac. W ogole zobacz czy wina nie lezy po stronie zasobow kompa. Powylaczaj te ikonki u gory podczas instalacji - wylacz etherneta, urzadznia typu dysk A - u mnie to pomoglo - win2000 zainstalowal sei bez problemu.

Ja mam tez problem - pomimo ze zainstalowalem win2000 - sa problemy. Na 100% ta MV nie emuluje PC-ta. Otoz wkladam sterowniki od plyty glownej i mi instalatro wyrzuca, ze dana plyta glowna nie jest obslugiwana.

I nastepny problem: nie mam pojecia jak zainstalwoac karte graficzna pod windowsem. Mam RADEONA 9000 - scignalem sobie i omegadrivers i katalizatory - i w jednym i drugim przypadku instalacja nie jest konczona. W jednym przypadku otweira sie Install Shield po czym od razu sie zamyka, a w drugim przypadku okno setupu sie zawiesz. A szkoda, bo karte sieciowa udalo sie zainstalowac ale praca w trybie 640x480 jest niemozliwa do tego co potrzebuje.

I wez tu badz madry czlowieku. Najlepiej gdyby robili plyty glwoen z mechanizmem sprzetowym do zmiany OSa - ale to pewnie za pare klat bedzie.

[ Dodano: 2007-08-25, 12:46 ]
Poza tym mysle, ze wazny jest tez sprzet przy tego typu zabawkach jak VMPlayer.
Ja zawsze staram sie kupowac produkty Intela, oparte na chipsecie Intela, unikam VIA itp. - procesor tylko Celeron albo Pentium. Wtedy jest najmniej problemow

Awatar użytkownika
wik5
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2005-01-01, 20:15
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: wik5 » 2007-08-25, 13:59

Przecież wszystko co jest w wirtualnym komputerze, jest wirtualne (poza procesorem, to nie jest emulacja). Jedyne sterowniki jakie możesz zainstalować to pakiet VMware tools (powinno być w menu vmware) i stery do urządzeń podłączonych przez USB.

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Ahizzead » 2007-08-25, 17:38

Witam
powyłączałem te urządzenia podczas instalacji win xp no i się zainstalował, chociaż w sumie nie wiem zabardzo gdzie...ale mam problem, ponieważ chcę za wszelką cenę uruchomić skaner pod Slackware no i już myślałem że mi się udało jednak...balem się że coś nie wykryje USB SCANNER albo coś a tu problem zupełnie gdzie indziej, sterowniki do skanera ładnie bez problemowo się zainstalowały jednak próba skanowania kończy się niebieskim ekranem...oczywiście na 'win' no i nie wiem co jest grane dlaczego 'komputer z win' się restartuje a po drugiej próbie to samo :/ O co chodzi dlaczego skaner działa a przy samej próbie skanowania się sypie ? może coś pomoże zrzut ekranu. Pytanie do tych którzy chcą coś na tym win uruchomić wywala Wam jakieś prbolemy podczas startu win ? tego zainstalowanego na Slackware oczywiście :)
http://img394.imageshack.us/my.php?imag ... nu1tn1.png
Ostatnio zmieniony 2007-08-25, 17:39 przez Ahizzead, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

smtp
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2007-08-11, 11:41

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: smtp » 2007-08-25, 17:56

Po pierwsze - windows zainstalowal ci sie na wirtualnej maszynie. W tym katalogu gdzie masz pliki stworzone za pomoca strony www.easyvmx.com - tam jest pare plikow, ktore sa wirtualnym dyskiem twardym. Czyli te pliki to twoj dysk C w windows. Najprawdopodobniej.

Co do niebieskiego ekranu nie wiem czy ktos ci cos pomoze - sprobuj sciagnac inny sterownik itp. nowszy, powinienes miec tez winXP odpowiednio spaczowanego - roznym serwispackami itp.
Coz - dla mnie XP zawsze byl syfiastym systemem. Nigdy mi sie nie podobal. Najlepszy windows jaki Microsoft w swojej historii wypuscil to windows 2000 - i tyle. Ten system nigdy niebieskich ekranow nie pokazuje. Nigdy w zyciu mi sie nie zdarzylo. Najlepszy produkt jaki M$ stworzyl w swojej historii istnienia. Zaraz 8 lat minie a wiele firm na nim pracuje i bardzo go sobie chwali. Gry tez pod nim hulaja bez problemu.

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Ahizzead » 2007-08-25, 18:15

Hmmm no odważną tezę snujesz zrzucając od razu wszystko na win a może to nie win, w sumie to nie mam zamiaru ani siedziec na tym win ani cos tam go aaktualizować ponieważ nie długo przetrwa na dysku, muszę sprawdzić z win 2000 może to rozwiąze problem. Pozdrówka
@smtp: dzięki za rady.
@wywala Wam problem z dsp bo ethernet to chyba ma prawo coś się problemować ;/ http://img467.imageshack.us/my.php?imag ... nu2fl2.png
Ostatnio zmieniony 2007-08-25, 18:32 przez Ahizzead, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

smtp
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2007-08-11, 11:41

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: smtp » 2007-08-25, 19:42

Przeciez na ekranie widac, ze masz pod X-sami puszczona muzyke. Wylacz tego playera bo on moze blokuje dostep do urzadzenia odpowiedzialnego za dzwiek. A ty masz w ogole sieciowke w komputerze czy korzystasz z modemu jakiegos? Ja mam sieciowke i router - poszlo bez problemu - musialem tylko pod winda sieciowke zainstalowac

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Ahizzead » 2007-08-25, 19:46

A po co mi net na tym win, win mi jest potrzebny tylko i wyłącznie do dostępu z Slackware'a do skanera, którego niestety w cywilizowany sposób nie mogę używać pod Slackware :(
#Wyłączyłem Playera i próbowałem coś zeskanować, no i blue screen...
##Wpadlem na pomysł żeby skorzystać ze wszystko wiedzącej konsoli, czyli uruchomomić vmplayer przez konsole no i miałem nadzieje że mi coś ona powie jednak niestety milczy podczas blue screenu :/
###Może to wina z tym parallel0 albo z tym drugim portem ? No nie wiem nie mam pojęcia.
Ostatnio zmieniony 2007-08-25, 19:58 przez Ahizzead, łącznie zmieniany 3 razy.
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

smtp
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2007-08-11, 11:41

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: smtp » 2007-08-25, 23:58

xienonster pisze:A po co mi net na tym win, win mi jest potrzebny tylko i wyłącznie do dostępu z Slackware'a do skanera, którego niestety w cywilizowany sposób nie mogę używać pod Slackware :(
#Wyłączyłem Playera i próbowałem coś zeskanować, no i blue screen...
##Wpadlem na pomysł żeby skorzystać ze wszystko wiedzącej konsoli, czyli uruchomomić vmplayer przez konsole no i miałem nadzieje że mi coś ona powie jednak niestety milczy podczas blue screenu :/
###Może to wina z tym parallel0 albo z tym drugim portem ? No nie wiem nie mam pojęcia.
A no to wina moze byc wlasnie tego pararell. U mnie pararell tez nie chodzi. Nie wiem ale podejrzewam, ze wczesniej bawiles sie vmware serwer jak dobrze pamietam.
Otoz teraz sobie zaczalem kojarzyc pewne rzeczy - ja pare razy sobie zainstalowywalem VMPlayera i odinstalowywalem w czasie gdy zaczynalem nim sie bawic. I z tego co pamietam - za pierwszym razem nie bylo problemu z pararell. Pararell zaczali wyskakiwac od nastepnych instalek Wychodzi na to ze jakby pararel byl okupowany przez jakies pozostalosci wczesniejszej instalki.

Sprobuj jeszcze raz zainstalowac VMPlayera i czytaj co on wyrzuca podczas instalacji - tam sie powinien tez ten komunikat z aprarell pojawic.

Jak masz skaner na pararell - to w tej chwili na 100% ci nie pojdzie. Jak masz na USB to pararell nie powinien miec duzo wspolnego i skaner powinien dzialac

Awatar użytkownika
Ahizzead
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2006-03-23, 18:06
Kontakt:

Re: Czy będzie działać na maszynie wirtualnej ?

Post autor: Ahizzead » 2007-08-26, 10:05

Skaner mam na USB.
## Windows 2000 niestety nie chce się zainstalować, zacina się przy wyszukiwaniu myszki i klawiatury :/
Ostatnio zmieniony 2007-08-30, 09:33 przez Ahizzead, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiedzieć czego się nie wie- to prawdziwa wiedza.
[url=http://counter.li.org][img]http://www.xienonster.ovh.org/images/448962.png[/img][/url]

ODPOWIEDZ