symbol lookup error

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
Arvhel
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2007-09-16, 05:38
Lokalizacja: zza szafy

symbol lookup error

Post autor: Arvhel » 2007-09-17, 13:41

Witam,

mam problem i za cholere nie mogez nalezc jego rozwiazania (TU go tez nie ma :P )
to moze zeby bylo od poczatku
chcialem sobie na Slacku 12.0 instalnac Splashy 0.3.5 ale po poleceniu

Kod: Zaznacz cały

 ./configure
wywalalo mi ze nie mam libglib-2.0 tylko 1.2 i brak directfb, no to sobie sciagnalem zrodelka obu, skompilowalem i zainstalowalem
po instalacji tychze jednak przestaly mi sie odpalac takie aplikacje jak Gslapt i Firefox,, konkretnie jak chce odpalic je z konsoli wywala

Kod: Zaznacz cały

arvhel@arvhel:~$ firefox
/usr/lib/firefox-2.0.0.6/firefox-bin: symbol lookup error: /usr/lib/libgtk-x11-2.0.so.0: undefined symbol: g_signal_accumulator_true_handled
szukalem ofkoz co to moze byc i znalazlem (TU ) jedynie ze moze to miec cos wspolnego z niewlasciwymi symlinkami w /usr/lib ale sprawdzalem i wydaje sie, ze wszystko tam jest ok, tak samo chcialem zupgrade'owac gtk+2 i glib2 ale mam w miare nowe wersje
  • gtk+2-2.10.13-i486-1
    glib2-2.12.12-i486-1
ktos ma jakis pomysl co moze byc nie tak?

PS: sorki za brak polskich znakow ;P

[ Komentarz dodany przez: Zielony: 2007-09-17, 22:50 ]
List!
Ostatnio zmieniony 2007-09-17, 21:50 przez Arvhel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: symbol lookup error

Post autor: difrost » 2007-09-17, 18:01

Prawdopodobnie masz tzw. chlew, czyli pozostałości po swoich wcześniejszych kompilacjach. Usuń wszystko co Ci ,,wpadło do systemu'' z GTK+ i Glib. Możesz też sprawdzić słuszność mojej tezy używając objdump (z opcja -T) w celu ,,wytropienia'' tego elementu w bibliotece, a później ustawić LD_PRELOAD na tą bibliotekę i opdalić firefoxa.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
Arvhel
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2007-09-16, 05:38
Lokalizacja: zza szafy

Re: symbol lookup error

Post autor: Arvhel » 2007-09-22, 15:50

dzięki, ale jeszcze jakbyś mógł mi to przetłumaczyć na język newbie to byłbym dzwięczny :) przygodę ze slackiem dopiero zaczynam więc...
sorki za takie głupie prośby

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: symbol lookup error

Post autor: difrost » 2007-09-26, 11:59

W telegraficznym skrócie: wywal wszystko co wiąże sie z Glib i GTK, a następnie zainstaluj to ponownie z paczek.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
Radek_R
Moderator
Posty: 1196
Rejestracja: 2004-06-14, 11:40
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: symbol lookup error

Post autor: Radek_R » 2007-12-10, 09:44

difrost, ja mam świeżo zainstalowanego Slacka (10.2 zupgrejdowany do 12), wszystko z paczek no i problem podobny:

Kod: Zaznacz cały

[radek@behemoth ~]$firefox
/usr/lib/firefox-2.0.0.11/firefox-bin: symbol lookup error: /usr/X11R6/lib/libgtk-x11-2.0.so.0: undefined symbol: g_hash_table_ref
P.S. Pewnie upgrejd nie przeszedł pomyślnie, znowu coś zepsułem :)
Ostatnio zmieniony 2007-12-10, 09:44 przez Radek_R, łącznie zmieniany 1 raz.
#358274
http://www.prook.net

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: symbol lookup error

Post autor: difrost » 2007-12-10, 09:51

Radek, problem masz podobny.
1)

Kod: Zaznacz cały

$ grep libgtk-x11-2.0.so.0 /var/log/packages/*
/var/log/packages/gtk+2-2.12.2-i686-1:usr/lib/libgtk-x11-2.0.so.0.1200.2
2)

Kod: Zaznacz cały

$ objdump -T /usr/lib/libgtk-x11-2.0.so.0.1200.2 | grep g_hash_table_ref
00000000      DF *UND*  0000006f              g_hash_table_ref
Jeśli przy 2) grep zwróci wynik, to sprawdź gdzie prowadzą linki. Możesz też podać bibliotekę na LD_PRELOAD i sprawdzić czy będzie działać:

Kod: Zaznacz cały

LD_PROLOAD=/usr/lib/libgtk-x11-2.0.so.0.1200.2 /gdziestam/firefox-bin
W ogóle to proponuję przeinstalować cały gtk+-toolchain, w kolejności podanej tutaj.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

Awatar użytkownika
Radek_R
Moderator
Posty: 1196
Rejestracja: 2004-06-14, 11:40
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: symbol lookup error

Post autor: Radek_R » 2007-12-14, 19:30

Dobra... nie pomyślałem... moja wina...
Już działa, okazało się, że brakuje glib2. A wszystko przez automagiczny slackpkg który po wpisaniu jako opcji "glib" nie wyświetlił tej pozycji do zainstalowania. Nawet przy wpisaniu "glib2", nie zadziałał prawidłowo. Po ręcznej instalacji wszystko śmiga. Normalnie aż mam ochotę ubrać się tak: :wstyd:
#358274
http://www.prook.net

ODPOWIEDZ