[Rozw.] Lilo.... Slackware 12... i Vista...

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
XWindowsMen
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 2005-11-13, 18:06
Lokalizacja: Bydgoszcz

[Rozw.] Lilo.... Slackware 12... i Vista...

Post autor: XWindowsMen »

Witam.
Lilo poprawnie współpracuje z Vistą na HDD SATA!? Nie ma żadnych/większych/jakichkolwiek problemów!?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2007-09-26, 22:54 przez XWindowsMen, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
qpalzm
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 2006-12-10, 18:07
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: [Rozw.] Lilo.... Slackware 12... i Vista...

Post autor: qpalzm »

XWindowsMen pisze:HDD SATA!
nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale obsługuje od wersji ok 22.5.9
XWindowsMen pisze:Lilo poprawnie współpracuje z Vistą
Podobno współpacuje poprawnie, jako że nie ma wielkich różnic między Vistą a Xp w tym względzie.

Żeby mieć 100% pewność spróbuj.
www.xfce.daxa.pl

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: [Rozw.] Lilo.... Slackware 12... i Vista...

Post autor: mina86 »

qpalzm pisze:Żeby mieć 100% pewność spróbuj.
Albo po prostu nie ryzukuj i nie instaluj Windowsa Visty, chyba że lubisz być inwigilowany. ;)
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
XWindowsMen
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 2005-11-13, 18:06
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [Rozw.] Lilo.... Slackware 12... i Vista...

Post autor: XWindowsMen »

mina86 pisze:Albo po prostu nie ryzukuj i nie instaluj Windowsa Visty, chyba że lubisz być inwigilowany. ;)
Nie rozumiem podtekstu!?
Polityka Microsoftu jest taka, że "dodają" ten OS gdzie tylko popadnie... a ja jako zwykły-NIEZAMOŻNY-user-nowego-COMPA... jestem niejako "zmuszony" od czasu do czasu mieć i uruchomić "ofiarowany" system :/

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: [Rozw.] Lilo.... Slackware 12... i Vista...

Post autor: mina86 »

XWindowsMen pisze:Polityka Microsoftu jest taka, że "dodają" ten OS gdzie tylko popadnie... a ja jako zwykły-NIEZAMOŻNY-user-nowego-COMPA... jestem niejako "zmuszony" od czasu do czasu mieć i uruchomić "ofiarowany" system :/
Nie musisz. Możesz kłucić się w sklepie, że nie chcesz tego systemu i oni muszą to uwzględnić i zwrócić Ci pieniądze. I w ten sposób, jeżeli już chcesz mieć Windowsa, to za w ten sposób zaoszczędzone pieniążki możesz sobie zakupić Windows 2000 lub XP.
XWindowsMen pisze:Nie rozumiem podtekstu!?
Windows Vista ma tysiące linii kodu odpowiedzialnych za monitorowanie tego co robi użytkownik. Chodzi tu nie tylko o mechanizmy DRM. Z tego co się zdążyłem zorientować licencja Windowsa Visty jest tak napisana, że zezwala na wysyłanie informacji o tym co robi użytkownik gdzieś w świat, by tam ktoś mógl zadecydować czy przez przypadek czegoś się nie piraci. Co więcej, jeżeli MS uzna za stosowne może zablokwać Ci cały system tj. dostęp do Twoich własnych danych co w skrajnych przypadkach może spowodować, iż będziesz zmuszony zakupić nową kopię WIndowsa Visty, aby móc odczytać własne dane.

Trochę linków z moich bookmarków:
http://badvista.fsf.org/what-s-wrong-wi ... dows-vista
http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/p ... _cost.html
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=36574
http://www.miraesoft.com/karel/2006/12/ ... ke-hacked/
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=36653
http://www.schneier.com/blog/archives/2 ... ndows.html

[ Dodano: 2007-09-23, 15:00 ]
Albo za tak zaoszczędzone pieniądze możesz pójść z kumplami na piwo.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
XWindowsMen
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 2005-11-13, 18:06
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [Rozw.] Lilo.... Slackware 12... i Vista...

Post autor: XWindowsMen »

mina86 pisze: Nie musisz. Możesz kłucić się w sklepie, że nie chcesz tego systemu i oni muszą to uwzględnić i zwrócić Ci pieniądze. I w ten sposób, jeżeli już chcesz mieć Windowsa, to za w ten sposób zaoszczędzone pieniążki możesz sobie zakupić Windows 2000 lub XP.
- to co piszesz wygląda zbyt pięknie... ma to jakieś uzasadnienie/oparcie w przepisach prawnych!?
- spotkałeś się/znasz taki przypadek!?
- ile jest wart system OEM!? Sprzedawca przecież może zasugerować... cena laptopa z Windowsem - 2500PLN... bez Windowsa - 2499PLN

Resztę na pewno przeczytam.... powiało trochę grozą :/ 3mSie

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: [Rozw.] Lilo.... Slackware 12... i Vista...

Post autor: mina86 »

- to co piszesz wygląda zbyt pięknie... ma to jakieś uzasadnienie/oparcie w przepisach prawnych!?
Tak jest nawet skonkstruowana umowa, która dana firma podpisuje z Microsoftem. Kiedyś dawno temu w USA była nawet zorganizowana akcja, żeby przynieść pod siedzibę Microsoftu swoje nieużyte kopie Windowsa (nawet w UserFriendly była o tym wzmianka). Wówczas jednak MS stwierdził, że ze zwrotami trzeba się zwrócić do firm sprzedających oprogramowanie.

Tyle, że nie dowiadywałem się dokładnie jak to wszystko wygląda. Nie jestem także prawnikiem. Jeśli chcesz to nawet z czystej ciekawości możesz spytać się o to rzecznika praw obywatelskich.
- ile jest wart system OEM!? Sprzedawca przecież może zasugerować... cena laptopa z Windowsem - 2500PLN... bez Windowsa - 2499PLN
Raczej aż tak dramatycznie nie będzie, ale faktycznie za zwrócone pieniądze takiego samego systemu zapewne byś nie kupił. Ale może inny. A kilka piw na pewno. :]
Resztę na pewno przeczytam.... powiało trochę grozą :/
Czytaj czytaj i wywal Windowsa Viste z dysku. Jedyne co on ma na celu to wzmóc kontrolę nad użytkownikiem. No może nie jedyne -- jeszcze ma na celu przejęcie kontroli nad rynkiem filmów i muzyki.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
XWindowsMen
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 2005-11-13, 18:06
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [Rozw.] Lilo.... Slackware 12... i Vista...

Post autor: XWindowsMen »

Wracając do problemu... jest jakaś szansa zainstalowania LILO na partycji NTFS z winVISTA!? Właśnie jestem po instalacji Slackware... i lilo najzwyczajniej się wykrzacza :/ Jak odpale z DVD.. potem dam:

Kod: Zaznacz cały

hugesmp.s root=/dev/sda3 rdinit= ro 
to Slack odpali... login... passwd i jest OK. Ale ja nie chcę ciągle chodzić z płytą DVD w napędzie tylko po to, źeby system odpalić!? Jest jakieś racjonalne wyjście... bo Visty na FA32 nie zainstaluje... a bądź co bądź ten drugi system też muszę mieć na HDD. Pzdrawiam

Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: [Rozw.] Lilo.... Slackware 12... i Vista...

Post autor: Ciuciu »

E.. a czemu nie wrzucisz lilo do MBR ?
ja wiem ja wiem.. ale tam ja zawsze go wrzucam i o ile windows czegoś nie chce 'naprawić' to jest git ^^
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]

Awatar użytkownika
XWindowsMen
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 2005-11-13, 18:06
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [Rozw.] Lilo.... Slackware 12... i Vista...

Post autor: XWindowsMen »

Do MBR właśnie zawsze go "pakuję"... a tu taki psikus :/

Wojciech
Przyjaciel Forum
Posty: 55
Rejestracja: 2004-06-21, 20:54
Lokalizacja: Przeworsk

Re: [Rozw.] Lilo.... Slackware 12... i Vista...

Post autor: Wojciech »

A może lepiej spróbować Gruba?

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: [Rozw.] Lilo.... Slackware 12... i Vista...

Post autor: mina86 »

XWindowsMen pisze:i lilo najzwyczajniej się wykrzacza
Zdefiniuj obiawy.

Jeżeli nie działa jak masz go w MBR to możesz spróbować zainstalować go na partycji, z Linuksem i dodać go do menu startowego Windowsa Visty (we wcześniejszych Windowsach było to możliwe, jak poszukasz na Sieci to znajdziesz jak).
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

robo
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2007-09-25, 09:02

Re: [Rozw.] Lilo.... Slackware 12... i Vista...

Post autor: robo »

Zainteresuj sie innym bootloaderem np. GAG.

Awatar użytkownika
XWindowsMen
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 2005-11-13, 18:06
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: [Rozw.] Lilo.... Slackware 12... i Vista...

Post autor: XWindowsMen »

Edytuję: /etc/lilo.conf

Kod: Zaznacz cały

# Start LILO global section
lba32 # Allow booting past 1024th cylinder with a recent BIOS
boot = /dev/sda3
compact # faster, but won't work on all systems.
prompt
timeout = 50
# VESA framebuffer console @ 1024x768x256
vga = 773

# ramdisk = 0 # paranoia setting
# End LILO global section
# Linux bootable partition config begins
image = /boot/vmlinuz
root = /dev/sda3
label = Slackware
read-only # Partitions should be mounted read-only for checking
# Linux bootable partition config ends
# Windows bootable partition config begins
 other = /dev/sda1
 label = Vista
 table = /dev/sda 
Wydaję komendę: lilo i otrzynuję:

Kod: Zaznacz cały

 
Added Slackware *
Warning: Device 0x0800: Inconsistent partition table, 1st entry
  CHS address in PT:  0:1:1  -->  LBA (63)
  LBA address in PT:  12  -->  CHS (0:0:13)
Fatal: Either FIX-TABLE or IGNORE-TABLE must be specified
If not sure, first try IGNORE-TABLE (-P ignore)
OK - usuwam "windowsową" część wpisów w /etc/lilo.conf - wydaję polecenie: lilo... i otrzymuję:

Kod: Zaznacz cały

Added Slackware *
Niby wszystko OK... jednak po reboocie - nie widać lilo... tylko po pewnym czasie najzwyczajniej włącza się... program ładujący winVISTE :/

Jakieś pomysły!?

Awatar użytkownika
ABSik
Użytkownik
Posty: 133
Rejestracja: 2005-07-02, 13:48
Lokalizacja: skądże znowu?

Re: [Rozw.] Lilo.... Slackware 12... i Vista...

Post autor: ABSik »

Kod: Zaznacz cały

boot = /dev/sda3 
Zmienić na

Kod: Zaznacz cały

boot = /dev/sda 
I z konsoli:

Kod: Zaznacz cały

lilo -P ignore
Patryk, dawaj już 13-tkę

ODPOWIEDZ