Dobry edytor kodu.

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

socek
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2004-12-20, 16:15
Kontakt:

Dobry edytor kodu.

Post autor: socek »

Potrzebuję dobrego edytora kodu pod takie języki: PHP, Python, Bash, C++. Nie potrzebuję żadnego kolosa (wręcz przeciwnie, potrzebuję czegoś lekkiego). Czyli: kolorowanie składni, możliwość ustawienia tabulatur i zapisywania w odpowiednim formacie.
W tej chwili używam Kate, ale lekko się psuje i chcę zobaczyć coś nowego. Używałbym pewnie eclipse, gdyby ten kolos tak nie zjadał pamięci (mam tylko 512 mb RAM w kompie). Jakie znacie edytory kodu?
"Wiedza uczy pokory, niewiedza pychy"

Awatar użytkownika
difrost
Moderator
Posty: 2802
Rejestracja: 2006-03-11, 12:31
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Dobry edytor kodu.

Post autor: difrost »

Emacs!

EDIT: PS: Zaraz się zacznie wojna :twisted:
Ostatnio zmieniony 2008-02-18, 11:12 przez difrost, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://bdtk.sourceforge.net][img]http://pin.if.uz.zgora.pl/~beton/bdt-ready.png[/img][/url] #337142
--------------------------------------------
"I had a letter in the post today. It said 'Gas Bill'. It sounds a tempting offer." -- Alan Cox
"Users have been trained that when a computer bluescreens and losing all of their data, it's either (a) just the way things are, or (b) it's microsoft's fault." -- Theodore Tso

topdolar
Użytkownik
Posty: 389
Rejestracja: 2006-10-05, 18:35

Re: Dobry edytor kodu.

Post autor: topdolar »

ew bluefish, dosc przyjazny program :)

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Dobry edytor kodu.

Post autor: dienet »

GVIm !

PS. Zaczela sie wojna ! ;]
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
SeeM
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2006-05-28, 20:06
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Dobry edytor kodu.

Post autor: SeeM »

wymagania masz całkiem małe, takie funkcje oferuje nawet gnomowy Gedit: ładnie domyślnie koloruje i dużo języków do wyboru, da się szerokość taba ustawić (ewentualnie przerabiać go na określoną ilość spacji)

ma też w standardzie fajne pluginy, ja używam konsoli pythona, automatycznych wcięć, przesuwania zaznaczonego tekstu o ileś tabów w prawo / lewo, no i sprawdzania pisowni oczywiście

problemem mogą być brakujące biblioteki, może całego Gnoma nie będzie chciało, ale na pewno coś więcej niż GTK

Awatar użytkownika
ethnoe
Użytkownik
Posty: 653
Rejestracja: 2006-01-31, 17:58
Lokalizacja: Helsinki
Kontakt:

Re: Dobry edytor kodu.

Post autor: ethnoe »

socek, a co to znaczy, że "kate się psuje"?
Ja mam o kate jak najlepsze zdanie :)
Samo słowo ubuntu pochodzi z języka Zulu i oznacza człowieczeństwo wobec innych, choć niektórzy tłumaczą je jako "nie potrafię skonfigurować Slackware"

Awatar użytkownika
slawul
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2005-08-07, 11:23

Re: Dobry edytor kodu.

Post autor: slawul »

A może geany, jak nazwa brzmi - Geany - szybkie i lekkie środowisko programistyczne. :-)
[i][size=84]Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego... Pamiętaj - Amatorzy zbudowali Arkę, Profesjonaliści Titanica...[/size][/i]
O czym to świadczy?

socek
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2004-12-20, 16:15
Kontakt:

Re: Dobry edytor kodu.

Post autor: socek »

ethnoe pisze:socek, a co to znaczy, że "kate się psuje"?
Python. Ustawione wcięcia na 4 spacje, a "indention" na "C style" (żeby mi robił wcięcia po każdym "{"). Zamiast 4 spacji, robi mi 2, przez co tak czy siak muszę naciskać tego tab'a.
Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłem.
Do tego kolorki są jakoś mało żywe. Bardzo mi się podobały kolorki w Notepad++, ale przeca nie będę tego używał pod Linuxem.
"Wiedza uczy pokory, niewiedza pychy"

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2590
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: Dobry edytor kodu.

Post autor: Lizard »

Oprócz "indent" jest jeszcze chyba "tab size", czy coś takiego. Kolorki możesz ustawić sobie dowolne.
Error 404 - footer not found

socek
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 2004-12-20, 16:15
Kontakt:

Re: Dobry edytor kodu.

Post autor: socek »

Ale właśnie tab size mam ustawione na 4 spacje. Ale nie zmieniajmy tematu. Obczajam tego gvim'a i geany.
"Wiedza uczy pokory, niewiedza pychy"

bocian
Użytkownik
Posty: 678
Rejestracja: 2005-06-15, 10:15

Re: Dobry edytor kodu.

Post autor: bocian »

Emacs i vim to nie są lekkie edytory.
Sam polecam vima, ale lekki to jest na przykład joe.

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Dobry edytor kodu.

Post autor: roverek »

bocian pisze:Emacs i vim to nie są lekkie edytory.
Sam polecam vima, ale lekki to jest na przykład joe.
Eeee tam na Vimie i Emacsie się świat nie kończy - Ja tam polecam Monodevelop ;).
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
branco
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2005-11-13, 18:26
Lokalizacja: Wrocek

Re: Dobry edytor kodu.

Post autor: branco »

Naprawdę lekki jest mcedit :) Śmiga ładnie pod konsolą, koloruje składnię (basha i C++ na pewno, pythona chyba też), ma subshell'a i moją ulubioną, magiczną kombinację Ctrl-O

ech te przyzwyczajenia z DOS'a...

Awatar użytkownika
Sad Mephisto
Administrator
Posty: 2824
Rejestracja: 2004-05-22, 13:24
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: Dobry edytor kodu.

Post autor: Sad Mephisto »

branco pisze:Naprawdę lekki jest mcedit :) Śmiga ładnie pod konsolą, koloruje składnię (basha i C++ na pewno, pythona chyba też), ma subshell'a i moją ulubioną, magiczną kombinację Ctrl-O

ech te przyzwyczajenia z DOS'a...
Zapomniałeś dodać, że psuje tabulacje ;)
[i]Thank you for noticing this notice. Now that you've noticed this notice, you may have noticed that this notice is noticably unnoticable.
$ python -c "print int(''.join(map(lambda x: str(len(x)),'Kto z woli i myśli zapragnie Pi spisać cyfry ten zdoła.'.split())))/1e+10"[/i]

Awatar użytkownika
____0
Użytkownik
Posty: 693
Rejestracja: 2005-08-27, 22:42
Lokalizacja: Niepołomice
Kontakt:

Re: Dobry edytor kodu.

Post autor: ____0 »

kwrite :D
http://www.linki.cal.pl

ODPOWIEDZ