2 Problemy z operą

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Macok
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 2008-07-09, 14:08

2 Problemy z operą

Post autor: Macok »

Mam 2 problemy z operą:

1. Proces operapluginwrapper raz na jakiś czas sprawia, że użycie procesora wzrasta do 100%.
Pomaga dopiero zabicie go poleceniem killall.

2. Od czasu do czasu opera mi się zawiesza. Czasami wystarczy, że zabije proces operapluginwrapper i spowrotem wszystko jest ok, ale czasami nic to nie daje.
Co gorsza nie da się wtedy nawet zabić opery komendą killall, a jak wiadomo nie można włączyć drugiej, gdy pierwsza działa, więc musze wtedy restartować komputer.

Co powinienem zrobić?
Ostatnio zmieniony 2008-11-22, 13:23 przez Macok, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3330
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 5.x x86_64
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: mina86 »

Zainstalować najnowszą wersję Opery. Oglądać strony z wyłączonymi pluginami i włączać ich obsługę dopiero, gdy na pewno jest to potrzebne (generalnie polecam też omijać strony całe napisane we Flashu -- rzadko kiedy niosą one jakieś wartościowe treści). Zainstalować Flasha 9 jeżeli ma się Flasha 10.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną.
Post generated automatically by A.I. system code name ‘mina86’ in response to the previous one.

Macok
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 2008-07-09, 14:08

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: Macok »

No dobra a powiedz jeszcze tylko jak to możliwe, że nie działa mi killall i czym je zastąpić żeby zabić opere jak już się zawiesi.
Ostatnio zmieniony 2008-11-22, 13:34 przez Macok, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3330
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 5.x x86_64
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: mina86 »

Po pierwsze jaki sygnał wysyłasz? Jeżeli killall opera nie działa spróbuj killall -9 opera. To powinno załatwić sprawę, a jeżeli nie zadziałało to niestety nie da się już nic zrobić.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną.
Post generated automatically by A.I. system code name ‘mina86’ in response to the previous one.

Macok
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 2008-07-09, 14:08

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: Macok »

Dzieki pomogło :)

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: dienet »

Zainstalować Flasha 9 jeżeli ma się Flasha 10
Mam 10 od paru dni. Duzo poprawa wydajnosciowa i lepiej smiga niz 9. Jeszcze mi sie nie zrobilo 100% ;]
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Macok
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 2008-07-09, 14:08

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: Macok »

A mi 10 nie działa na linuksie wogóle :(
Nie widzi pluginu...

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: dienet »

Macok, bo albo zle zainstalowales, albo masz za stara przegladarke.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3330
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 5.x x86_64
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: mina86 »

Mam 10 od paru dni. Duzo poprawa wydajnosciowa i lepiej smiga niz 9. Jeszcze mi sie nie zrobilo 100% ;]
Jeżeli Ci działa to OK, ale generalnie jak ktoś ma problemy to lepiej spróbować zdowngrade'ować do 9.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną.
Post generated automatically by A.I. system code name ‘mina86’ in response to the previous one.

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: PITbull »

Macok

Jak nie działa.Sprawdź biblioteki flasha poleceniem ldd.
10 skompilowana jest z firefoxem.

Pozdr...

Awatar użytkownika
marthinuz
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2008-10-10, 13:59
Lokalizacja: The Orient
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: marthinuz »

10 wersja flasha jest zdecydowanie lepiej zoptymalizowana. przy 9 wersji, operapluginwrap zżerał 100% każdego procka, zapętlał się w nieskończoność i powodował jakieś błędy segmentacji. nie wiem czy downgrade do 9 wersji to dobry pomysł. możliwe, że to nie kwestia samego flasha ale i wersji opery?

flasha używam rzadko, wtyczki mam z reguły wyłączone, ale jeśli już flasha muszę użyć to tylko wersji 10.

a 'instalacja' wtyczki wygląda tak - do folderu /usr/lib/opera/plugins/ wrzucamy plik libflashplayer.so i już :)

tu jest paczka dla slackware: http://scxd.info/pub/packages/lib/flash ... 386-1X.tgz
a tu wrzucilem samą bibliotekę jakby ktos chciał: http://rapidshare.com/files/167543109/libflashplayer.so
[size=59]/slækwɛər luzər/[/size]

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: dienet »

marthinuz, instalacja moze byc troche trudniejsza. U mnie brakowalo jakis tam libow od intela czy cos takiego, a ich w slackowych paczkach nie mam. Nie wiem czy w scxd jest.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
marthinuz
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2008-10-10, 13:59
Lokalizacja: The Orient
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: marthinuz »

dienet, dziwne, a na jakiej wersji slacka instalowałeś? u mnie niczego dodatkowego nie wymagało. skad byś flasha nie ściągał to jest tam tylko plik libflashplayer.so i jakiś prosty skrypt instalacyjny. wydaje się więc, ze żadnych zależności spełniać nie trzeba, ot tylko mieć jakąś przeglądarkę typu opera czy firefox ;p
[size=59]/slækwɛər luzər/[/size]

Awatar użytkownika
Mad_Dud
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 2006-01-28, 13:25
Lokalizacja: 61 / 71
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: Mad_Dud »

Podpowiem, że można wrzucić przycisk "plugins on/off" gdzieś na interfejs.
http://operawiki.info/CustomButtons#quickprefs

Wyjątkowo przydatne. Po za tym można ustawić ogólnie wyłączone pluginy i włączone dla wybranych domen.
Greetings

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: dienet »

marthinuz, 12.1. Widocznie nie mialem tej biblioteki.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

ODPOWIEDZ