2 Problemy z operą

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Macok
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 2008-07-09, 14:08

2 Problemy z operą

Post autor: Macok » 2008-11-22, 13:21

Mam 2 problemy z operą:

1. Proces operapluginwrapper raz na jakiś czas sprawia, że użycie procesora wzrasta do 100%.
Pomaga dopiero zabicie go poleceniem killall.

2. Od czasu do czasu opera mi się zawiesza. Czasami wystarczy, że zabije proces operapluginwrapper i spowrotem wszystko jest ok, ale czasami nic to nie daje.
Co gorsza nie da się wtedy nawet zabić opery komendą killall, a jak wiadomo nie można włączyć drugiej, gdy pierwsza działa, więc musze wtedy restartować komputer.

Co powinienem zrobić?
Ostatnio zmieniony 2008-11-22, 13:23 przez Macok, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: mina86 » 2008-11-22, 13:30

Zainstalować najnowszą wersję Opery. Oglądać strony z wyłączonymi pluginami i włączać ich obsługę dopiero, gdy na pewno jest to potrzebne (generalnie polecam też omijać strony całe napisane we Flashu -- rzadko kiedy niosą one jakieś wartościowe treści). Zainstalować Flasha 9 jeżeli ma się Flasha 10.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Macok
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 2008-07-09, 14:08

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: Macok » 2008-11-22, 13:33

No dobra a powiedz jeszcze tylko jak to możliwe, że nie działa mi killall i czym je zastąpić żeby zabić opere jak już się zawiesi.
Ostatnio zmieniony 2008-11-22, 13:34 przez Macok, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: mina86 » 2008-11-22, 14:54

Po pierwsze jaki sygnał wysyłasz? Jeżeli killall opera nie działa spróbuj killall -9 opera. To powinno załatwić sprawę, a jeżeli nie zadziałało to niestety nie da się już nic zrobić.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Macok
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 2008-07-09, 14:08

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: Macok » 2008-11-22, 14:57

Dzieki pomogło :)

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: dienet » 2008-11-22, 16:08

Zainstalować Flasha 9 jeżeli ma się Flasha 10
Mam 10 od paru dni. Duzo poprawa wydajnosciowa i lepiej smiga niz 9. Jeszcze mi sie nie zrobilo 100% ;]
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Macok
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 2008-07-09, 14:08

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: Macok » 2008-11-22, 16:13

A mi 10 nie działa na linuksie wogóle :(
Nie widzi pluginu...

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: dienet » 2008-11-22, 16:36

Macok, bo albo zle zainstalowales, albo masz za stara przegladarke.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: mina86 » 2008-11-22, 17:10

Mam 10 od paru dni. Duzo poprawa wydajnosciowa i lepiej smiga niz 9. Jeszcze mi sie nie zrobilo 100% ;]
Jeżeli Ci działa to OK, ale generalnie jak ktoś ma problemy to lepiej spróbować zdowngrade'ować do 9.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: PITbull » 2008-11-25, 21:32

Macok

Jak nie działa.Sprawdź biblioteki flasha poleceniem ldd.
10 skompilowana jest z firefoxem.

Pozdr...

Awatar użytkownika
marthinuz
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2008-10-10, 13:59
Lokalizacja: The Orient
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: marthinuz » 2008-11-26, 12:35

10 wersja flasha jest zdecydowanie lepiej zoptymalizowana. przy 9 wersji, operapluginwrap zżerał 100% każdego procka, zapętlał się w nieskończoność i powodował jakieś błędy segmentacji. nie wiem czy downgrade do 9 wersji to dobry pomysł. możliwe, że to nie kwestia samego flasha ale i wersji opery?

flasha używam rzadko, wtyczki mam z reguły wyłączone, ale jeśli już flasha muszę użyć to tylko wersji 10.

a 'instalacja' wtyczki wygląda tak - do folderu /usr/lib/opera/plugins/ wrzucamy plik libflashplayer.so i już :)

tu jest paczka dla slackware: http://scxd.info/pub/packages/lib/flash ... 386-1X.tgz
a tu wrzucilem samą bibliotekę jakby ktos chciał: http://rapidshare.com/files/167543109/libflashplayer.so
[size=59]/slækwɛər luzər/[/size]

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: dienet » 2008-11-26, 13:14

marthinuz, instalacja moze byc troche trudniejsza. U mnie brakowalo jakis tam libow od intela czy cos takiego, a ich w slackowych paczkach nie mam. Nie wiem czy w scxd jest.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
marthinuz
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2008-10-10, 13:59
Lokalizacja: The Orient
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: marthinuz » 2008-11-26, 15:06

dienet, dziwne, a na jakiej wersji slacka instalowałeś? u mnie niczego dodatkowego nie wymagało. skad byś flasha nie ściągał to jest tam tylko plik libflashplayer.so i jakiś prosty skrypt instalacyjny. wydaje się więc, ze żadnych zależności spełniać nie trzeba, ot tylko mieć jakąś przeglądarkę typu opera czy firefox ;p
[size=59]/slækwɛər luzər/[/size]

Awatar użytkownika
Mad_Dud
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 2006-01-28, 13:25
Lokalizacja: 61 / 71
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: Mad_Dud » 2008-11-26, 15:59

Podpowiem, że można wrzucić przycisk "plugins on/off" gdzieś na interfejs.
http://operawiki.info/CustomButtons#quickprefs

Wyjątkowo przydatne. Po za tym można ustawić ogólnie wyłączone pluginy i włączone dla wybranych domen.
Greetings

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: 2 Problemy z operą

Post autor: dienet » 2008-11-26, 16:28

marthinuz, 12.1. Widocznie nie mialem tej biblioteki.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

ODPOWIEDZ