Slack się zwindowsił?!?!?!?

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

colld
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2004-11-06, 19:16
Lokalizacja: wrocław
Kontakt:

Slack się zwindowsił?!?!?!?

Post autor: colld »

Problem jest następujący:
Mam kamerkę internetową Labtec. Do wczoraj działała bez problemu.
Dzisiaj nie xawtv -noscale -noxv -c "/dev/video0" nie chciał się uruchomić. Uruchomiłam w terminalu i oto co wyszkoczyło:
This is xawtv-3.94, running on Linux/i686 (2.6.8.1-ck7)
dlopen: libdv.so.4: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
dlopen: libdv.so.4: nie można otworzyć pliku obiektu dzielonego: Nie ma takiego pliku ani katalogu
seteuid(root): Operation not permitted
v4l-conf had some trouble, trying to continue anyway
To ciekawe, bo wcześniej biblioteka libdv była zainstalowana - przecież działała kamerka. Teraz okazało się, że takiej paczki nie ma (w /var/log/packages nie ma śladu nawet).
No ale nic to, zainstalowałam bibliotekę ponownie (swaret) i tym razem wyskakuje coś takiego:
This is xawtv-3.94, running on Linux/i686 (2.6.8.1-ck7)
cannot convert string "-*-ledfixed-medium-r-*--39-*-*-*-c-*-*-*" to type FontStruct
seteuid(root): Operation not permitted
v4l-conf had some trouble, trying to continue anyway
Teraz to już nie wiem co jest grane.

Poza tym nagle w niewyjaśnionych okolicznościach zniknął mi dziś rano Bluefish, którego używałam jeszcze wczoraj. W /var/log/packages i gdziekolwiek indziej też nie zostało po tej paczce ani śladu. CO JEST?!?!
Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Slack się zwindowsił?!?!?!?

Post autor: Hannibal »

Sprawdź czy nie ma na dysku błędów.

PS. Witam kolejną kobietę na forum :)
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]
colld
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2004-11-06, 19:16
Lokalizacja: wrocław
Kontakt:

Re: Slack się zwindowsił?!?!?!?

Post autor: colld »

błędów na dysku nie ma. kompa kupiłam miesiąc temu. badblock nie byłby w stanie umieścić paczki w /var/log/packages-removed. a w logach niczego się doszukać nie mogę.
Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Slack się zwindowsił?!?!?!?

Post autor: Hannibal »

colld pisze:błędów na dysku nie ma. kompa kupiłam miesiąc temu. badblock
Chodziło mi raczej o błędy systemu plików.
colld pisze: nie byłby w stanie umieścić paczki w /var/log/packages-removed. a w logach niczego się doszukać nie mogę.
Jeżeli tam się umieściły, to sprawdź czy nie masz nieproszonych gości, zrówno lokalnych jak i zdalnych.
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]
colld
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2004-11-06, 19:16
Lokalizacja: wrocław
Kontakt:

Re: Slack się zwindowsił?!?!?!?

Post autor: colld »

błędów nie ma. a co do nieproszonych gości - mam, sztuk jeden, ale to mój chłopak, więc on raczej nie miesza (a przynajmniej się stara).
jacol
Przyjaciel Forum
Posty: 680
Rejestracja: 2004-06-12, 17:34

Re: Slack się zwindowsił?!?!?!?

Post autor: jacol »

Witam.
Nie było zaniku prądu? Podczas zaników prądu z systemem plików dzieją się różne dziwne
rzeczy. Np źródła programów w zasadzie nie nadają się do kompilacji. Kiedyś xawtv zjadł mi połowę x serwera zdecydowanie jak można zastosować mplayera a pewnikiem można to polecam
samodzielną kompilację i używanie mplayera program jest bez konkurencyjny! :D
Pozdrawiam jacol
PS. Podobnie zachowywał się również mplayer jak skompilowałem i zainstalowałem nową bibliotekę podczas instalacji programu kino.
Awatar użytkownika
Ciuciu
Administrator
Posty: 921
Rejestracja: 2004-05-26, 21:01
Lokalizacja: 3C17y
Kontakt:

Re: Slack się zwindowsił?!?!?!?

Post autor: Ciuciu »

To aj postram się pozbierać to do kupyz.. znaczy się z dnia na dzien jakiś pakiet przy pomocy siły wyższej/mocy zen/ultrasondy obcych się odinstalował?

Raczej system tego sam nie robi.. wyjaśnienie zapewne jest dośc prozaiczne (może jednak chłopak przypadkiem i całkiem niechcący go removnął?)
[color=#888888][i][size=75]Whatever walks in my heart
Will walk alone...[/size][/i][/color]
Awatar użytkownika
gaia
Użytkownik
Posty: 598
Rejestracja: 2004-06-12, 10:10
Lokalizacja: rhea
Kontakt:

Re: Slack się zwindowsił?!?!?!?

Post autor: gaia »

Ciuciu: ja rowniez obstaje przy Twojej wersji. Samo sie nie zrobilo. Pozdrawiam
[...] her perfume smells like burning leaves... everyday is Halloween [...]
Awatar użytkownika
Minder
Użytkownik
Posty: 540
Rejestracja: 2004-08-08, 15:12
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Slack się zwindowsił?!?!?!?

Post autor: Minder »

Aż takich zaników pamięci nie mam, żeby nie pamietać co odinstalowuję. Chyba, że Dropline Gnome automagicznie usuwa jakieś pakiety podczas instalacji (poza tymi, które zastępuje)? Poza tym co mu przeszkadza blueryba czy libdv?
[url=http://Polish-30642126344.SpamPoison.com][img]http://pics2.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url] [url=http://www.bykom-stop.avx.pl][img]http://www.bykom-stop.avx.pl/bannery/80x15.png[/img][/url]
Awatar użytkownika
gaia
Użytkownik
Posty: 598
Rejestracja: 2004-06-12, 10:10
Lokalizacja: rhea
Kontakt:

Re: Slack się zwindowsił?!?!?!?

Post autor: gaia »

Minder: nowe dropline zainstalowałam raz... cudeńka porobił ! ze dwie godziny przywracałam system do stanu używalności... do końca się nie udało... a robiłam podręcznikowy install... zawiodłam się i już więcej tego błędu nie popełnię... Pozdrawiam
[...] her perfume smells like burning leaves... everyday is Halloween [...]
Awatar użytkownika
Minder
Użytkownik
Posty: 540
Rejestracja: 2004-08-08, 15:12
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Slack się zwindowsił?!?!?!?

Post autor: Minder »

Też się zrażam do Dropline. Ma on jednak kilka rzeczy, które dla początkującego użytkownika (jakm do niedawna była colld, ja z resztą też) są bardzo przydatne. Przede wszystkim jest zoptymalizowany dla i686 i ma kilka mechanizmów zmniejszających niewygodę - np. PAN. Ma też wielką wadę: praktycznie nie da się go odinstalować bez reinstalacji systemu ;/
Wiem, że większość zawartych w Dropline rozwiązań można sobie samemu włączyć i poustawiać, ale początkującemu łatwiej, jak dostaje gotowe. Wiem, wiem - nie ma co się dziwić, że slack się windowsi jak stosuje się do niego taką filozofię... nevermind.

Edit:
Poza tym kamerka działała wyśmienicie, zniknęła przed reinstalacją Dropline i nadal nie działa.
[url=http://Polish-30642126344.SpamPoison.com][img]http://pics2.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url] [url=http://www.bykom-stop.avx.pl][img]http://www.bykom-stop.avx.pl/bannery/80x15.png[/img][/url]
ODPOWIEDZ