[Rozw.] Bootowanie kernela: sda / hda

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
marthinuz
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2008-10-10, 13:59
Lokalizacja: The Orient
Kontakt:

[Rozw.] Bootowanie kernela: sda / hda

Post autor: marthinuz »

Witam. Ostatnio znów przekompilowałem kernela i zauważyłem coś dziwnego :P
Mianowicie przestalo mi bootować system. Normalnie w slacku bootowałem /dev/hda, natomiast nowe jajko widzi tylko /dev/sda i mimo wszystko nie chce bootować bo dostaję jakiś błąd z superblokiem (że nie jest to fs ext2 czy coś takiego) - kernel panic i mogę tylko resetować. Podejrzewam, że przez nieuwagę zaznaczyłem (albo nie zaznaczyłem) jakiejś opcji podczas konfiguracji jądra. Może ktoś wie jak z tego wybrnąć bez ponownej kompilacji? Zmiana partycji w lilo na /dev/sda nic nie daje - a tak w ogóle nie jest mozliwa bo lilo wyrzuca mi fatala, że /dev/sda nie istnieje. Podlinkowalem /dev/hda na /dev/sda żeby lilo dal sie zaktualizować, ale mimo wszystko to nie działa ;] jestem też pewien, że obsługę ext2, ext3 i napędów ATA, PATA włączyłem.
Mam stary dysk ATA i wydaje mi się, ze powinno być hda, a nie sda. Strasznie mnie zmęczyło kombinowanie z tym bootowaniem, poradzcie coś..
Dzieki.
Ostatnio zmieniony 2008-12-30, 11:12 przez marthinuz, łącznie zmieniany 1 raz.
[size=59]/slækwɛər luzər/[/size]

Awatar użytkownika
Paul999
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 2006-04-06, 16:19

Re: [Rozw.] Bootowanie kernela: sda / hda

Post autor: Paul999 »

musisz teraz zmienic litery dysku w fstab i lilo, najlepiej wez jakis livecd i podmontuj sobie partycje, mozesz zrobic to na slackware przez vi na przyklad.

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw.] Bootowanie kernela: sda / hda

Post autor: Outlaw »

Punkt trzeci.

Wywal co nie potrzebne (ATA, zostaw PATA) i powinno być ok ;)
Ostatnio zmieniony 2008-12-30, 09:51 przez Outlaw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
marthinuz
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 2008-10-10, 13:59
Lokalizacja: The Orient
Kontakt:

Re: [Rozw.] Bootowanie kernela: sda / hda

Post autor: marthinuz »

Niewiarygodne... wcześniej też zmieniałem wpisy w fstab i nie działało - a teraz działa. Tak w ogóle w akcie desperacji zmieniłem lilo na gruba i może dzięki niemu wreszcie ruszył system i poprawnie zamonotwał fs. Człowiek kombinuje jak koń pod górę, a wystarczyło edytować jeden plik...

Dzięki za pomoc :P
[size=59]/slækwɛər luzər/[/size]

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw.] Bootowanie kernela: sda / hda

Post autor: Outlaw »

Zmiana lilo na grub w tym wypadku jest też rozwiązaniem, bo grub ma inną adresacje dysków niezależną od oznaczeń dysków, nie ma znaczenia czy jest sda czy hda. Może to rozwiązało problem ;)

tompl
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2008-07-05, 15:30
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: [Rozw.] Bootowanie kernela: sda / hda

Post autor: tompl »

Grub jest slabiej zabezpieczony niz lilo. Tutaj masz sposob jak zrobic lilo z libata na pata(kiedy nie masz sda a chcesz bootowac z sda)

Kod: Zaznacz cały

cd /boot
mkinitrd -c -k 2.6.28-smp -f ext3 -r /dev/sda1
cd initrd-tree
mknod -m 660 /boot/initrd-tree/dev/sda b 8 0 
mknod -m 660 /boot/initrd-tree/dev/sda1 b 8 1 
mknod -m 660 /boot/initrd-tree/dev/sda2 b 8 2 


chgrp disk /boot/initrd-tree/dev/sd*

mkinitrd -k 2.6.28-smp -f ext3 -r /dev/sda1


cd /dev/
mknod -m 660 /boot/initrd-tree/dev/sda b 8 0 
mknod -m 660 /boot/initrd-tree/dev/sda1 b 8 1 
mknod -m 660 /boot/initrd-tree/dev/sda2 b 8 2 
Oczywsicie wszelkie poprawki musisz sam zrobic np. 2.6.28-smp na nazwe swojego kernela.


No i lilo:

Kod: Zaznacz cały

boot = /dev/hda

...

## LINUX RT2X00 RC9
image = /boot/rt2x00/bzImage
root = /dev/sda1
label = rt2x00
read-only
initrd = /boot/rt2x00/initrd.gz

## OLD
image = /boot/vmlinuz
  root = /dev/hda1
  label = OLD
  read-only  # Partitions should be mounted read-only for checking
poprawki pod siebie, lilo i reboot ;]
Ostatnio zmieniony 2009-01-01, 22:34 przez tompl, łącznie zmieniany 4 razy.

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: [Rozw.] Bootowanie kernela: sda / hda

Post autor: largo3 »

tompl pisze:Grub jest slabiej zabezpieczony niz lilo.
Możesz to jakoś rozwinąć?
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

tompl
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2008-07-05, 15:30
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: [Rozw.] Bootowanie kernela: sda / hda

Post autor: tompl »

largo3 pisze:
tompl pisze:Grub jest slabiej zabezpieczony niz lilo.
Możesz to jakoś rozwinąć?
Tak do konca nie, jedynie widzalem jak wykladowca nie posiadajac prawa roota i modyfikujac jakos gruba(nie mowil nam jak to zrobic) uzyskal dostep do zmiany plikow i wyedytowal haslo dla roota(usuwajac je). Uzasadnial to wlasnie slabymi zabezpieczeniami, calosc mu zajelo z 2min.
Postaram sie uzyskac wiecje informacji na ten temat i wyslac Tobie PM'a.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-01-02, 13:46 przez tompl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Outlaw
Administrator
Posty: 2861
Rejestracja: 2004-06-29, 22:23
Lokalizacja: eth0
Kontakt:

Re: [Rozw.] Bootowanie kernela: sda / hda

Post autor: Outlaw »

tompl, na 99% zabootował jakiś system z płytki wymazał hasło w /etc/passwd i to wszystko, a to że przy bootowaniu widziałeś grub to chyba normalne :)

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1439
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: [Rozw.] Bootowanie kernela: sda / hda

Post autor: Pajaczek »

tompl pisze:Postaram sie uzyskac wiecje informacji na ten temat i wyslac Tobie PM'a.
Nie musisz się tak czaić, bo chyba i tak większość na tym forum potrafiła by to zrobić... tak jak Outlaw napisał, boot z cd, mount, chroot (a do samego wymazania hasła nawet chroot niepotrzebny). Do zrobienia niezależnie czy lilo czy grub... o ile ktoś oczywiście zostawi dostęp do bios i możliwość bootu z cd/flopa/flasha/etc.
Ostatnio zmieniony 2009-01-02, 14:14 przez Pajaczek, łącznie zmieniany 2 razy.

largo3
Moderator
Posty: 1297
Rejestracja: 2006-06-11, 11:08

Re: [Rozw.] Bootowanie kernela: sda / hda

Post autor: largo3 »

Kiedyś wystarczyło podać "single" jako parametr kernela... Jeśli się nie zabezpieczy bootmenadżera to można modyfikować parametry startu systemu, a nawet w przypadku GRUB-a dodać nowy system do uruchomienia. Oczywiście to nie jest zapisywane i po restarcie nie widać śladów po modyfikacji.
UNIX is basically a simple operating system, but you have to be a genius to understand the simplicity.
-- Dennis Ritchie
Linux Registered User #419452

tompl
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 2008-07-05, 15:30
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Re: [Rozw.] Bootowanie kernela: sda / hda

Post autor: tompl »

To nie bylo robione poprzez zbootowanie innego osu z plytki.
Pajaczek pisze:Nie musisz się tak czaić, bo chyba i tak większość na tym forum potrafiła by to zrobić...
Nie chodzi o czajenie sie, poprostu nie wiemkiedy bede mial zajecia by spytac sie wykaldowcy o szczegoly + niechce robic niepotrzebnego spamu jak niektorzy robia w tym temacie....

Wystarczy google i masz juz kilkanoscie sposobow jak to obejsc.
Np. http://anojrs.blogspot.com/2007/12/hack ... -grub.html

Outlaw pisze:tompl, na 99% zabootował jakiś system z płytki wymazał hasło w /etc/passwd i to wszystko, a to że przy bootowaniu widziałeś grub to chyba normalne :)
On to robil na swoim stanowisku, nie wiedzalem dokladnie co robil jedynie efekt dzialania (byl zalogowany jako root) ;]
Ale napewno nie bootwa z CD/DVD/USB lub czegokolwiek innego.
Ostatnio zmieniony 2009-01-02, 17:10 przez tompl, łącznie zmieniany 5 razy.

ODPOWIEDZ