Zmiana sterownika bufora ramek w locie

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
swiftgeek
Użytkownik
Posty: 428
Rejestracja: 2006-10-28, 20:15
Lokalizacja: /root

Zmiana sterownika bufora ramek w locie

Post autor: swiftgeek » 2009-04-09, 15:11

Tylko troszkę inny przypadek...
1. Zmiana w ogóle z uvesafb na ten początkowy... ten co się najpierw pojawia w 640x480
2. Zmiana rozdzielczości w uvesafb ... podaje mu w modprobe przykładowo 640x480 ale niestety dalej wchodzi zdefiniowany wcześniej 1024x768... ale za to tworzy biały prostokął od lewego górnego rogu o tej wielkości

Oczywiście zmiana w locie... dodam że wyładowania i załadowanie uvesafb jest przeprowadzone bezbłędnie...
Troszke śmiesznie ale jak wyładuje się sterownik bufora ramek to przełączania X<>konsola jest dosyć błyskawiczne;]
Ostatnio zmieniony 2009-04-13, 17:37 przez swiftgeek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Zmiana zmiana sterownika bufora ramek

Post autor: roverek » 2009-04-10, 19:36

Co do 2 punktu to proponuje poustawiać w bootloaderze odpowiednie opcje dotyczące bufora ramki.
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
swiftgeek
Użytkownik
Posty: 428
Rejestracja: 2006-10-28, 20:15
Lokalizacja: /root

Re: Zmiana sterownika bufora ramek w locie

Post autor: swiftgeek » 2009-04-11, 06:21

Jeszcze raz... w locie ;] na tym w sumie cały problem polega aby to zrobić w locie
Ostatnio zmieniony 2009-04-11, 06:24 przez swiftgeek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Zmiana sterownika bufora ramek w locie

Post autor: roverek » 2009-04-11, 09:52

swiftgeek pisze:Jeszcze raz... w locie ;] na tym w sumie cały problem polega aby to zrobić w locie
Obawiam się że się nie da.
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
swiftgeek
Użytkownik
Posty: 428
Rejestracja: 2006-10-28, 20:15
Lokalizacja: /root

Re: Zmiana sterownika bufora ramek w locie

Post autor: swiftgeek » 2010-05-16, 04:51

Prosim bo jest mi to potrzebne do prawidłowego działania kexec... mogę wyładowywać uvesafb ale wtedy nie zobaczę błędów jeśliby takie się pojawiły...

---
Nic od 2009 się nie zmieniło ? Kexec jest mi ostatnio bardzo potrzebny ze zwględu na brak możliwości restartu sterownika mojej karty wifi => trzeba zrestartować cały system :(

Nie istnieje jakieś zastępstwo od wyładowania uvesafb (może jakoś zastąpić innym, bardziej podstawowym sterownikiem?) Albo jakaś opcja do uvesafb aby przy 2 uruchomieniu ogarnął jakoś że jest błąd i jakoś ogarnął cały ekran a nie górną 1/3...

Awatar użytkownika
swiftgeek
Użytkownik
Posty: 428
Rejestracja: 2006-10-28, 20:15
Lokalizacja: /root

Re: Zmiana sterownika bufora ramek w locie

Post autor: swiftgeek » 2010-06-27, 19:36

DAAA SIĘ :D
http://wklej.to/Sc8n

po wyładowaniu można załodować zupełnie inny a po tym echo 0 > wyrzuca nas do textmode... ale Xy muszą być wyłączone!

Przydałaby się trochę szersza konsola ale... resizecons nie do końca działa jak trzeba...

ODPOWIEDZ