Slackware na starym komputerze

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

przemo_slack
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 2009-03-21, 20:57

Slackware na starym komputerze

Post autor: przemo_slack »

Chcę zainstalować slacka na komputerze o parametrach
procesor pentium 166
ram 64 mb
dysk 2GB
napęd cd
karta sieciowa
Czy pójdzie mi na tym slackware 12.2 z iceWM ?Jakie jądro wybrać?
Wystarczyły dwa c64 aby wysłać człowieka na orbitę,dziś nie wystarczy dwurdzeniowy procesor aby uruchomić Vistę.

Awatar użytkownika
roverek
Użytkownik
Posty: 605
Rejestracja: 2007-02-22, 18:29
Lokalizacja: Szczecin

Re: Slackware na starym komputerze

Post autor: roverek »

przemo_slack pisze:Chcę zainstalować slacka na komputerze o parametrach
procesor pentium 166
ram 64 mb
dysk 2GB
napęd cd
karta sieciowa
Czy pójdzie mi na tym slackware 12.2 z iceWM ?Jakie jądro wybrać?
Powinien pójść bez problemu ;). A jeśli chodzi o jądro to polecam kernel-huge
[img]http://img148.imageshack.us/img148/9879/slackware1userbarzl9.gif[/img]
[img]http://img162.imageshack.us/img162/2268/barritagoogless6.jpg[/img]
[img]http://img.userbars.pl/42/8201.gif[/img]

Awatar użytkownika
dienet
Moderator
Posty: 2106
Rejestracja: 2007-07-24, 18:58
Lokalizacja: Racibórz/Rybnik
Kontakt:

Re: Slackware na starym komputerze

Post autor: dienet »

Huge? Dlaczego niby? Ja na p 200mhz z 128 ramu odpalalem dysk 4gb. I tak warto kernel przekompilowac.
Pozdr0
dienet
[img]http://i164.photobucket.com/albums/u19/slawek15/kotekeo0lq3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: Slackware na starym komputerze

Post autor: Spaulding »

na takie minimalne systemy moze by PLD? chociaz Slackware tez sie spisze. A jajko skompiluj na innej maszynie by było szybciej. BTW. nie warto zainwestowac 50-60zł w P3 (700-1000mhz) ?
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)

przemo_slack
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 2009-03-21, 20:57

Re: Slackware na starym komputerze

Post autor: przemo_slack »

Nie warto.Robię to dla zabawy ,na normalnym kompie mam core 2 duo.

[ Dodano: 2009-04-20, 19:39 ]
Może zainstalować starszego slacka,albo jakieś inne distro?
Wystarczyły dwa c64 aby wysłać człowieka na orbitę,dziś nie wystarczy dwurdzeniowy procesor aby uruchomić Vistę.

Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: Slackware na starym komputerze

Post autor: Spaulding »

to dla zabawy lepiej zrob wirtualizacje na tym c2d ;) wieksza frajda, wieksze zasoby...
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)

przemo_slack
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 2009-03-21, 20:57

Re: Slackware na starym komputerze

Post autor: przemo_slack »

Może zamiast linuxa zainstaluję tam win 95-kiedyż systemy MS też były dobre :-)
Wystarczyły dwa c64 aby wysłać człowieka na orbitę,dziś nie wystarczy dwurdzeniowy procesor aby uruchomić Vistę.

memus
Użytkownik
Posty: 245
Rejestracja: 2005-09-27, 17:17

Re: Slackware na starym komputerze

Post autor: memus »

przemo_slack pisze:Może zamiast linuxa zainstaluję tam win 95-kiedyż systemy MS też były dobre :-)
win 95/98 to dopiero były szity :)

Awatar użytkownika
Spaulding
Użytkownik
Posty: 564
Rejestracja: 2005-07-17, 14:59
Lokalizacja: Chełm
Kontakt:

Re: Slackware na starym komputerze

Post autor: Spaulding »

przemo_slack pisze:Może zainstalować starszego slacka,albo jakieś inne distro?
FreeBSD? (jako serwer repo(np. GIT), ekg(2), etc.) wsam raz, dodatkowo taki p1 nieżre wch*j pradu ;p
Ostatnio zmieniony 2009-04-20, 21:04 przez Spaulding, łącznie zmieniany 1 raz.
Powered By:
funtoo, openbox, mc, ekg2, git, ssh...
(very unstable packages but stable system :>)

przemo_slack
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 2009-03-21, 20:57

Re: Slackware na starym komputerze

Post autor: przemo_slack »

A jak wyglądał linux w 95 roku?
Wystarczyły dwa c64 aby wysłać człowieka na orbitę,dziś nie wystarczy dwurdzeniowy procesor aby uruchomić Vistę.

Awatar użytkownika
marco70
Moderator
Posty: 1105
Rejestracja: 2006-10-26, 19:03
Lokalizacja: K...l

Re: Slackware na starym komputerze

Post autor: marco70 »

Slackware 3.0

Kod: Zaznacz cały

Data wydania        
30.09.1995	
Wersja
3.0	
kernel
1.2.13
gcc	  
2.5.8	
libc/glibc
4.5	
X11	      
2.1.1 	
WM
FVWM-1.2
Ostatnio zmieniony 2009-04-21, 18:43 przez marco70, łącznie zmieniany 4 razy.
Slackware 14.2 kde 4.14.38
i5-9600 CPU @ 3.70GHz

Awatar użytkownika
m00n
Użytkownik
Posty: 666
Rejestracja: 2004-06-26, 15:31
Lokalizacja: Morag
Kontakt:

Re: Slackware na starym komputerze

Post autor: m00n »

na takim sprzecie spokojnie pojdzie 12.2 tylko jajko przekompiluj wywalajac niepotrzebne moduly a jesli to jest for fun to zainstaluj sobie minixa :mrgreen:
Obecnie uzywam: Slackware, Debian, OpenBSD
Wyznawca Unixa i fanatyk Cisco ;]

bober
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 2008-03-24, 23:28
Lokalizacja: Katowice

Re: Slackware na starym komputerze

Post autor: bober »

Wątek może odkopany, ale ładne odpowiedzi, to niech sobie lud poczyta, bo może się jeszcze jakiego złoma odratuje.

Maszyna dobra. Tylko trzeba dokładnie wybrać pakiety, bo pełna instalka kategorii a, ap, l i n już przekroczysz pojemność. I daj swapa na pierwszej partycji - jest bliżej brzegu talezry i jakieś tam różnice w wydajności będą, kiedy zacznie mielić.

W serwerze/routerze mam 233MMX@183, dysk laptopowy 2,5GB jako systemowy i 160GB jako /mnt/storage. Sprawdza się świetnie jako router/firewall dla 3 userów, samba, nfs, printserwer.
nie żre w *** prądu
Racyjka. Starsze kompy są świetne pod tym względem. Dobrałem komponenty (nawet sieciówki i kartę grafiki VGA ISA) pod kątem poboru mocy. Całość "zjada" 11 watów, w stresie 15, kiedy właczy się dysk "storage" około 22 W. Dysk z laptopa pobiera 1.5 W w spinie, 2.25 W w stresie. Ważne, aby dobrać zasilacz, bo różne zasilacze mogą mieć różną moc strat. DO takiej machinki zasilacz 300 W to strata kilkunastu (!) watów na samej przetwornicy.

Zostaw sobie tę maszykę, skręć procesor do 133, podepnij wiatraki pod 5V i masz cichy serwerek, który możesz zamknąć w szafie z butami :)

Jajko huge (nie SMP), ale warto je odchudzić nieco.
Ostatnio zmieniony 2009-06-25, 10:13 przez bober, łącznie zmieniany 3 razy.
Pytania najlepiej na maila lub PW

ODPOWIEDZ