[Rozw.] KDE i konsola root ma locale w POSIX

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

[Rozw.] KDE i konsola root ma locale w POSIX

Post autor: darjerz » 2010-02-07, 12:57

Nie wiem czy tak było wcześniej, ale dziś zauważyłem, że po odpaleniu yaquake czy konsoli pod KDE root ma locale POSIX a user UTF8:

Kod: Zaznacz cały

 bash-3.1$ locale               
LANG=pl_PL_UTF-8               
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"         
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"       
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"          
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"       
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=pl_PL.UTF-8
bash-3.1$ su -c locale
Password:
LANG=
LC_CTYPE="POSIX"
LC_NUMERIC="POSIX"
LC_TIME="POSIX"
LC_COLLATE="POSIX"
LC_MONETARY="POSIX"
LC_MESSAGES="POSIX"
LC_PAPER="POSIX"
LC_NAME="POSIX"
LC_ADDRESS="POSIX"
LC_TELEPHONE="POSIX"
LC_MEASUREMENT="POSIX"
LC_IDENTIFICATION="POSIX"
LC_ALL=
Ale pod konsolą bez X jest ok czyli UTF-8
Kto wie co jest grane?
Czy to tylko u mnie?

Slackware X64 current

Dodaj jeszcze ze dopisanie do /root/.profile export LANG="pl_PL.UTF8" nie pomaga choć wpisane z palca ustawia UTF
Ostatnio zmieniony 2010-02-11, 20:18 przez darjerz, łącznie zmieniany 3 razy.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Sajmon
Moderator
Posty: 1125
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: [Rozw.] KDE i konsola root ma locale w POSIX

Post autor: Sajmon » 2010-02-10, 20:22

U mnie nigdy nie było .profile w katalogu domowym, takie rzeczy załatwiałem za pomocą .bashrc
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics3.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'

Awatar użytkownika
darjerz
Użytkownik
Posty: 1052
Rejestracja: 2004-05-28, 18:26
Lokalizacja: Wrocław

Re: [Rozw.] KDE i konsola root ma locale w POSIX

Post autor: darjerz » 2010-02-11, 20:17

O ja głupia ci...a fakt coś mi się pokiełkowało.
Swoją droga jestem ciekaw dlaczego posix w trybie graficznym w a konsolowym jest ok.
Nie ma rzeczy niemożliwych dla kogoś, kto nie musi ich zrobić sam.

Sajmon
Moderator
Posty: 1125
Rejestracja: 2004-05-22, 23:19
Lokalizacja: Graz
Kontakt:

Re: [Rozw.] KDE i konsola root ma locale w POSIX

Post autor: Sajmon » 2010-02-13, 17:36

Nie wiem czemu, wydaje mi się że Slackware jest skonfigurowane tylko do minimum.
Sam się kiedyś często i gęsto zastanawiałem dlaczego po przełączeniu (su) na roota PATH był taki sam jaki miał user. Czyli brak dojścia do /sbin /usr/sbin itp. Dopiero jak napisałem sobie porządny .bashrc to miałem to co było mi potrzebne.
Jakieś 2 lata temu rzuciłem Slackware, przetestowałem mnóstwo dystrybucji i zostałem na PLD (taka sama dłubanina jak na Slackware + poldek + wiele pakietów + aktualne wersje + i najlepiej dopracowany rpm), ale praktycznie na żadnej dystrybucji nie spotkałem takiego zachowania (su) jak na Slackware.
Mimo wszystko chylę czoło, bo instalacja PLD w porównaniu z Slackware to prawdziwy koszmar. :)
Ostatnio zmieniony 2010-02-13, 17:37 przez Sajmon, łącznie zmieniany 1 raz.
[url=http://polish-32053322658.spampoison.com][img]http://pics3.inxhost.com/images/sticker.gif[/img][/url]
perl -e 'print $i=pack(c5,(41*2),sqrt(7056),(unpack(c,H)-2),oct(115),10);'

ODPOWIEDZ