[Rozw.] Nie mogę zainstalować SlackBuild`a

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

mareks
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 2013-07-29, 10:56

[Rozw.] Nie mogę zainstalować SlackBuild`a

Post autor: mareks » 2013-12-17, 17:27

Od niedawna używam Slackware i to jest mój pierwszy program, który chccę zainstalować z paczki SlackBuild. Radiotray pobrałem stąd.

Proszę o wytłumaczenie, co robię źle?

Kod: Zaznacz cały

$ cd /home/marek/Pobrane

marek[Pobrane]$ tar -zxf radiotray.tar.gz

marek[Pobrane]$ cd radiotray

marek[radiotray]$ ls -la
razem 28
drwxr-xr-x 2 marek users 4096 paź 12 21:48 .
drwxr-xr-x 3 marek users 4096 gru 17 17:14 ..
-rw-r--r-- 1 marek users  553 wrz 29  2012 README
-rw-r--r-- 1 marek users  433 wrz 29  2012 doinst.sh
-rwxr-xr-x 1 marek users 1595 paź 12 21:48 radiotray.SlackBuild
-rw-r--r-- 1 marek users  373 paź 12 21:48 radiotray.info
-rw-r--r-- 1 marek users  832 wrz 29  2012 slack-desc
Dalej jako root:

Kod: Zaznacz cały

root[radiotray]# ./radiotray.SlackBuild
tar: /home/marek/Pobrane/radiotray/radiotray-0.7.3.tar.gz: Nie można open: Nie ma takiego pliku ani katalogu
tar: Error is not recoverable: exiting now
Gdzie popełniam błąd? :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2013-12-17, 21:06 przez mareks, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
elesmod
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2012-08-30, 13:00

Re: Nie mogę zainstalować SlackBuild`a

Post autor: elesmod » 2013-12-17, 19:37

Musisz jeszcze pobrać sam program (bo na razie pobrałeś tylko skrypt slackbuild). Zauważ, że na stronie jest taka informacja:
Source Downloads:
radiotray-0.7.3.tar.gz (274efddcf5183a4f5cb193f8c417a45c)
Zapisz ten plik tam, gdzie rozpakowałeś slackbuilda i uruchom go ponownie.

P.S. Poza tym, na końcu opisu na ww. stronie jest też napisane, że wcześniej musisz zainstalować gst-ffmpeg, gst-python, pyxdg, gst-plugins-ugly, lxml (również dostępne na slackbuilds.org).

mareks
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 2013-07-29, 10:56

Re: Nie mogę zainstalować SlackBuild`a

Post autor: mareks » 2013-12-17, 21:04

Bardzo konkretnie odpowiedziałeś, o to mi właśnie chodziło. Po Twoich wskazówkach radiotray zainstalowałem, zależności także i radyjko działa!

Dziękuję za pomoc :-)

Awatar użytkownika
elesmod
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2012-08-30, 13:00

Re: [Rozw.] Nie mogę zainstalować SlackBuild`a

Post autor: elesmod » 2013-12-17, 23:21

Spoko.

A skoro już rozumiesz, jak to wszystko działa, to pozwolę sobie zaproponować Ci zainstalowanie narzędzia sbopkg (skrót od SlackBuilds.Org PacKaGe).
Ułatwia ono nieco tworzenie i instalowanie paczek (np. można wrzucać kolejne programy do kolejki, a potem iść zrobić sobie coś konkretnego do jedzenia :) ).

mareks
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 2013-07-29, 10:56

Re: [Rozw.] Nie mogę zainstalować SlackBuild`a

Post autor: mareks » 2013-12-18, 17:11

elesmod pisze: A skoro już rozumiesz, jak to wszystko działa, to pozwolę sobie zaproponować Ci zainstalowanie narzędzia sbopkg (skrót od SlackBuilds.Org PacKaGe).
Świetnie, wypróbuję :roll:
Czy znasz może takie inne narzędzie, do tego celu, o nazwie Sourcery? Używam go na SalixOS, forku Slackware. Mam oba systemy w celach porównawczych i oba w wersji 14. Osobiście nie przeszkadza mi klepanie w terminalu, uważam że ma to swój retro urok. Jedyna wada to absolutna perfekcja pisania poleceń, nie toleruje błędów.

p.s.
wkrótce zagoszczę znów na Forum z kolejnym problemem. Dotyczy denerwującej kilkunasto sekundowej przerwy podczas uruchamiania systemu. Oba Salix i Slackware mają to samo. Nie chcę mieszać już dalej w wątku więc na tym poprzestanę. :mrgreen:

Awatar użytkownika
elesmod
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2012-08-30, 13:00

Re: [Rozw.] Nie mogę zainstalować SlackBuild`a

Post autor: elesmod » 2013-12-18, 18:47

mareks pisze:Czy znasz może takie inne narzędzie, do tego celu, o nazwie Sourcery? Używam go na SalixOS
Słyszałem o nim, ale sam nigdy nie używałem.

ODPOWIEDZ