[solved]quakeforge błąd w kompilacji z slackbuild

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

ink
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 2011-03-21, 10:33

[solved]quakeforge błąd w kompilacji z slackbuild

Post autor: ink » 2014-01-23, 19:47

Może ktoś wie o co chodzi:
libtool: link: ranlib .libs/libQFsdl.a
libtool: link: rm -fr .libs/libQFsdl.lax
libtool: link: ( cd ".libs" && rm -f "libQFsdl.la" && ln -s "../libQFsdl.la" "libQFsdl.la" )
/bin/sh ../../../libtool --tag=CC --mode=compile gcc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I../../../include -I../../../include -prefer-non-pic -O2 -march=i486 -mtune=i686 -pipe -Wsign-compare -Wlogical-op -Wall -fno-common -MT libQFsvga_la-vid_svgalib.lo -MD -MP -MF .deps/libQFsvga_la-vid_svgalib.Tpo -c -o libQFsvga_la-vid_svgalib.lo `test -f 'vid_svgalib.c' || echo './'`vid_svgalib.c
libtool: compile: gcc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I../../../include -I../../../include -O2 -march=i486 -mtune=i686 -pipe -Wsign-compare -Wlogical-op -Wall -fno-common -MT libQFsvga_la-vid_svgalib.lo -MD -MP -MF .deps/libQFsvga_la-vid_svgalib.Tpo -c vid_svgalib.c -o .libs/libQFsvga_la-vid_svgalib.o
vid_svgalib.c: In function ‘D_BeginDirectRect’:
vid_svgalib.c:88:26: error: ‘vid’ undeclared (first use in this function)
if (!svgalib_inited || !vid.direct || svgalib_backgrounded
^
vid_svgalib.c:88:26: note: each undeclared identifier is reported only once for each function it appears in
vid_svgalib.c: In function ‘D_EndDirectRect’:
vid_svgalib.c:145:26: error: ‘vid’ undeclared (first use in this function)
if (!svgalib_inited || !vid.direct || svgalib_backgrounded
^
vid_svgalib.c: In function ‘VID_SetMode’:
vid_svgalib.c:291:2: error: ‘vid’ undeclared (first use in this function)
vid.width = modes[current_mode].width;
^
vid_svgalib.c:304:27: error: ‘vid_colormap’ undeclared (first use in this function)
vid.colormap8 = (byte *) vid_colormap;
^
vid_svgalib.c:310:2: warning: implicit declaration of function ‘VID_InitBuffers’ [-Wimplicit-function-declaration]
VID_InitBuffers ();
^
vid_svgalib.c: In function ‘VID_Init’:
vid_svgalib.c:377:2: warning: implicit declaration of function ‘VID_GetWindowSize’ [-Wimplicit-function-declaration]
VID_GetWindowSize (320, 200);
^
vid_svgalib.c:379:27: error: ‘vid’ undeclared (first use in this function)
current_mode = get_mode (vid.width, vid.height, 8);
^
vid_svgalib.c:382:2: error: ‘vid_colormap’ undeclared (first use in this function)
vid_colormap = colormap;
^
vid_svgalib.c:385:2: warning: implicit declaration of function ‘VID_InitGamma’ [-Wimplicit-function-declaration]
VID_InitGamma (palette);
^
vid_svgalib.c: In function ‘VID_Init_Cvars’:
vid_svgalib.c:400:2: error: ‘vid_system_gamma’ undeclared (first use in this function)
vid_system_gamma = Cvar_Get ("vid_system_gamma", "1", CVAR_ARCHIVE, NULL,
^
vid_svgalib.c: In function ‘VID_Update’:
vid_svgalib.c:420:3: warning: implicit declaration of function ‘VGA_UpdatePlanarScreen’ [-Wimplicit-function-declaration]
VGA_UpdatePlanarScreen (vid.buffer);
^
vid_svgalib.c:420:27: error: ‘vid’ undeclared (first use in this function)
VGA_UpdatePlanarScreen (vid.buffer);
^
make[4]: *** [libQFsvga_la-vid_svgalib.lo] Błąd 1
make[4]: Opuszczenie katalogu `/tmp/SBo/quakeforge-0.7.0/libs/video/targets'
make[3]: *** [all] Błąd 2
make[3]: Opuszczenie katalogu `/tmp/SBo/quakeforge-0.7.0/libs/video/targets'
make[2]: *** [all-recursive] Błąd 1
make[2]: Opuszczenie katalogu `/tmp/SBo/quakeforge-0.7.0/libs/video'
make[1]: *** [all-recursive] Błąd 1
make[1]: Opuszczenie katalogu `/tmp/SBo/quakeforge-0.7.0/libs'
make: *** [all-recursive] Błąd 1
Ostatnio zmieniony 2014-01-24, 22:12 przez ink, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
elesmod
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 2012-08-30, 13:00

Re: quakeforge błąd w kompilacji z slackbuild

Post autor: elesmod » 2014-01-24, 21:59

ink pisze:

Kod: Zaznacz cały

error: ‘vid’ undeclared (first use in this function)
error: ‘vid’ undeclared (first use in this function)
error: ‘vid_colormap’ undeclared (first use in this function)
Wg mnie to wygląda na jakieś błędy w skrypcie. Odwoływanie się do niezadeklarowanych funkcji...

Jednakże sprawdziłem u siebie (Slackware64 14.0 przy pomocy sbopkg) i paczka quakeforge 0.7.0 poprawnie się zbudowała. Czyli to nie błędy w skrypcie.

ink
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 2011-03-21, 10:33

Re: quakeforge błąd w kompilacji z slackbuild

Post autor: ink » 2014-01-24, 22:11

na 32 bit nie działa.
Rozwiązaniem jest --without-svga w opcjach konfiguracji slackbuilda.
Od paru godzin już siekam ;)
Ech... quake. Fajnie sobie odświeżyć grę :)

ODPOWIEDZ