SSD + TRIM

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
darius
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 2015-06-15, 10:15

SSD + TRIM

Post autor: darius » 2016-03-08, 10:35

Czesc,

Mam takiego dyzia http://www.samsung.com/fr/consumer/memo ... Z-7KE256BW ktorego podziele na / i /home (gdzies sie doczytalem aby nie uzywac swap a jezeli tak to trzeba go wylaczac itp)

Tyle sie naczytalem o tej optymalizacji (trim), ze teraz nie wiem co zrobic aby osiagnac jak najbardziej wydajna metode. Moze macie cos, co jest sprawdzone pod Slackiem.

Pozdro.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1261
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: SSD + TRIM

Post autor: webster » 2016-03-08, 12:43

Dysk SSD - sdb

Mój fstab. Zwróć uwagę, że tmp leci do ramu

Kod: Zaznacz cały

/dev/sdb1        /                ext4        noatime,nodiratime,discard,errors=remount-ro 0 1
tmpfs            /tmp             tmpfs       defaults,noatime,mode=1777   0  0
tmpfs            /var/tmp         tmpfs       defaults,noatime,mode=1777   0  0
tmpfs            /dev/shm         tmpfs       defaults         0   0
rc.local

Kod: Zaznacz cały

echo deadline >/sys/block/sdb/queue/scheduler
I na końcu wrzucam cache usera do tmp
~/.bashrc

Kod: Zaznacz cały

if [ ! -d "/tmp/${USER}.profile.cache" ];then mkdir "/tmp/${USER}.profile.cache"; fi
if [ ! "$(/bin/mount|grep -v grep|grep /tmp/${USER}.profile.cache)" ];then mount -o bind ${HOME}/.cache/ /tmp/${USER}.profile.cache/;fi
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

tomatau
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 2015-01-09, 02:51

Re: SSD + TRIM

Post autor: tomatau » 2016-03-08, 13:33

Posiadasz dysk HDD czy tylko SSD?

Z oszczędzaniem dysku SSD nie ma też co zbytnio przesadzać, na Linuxie i tak długo pożyje. Ja po za /home na HDD , zrobiłem też oddzielną partycję na logi, gdyż tam jest sporo zapisów.

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: SSD + TRIM

Post autor: PITbull » 2016-03-08, 15:33

tomatau pisze:Posiadasz dysk HDD czy tylko SSD?

Z oszczędzaniem dysku SSD nie ma też co zbytnio przesadzać, na Linuxie i tak długo pożyje. Ja po za /home na HDD , zrobiłem też oddzielną partycję na logi, gdyż tam jest sporo zapisów.
u mnie nna desktopie tylko home jest na HDD i po 2 latach mam tak:
173 Wear_Leveling_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 19
Przy 3000 cykli to jeszcze bedzie służyć 298 lat :-)
Szybciej go korozja zje, kondensatory wystrzelą w kosmos , aniżeli pomogą kombinacje z tmp w ramie itp.
Oczywiście nie dla wszystkich zastosowań to jest prawdą.

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2559
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: SSD + TRIM

Post autor: Lizard » 2016-03-08, 21:36

webster pisze:Dysk SSD - sdb

Mój fstab. Zwróć uwagę, że tmp leci do ramu

Kod: Zaznacz cały

/dev/sdb1        /                ext4        noatime,nodiratime,discard,errors=remount-ro 0 1
discard wywołuje trim przy każdym kasowaniu pliku i od dłuższego czasu odchodzi się od tej opcji.

Mój fstab:

Kod: Zaznacz cały

/dev/mapper/vg_dellicja_ng-lv_rootfs  /           ext4   errors=remount-ro,relatime,commit=600                 0       1
/dev/sda2                             /boot       ext2   nodev,nosuid,noexec,sync,relatime,commit=600          0       2
/dev/mapper/vg_dellicja_ng-lv_home    /home       ext4   nodev,nosuid,relatime,commit=600                      0       2
/dev/mapper/vg_dellicja_ng-swap       none        swap   sw                                                    0       0
none                                  /tmp        tmpfs  noatime,nodev,noexec,nosuid,mode=1777                 0       0
none                                  /var/tmp    tmpfs  noatime,nodev,noexec,nosuid,mode=1777,size=536870912  0       0
none                                  /var/spool  tmpfs  noatime,nodev,noexec,nosuid,size=536870912            0       0
none                                  /var/log    tmpfs  noatime,nodev,noexec,nosuid,size=536870912            0       0
swap przydaje się, gdy korzysta się z hibernacji (np. laptopy).
Error 404 - footer not found

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1261
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: SSD + TRIM

Post autor: webster » 2016-03-08, 21:38

Zrezygnowałem całkowicie ze swap'a. Mam 16G ramu i stwierdziłem, że tyle mi zdecydowanie wystarczy by żyć bez niego - i jak na tą chwilę (czytaj 2.5 roku) nie odczułem ani razu abym go potrzebował.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2559
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: SSD + TRIM

Post autor: Lizard » 2016-03-08, 22:16

Od kilku lat używam tylko laptopa i zdarzyło mi się przegapić rozładowanie baterii, więc nie zrezygnuję ze swapa w laptopie. W desktopie owszem.
Error 404 - footer not found

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1261
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: SSD + TRIM

Post autor: webster » 2016-03-08, 22:32

Nie wiem, jak kto woli. Ja mam laptopa i nie zdarza mi się go rozładować, a jeśli nawet by tak było - życie, odpalam kompa i lecę z robotą. "Rozładowanie" baterii i brak hibernacji nie namówił mnie na poświęcanie cennego SSD na swap'a.
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Awatar użytkownika
darius
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 2015-06-15, 10:15

Re: SSD + TRIM

Post autor: darius » 2016-03-09, 18:49

Wiec sprawa tak sie ma cala. W chwili obecnej w mojej zlozonej wlasnymi rekami wiezy mam trzy HDD i trzy rozne OS ale postanowilem wywalic te trzy dyzie bo jestem juz za stary na zabawe i skupic sie wylacznie na Slacku. Poniewaz pomylkowo zamowilem dwa takie same dyzie ssd (jeden dla zony do jej Mac'a, ktory juz zmienilem i aktywowalem na wszelki wypadek trim jedna komenda) a drugiego nie chcialo mi sie odsylac, wiec wstawie go do mojej wiezy jako jedyny/unikalny na ktorym zainstaluje Slackware-current lub 14.2 jak kto woli.
Na opakowaniu dyzia pisze 10 YEAR LIMITED WARRANTY

Mam 16 Giga RAM (podpis) wiec nie tworze swap'a. Zastanawiam sie tez nad tworzeniem partycji /home ale 256GB to za duzo na system (zamierzam tez "uzywac" mojego dyzia zewnetrznego bo po co maja "wewnetrzne" robic szum i zuzywac regularnie prad)

To juz wszystko wiecie na temat moich zamiarow. Moj roboczy fstab

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda2        swap             swap        defaults         0   0
/dev/sda1        /                ext4        defaults         1   1
/dev/sda3        /home            ext4        defaults         1   2
#/dev/cdrom      /mnt/cdrom       auto        noauto,owner,ro,comment=x-gvfs-show 0   0
/dev/fd0         /mnt/floppy      auto        noauto,owner     0   0
devpts           /dev/pts         devpts      gid=5,mode=620   0   0
proc             /proc            proc        defaults         0   0
tmpfs            /dev/shm         tmpfs       defaults         0   0
na jednym HDD Przestudiuje jeszcze raz Wasze porady/propozycje ale jak macie cos nowego to akceptuje wszystko.

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: SSD + TRIM

Post autor: PITbull » 2016-03-10, 10:02

Lizard pisze:

Mój fstab:

Kod: Zaznacz cały

/dev/mapper/vg_dellicja_ng-lv_rootfs  /           ext4   errors=remount-ro,relatime,commit=600                 0       1
/dev/sda2                             /boot       ext2   nodev,nosuid,noexec,sync,relatime,commit=600          0       2
/dev/mapper/vg_dellicja_ng-lv_home    /home       ext4   nodev,nosuid,relatime,commit=600                      0       2
/dev/mapper/vg_dellicja_ng-swap       none        swap   sw                                                    0       0
none                                  /tmp        tmpfs  noatime,nodev,noexec,nosuid,mode=1777                 0       0
none                                  /var/tmp    tmpfs  noatime,nodev,noexec,nosuid,mode=1777,size=536870912  0       0
none                                  /var/spool  tmpfs  noatime,nodev,noexec,nosuid,size=536870912            0       0
none                                  /var/log    tmpfs  noatime,nodev,noexec,nosuid,size=536870912            0       0

1. Jesteś pewien , że z commit masz zamontowany /boot na ext2 :-)

2. sprawdź sobie sens commit=600 poleceniem
iostat -d 10 /dev/sdX
60 to już jest z zapasem.
To jest grubo przeszacowana opcja IMO .
Ostatnio zmieniony 2016-03-10, 14:03 przez PITbull, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1261
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: SSD + TRIM

Post autor: webster » 2016-03-10, 12:55

Lol, Twój post zrobił tak cytat, jakby to był mój fstab :)
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

PITbull
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 2004-10-19, 18:50

Re: SSD + TRIM

Post autor: PITbull » 2016-03-10, 14:02

Tak jakoś się samo zagnieździło .Poprawiam.

darius

Chłopaki tutej testowali 1TB i skończyli na 7 Peta Bajtach.
Wydajny kontroler. Write amplification waha się w granicach 1 .

http://packet.company/blog/2015/11/25/the-end-has-come

Awatar użytkownika
darius
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 2015-06-15, 10:15

Re: SSD + TRIM

Post autor: darius » 2016-10-30, 01:24

Heja, wrocilem po pol roku z bezludnej wyspy (doslownie) i wczoraj zainstalowalem slacka 14.2 na SSD

Czy ktos moze "sprawdzic" moj fstab;

Kod: Zaznacz cały

/dev/sda1        /                ext4        defaults         1   1
/dev/sda2        /home            ext4        defaults         1   2
/dev/sdb1        /holly           ext4        defaults         1   2
#/dev/cdrom      /mnt/cdrom       auto        noauto,owner,ro,comment=x-gvfs-show 0   0
/dev/fd0         /mnt/floppy      auto        noauto,owner     0   0
devpts           /dev/pts         devpts      gid=5,mode=620   0   0
proc             /proc            proc        defaults         0   0
tmpfs            /tmp             tmpfs       defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs            /var/lock        tmpfs       defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs            /var/run         tmpfs       defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs            /dev/shm         tmpfs       defaults         0   0
Do tego zmienilem ustawienie Firefox'a w about:config
1. browser.cache.disk.enable na false
2. browser.cache.memory.enable => true
Utworzylem
3. browser.cache.memory.capacity na -1
3a. => http://kb.mozillazine.org/Browser.cache ... apacity#-1
Zastanawiam sie czy zostawic browser.cache.memory.max_entry_size na 5120 :?:
Wiecej nie chce kombinowac. Czekam na opinie specjalistow. Pozdro. :wesoly:

Awatar użytkownika
webster
Użytkownik
Posty: 1261
Rejestracja: 2009-10-06, 11:58
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: SSD + TRIM

Post autor: webster » 2016-10-30, 10:17

Ja byłem na tyle sprytny, że wrzuciłem katalog z profilu cache do tmp ktory ten mam wrzucony do ramu. Tak więc wszystkie aplikacje które cache'ują od razu lecą do ramu, nie trzepią dysku, a po każdym restarcie się wywalają :)

# fstab

Kod: Zaznacz cały

tmpfs            /tmp             tmpfs       defaults,noatime,mode=1777   0  0

Kod: Zaznacz cały

if [ ! -d "/tmp/${USER}.profile.cache" ];then mkdir "/tmp/${USER}.profile.cache"; fi
if [ ! "$(/bin/mount|grep -v grep|grep /tmp/${USER}.profile.cache)" ];then mount -o bind ${HOME}/.cache/ /tmp/${USER}.profile.cache/;fi
††† Chaos Of The Mirror - Valheru †††
††† I ♥ SlackWare RuLeZ †††

Slackware Poland FaceBook

Pajaczek
Użytkownik
Posty: 1441
Rejestracja: 2006-08-03, 13:16
Lokalizacja: Winny Gród

Re: SSD + TRIM

Post autor: Pajaczek » 2016-10-30, 11:27

webster pisze:

Kod: Zaznacz cały

if [ ! "$(/bin/mount|grep -v grep|grep /tmp/${USER}.profile.cache)" ];then mount -o bind ${HOME}/.cache/ /tmp/${USER}.profile.cache/;fi
Z ciekawości: jaki to ma cel? Chodzi mi zwłaszcza o ten "grep -v grep"

ODPOWIEDZ