Problem z procesami "Zombie"

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

log_out
Użytkownik
Posty: 254
Rejestracja: 2004-08-19, 22:54

Problem z procesami "Zombie"

Post autor: log_out »

Od jakiegoś czasu zauważyłem że prawie wszystkie aplikacje jakie wyłącze przyjmują status "Z" czyli zombie np.

Kod: Zaznacz cały

8323  0.1  0.0      0     0 ?        Zs   10:54   0:00 [ROX-Filer] <defunct>
8325  0.2  0.0      0     0 ?        Zs   10:54   0:00 [ROX-Filer] <defunct>
8326  0.2  0.0      0     0 ?        Zs   10:54   0:00 [ROX-Filer] <defunct>
8379  0.0  0.0      0     0 ?        Zs   10:57   0:00 [firefox] <defunct>
coś takiego dzieje się po otwarciu 3 okien ROX'a i ich zamknięciu, i tak właściwie co chwile (chociaż nie zawsze, nie umiem stwierdzić zależności), czego coś takiego może być winą ?? bo szczerze to nawet nie mam pojęcia gdzie zacząć szukać problemu :|

Po wyłączeniu X'ów i ich włączeniu zombie znikają to może wina Xorg 6.9?
Awatar użytkownika
benetnash
Moderator w st. spocz.
Posty: 1467
Rejestracja: 2004-12-17, 20:09
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Problem z procesami "Zombie"

Post autor: benetnash »

zombie to jest proces który oczekuje na wait() od rodzica - jak rodzic ginie to proces automatycznie dostaje wait od init'a i normalnie umiera. Zombie które siedzą w systemie są to najprawdopodobniej błędy w sofcie
log_out pisze: Po wyłączeniu X'ów i ich włączeniu zombie znikają to może wina Xorg 6.9?
oczywiście, że nie!
[url=http://www.icpnet.pl/~benetnash/benetnash.asc]GnuPG[/url]
ODPOWIEDZ