Mplayer-gui Blad

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

maciekt
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2006-02-08, 13:07
Kontakt:

Mplayer-gui Blad

Post autor: maciekt »

Witam
Staram sie zainstalowac mplayera z gui i tak na poczatku postepowalem zgodnie z opisem na stronie mplayera po instalacji pojawial mi sie blad

o: X11 running at 1024x768 with depth 24 and 32 bpp (":0.0" => local display)
Blad przy otwieraniu /dev/rtc: Device or resource busy (uzytkownik pownien móc go odczytac)

http://www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML-singl ... r.html#rtc niestety opis z ich strony nie bardzo mi pomogl wiec skompilowalem go bez rtc
No ale niestety dalej mam blad
vo: X11 running at 1400x1050 with depth 24 and 32 bpp (":0.0" => local display)

?
I co z tym zrobic ?[/list]

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: Mplayer-gui Blad

Post autor: mpier »

Z czym?

maciekt
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2006-02-08, 13:07
Kontakt:

Re: Mplayer-gui Blad

Post autor: maciekt »

Z tym gui bo mi konec koncow mplayer nie startuje pod x'ami

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: Mplayer-gui Blad

Post autor: mpier »

No to napisz jak go odpalasz i jakie masz błędy.

maciekt
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2006-02-08, 13:07
Kontakt:

Re: Mplayer-gui Blad

Post autor: maciekt »

No wlasnie bledow niema tylko komunikat jak w tytule,
a odpalam go przez gmplayer z konsoli (moze to tu popelniam jakis blad) :-)
natomiast blad pojawia sie przy zamykaniu konsoli
Taki ladny windowsowy napis
MPlayer przerwany sygnalem 15 w module: unknown
Instalacja ze Slackbuild'a nie pomogla

http://faleiros.eti.br/?q=SlackBuild/mplayer

Nie wiem co przy kompilacji robie zle ?

Kod: Zaznacz cały

./configure --enable gui --lenguage=pl --disable rtc
make && make install
Skorki zgrane czcionki tez
Cuda na kiju
posprawdzam jeszcze logi moze tam cos znajde

przemek999
Pomocnik
Posty: 1157
Rejestracja: 2005-03-04, 18:27

Re: Mplayer-gui Blad

Post autor: przemek999 »

maciekt a wiec nie zostaje Ci nic innego, jak poczytac man mplayer i obslugiwac go z konsoli (IMO najlepsze wyjscie) ;)

maciekt
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2006-02-08, 13:07
Kontakt:

Re: Mplayer-gui Blad

Post autor: maciekt »

Dzieki za rade....:-)
Chyba dodam ten topic do ulubionch
PS XINE RULEZZ MPlayer is death ale nadal walcze

Awatar użytkownika
KLAPEK
Użytkownik
Posty: 840
Rejestracja: 2004-06-13, 21:00

Re: Mplayer-gui Blad

Post autor: KLAPEK »

Z tego co widzę to odpala się poprawnie ;o
Ja też mam takie komunikaty i działa:

Kod: Zaznacz cały

gmplayer
MPlayer 1.0pre7try2-3.3.4 (C) 2000-2005 MPlayer Team
CPU: Intel Celeron 2/Pentium III Coppermine,Geyserville (Family: 6, Stepping: 3)
Detected cache-line size is 32 bytes
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 0
Skompilowany dla procesora z rozszerzeniami: MMX MMX2 SSE



vo: X11 running at 1152x864 with depth 24 and 32 bpp (":0.0" => local display)
/home/hannah/arial.ttf doesn't look like a font description, ignoring.
Nie mogę załadować czcionki: /home/hannah/arial.ttf
Błąd RTC Linuksa w ioctl (rtc_irqp_set 1024): Permission denied
Spróbuj dodać "echo 1024 > /proc/sys/dev/rtc/max-user-freq" do skryptów startowych.

Gtk-WARNING **: Nie można odnaleźć modułu ładowalnego na ścieżce: "libthinice.so",

Gtk-WARNING **: Nie można odnaleźć modułu ładowalnego na ścieżce: "libpixmap.so",

Gtk-WARNING **: Nie można odnaleźć modułu ładowalnego na ścieżce: "libpixmap.so",
Jeżeli tylko takie masz komunikaty to powinno się normalnie odpalić.
Może nie wgrałeś sobie skórki.
Odpalasz oczywiście poleceniem gmplayer ;)
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. || Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie. || Cyril Tourneur (1575-1625) ||
#318805 @ Slackware GNU/Linux

mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: Mplayer-gui Blad

Post autor: mpier »

maciekt pisze:natomiast blad pojawia sie przy zamykaniu konsoli
Taki ladny windowsowy napis
Działa normalnie, tylko jak zamykasz konsolę wywala się? To zamiast z konsoli uruchamiaj z jakiegoś 'run". Oczywiście zakładam, że zanim się zamnikie działa normalnie?

maciekt
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 2006-02-08, 13:07
Kontakt:

Re: Mplayer-gui Blad

Post autor: maciekt »

A wiec mamy kolejny piekny dzien , w przerwach miedzy szukaniem sobie pracy (na stanowisku prezesa oczywiscie),postanowilem jeszcze raz sprobowac swych sil w nierownej walce z mplayerem ,ktory jak sie okazalo rano po wlaczeniu komputera nadal nie dzialal

1. Na poczatek wywalilem z systemu wszystko co mialo w nazwie mplayer, bo po niezliczonej ilosci prob instalacji mplayera zroilem sobie z komputera obornik
2.Odwiedzilem jeszcze raz strone
http://faleiros.eti.br/?q=SlackBuild/mplayer
3.Rozpakowalem te cudo
Skompilowala sie piekna paczka tgz, po czym czympredzej postanowilem ja zainstalowac

I wiecie co .....to dziala
:-)

ODPOWIEDZ