zmiana strefy

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

adriano
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2005-10-18, 17:15
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

zmiana strefy

Post autor: adriano »

wiem ze pytanie jest glupie itd. ale mniejsza o to:
1.jak zmienic strefe czasową?
2.jak zmienic wogole date?
ps. chodzi mi o metodę 'konsolową'
Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: zmiana strefy

Post autor: Hannibal »

timeconfig
date
/etc/timezone
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]
adriano
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2005-10-18, 17:15
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: zmiana strefy

Post autor: adriano »

a ustawianie czasu takie strikte ?
[url=http://www.nagipatrol.prv.pl/]www.nagipatrol.prv.pl[/url]
b4rtus
Użytkownik
Posty: 251
Rejestracja: 2005-07-07, 13:44
Lokalizacja: wieś :)
Kontakt:

Re: zmiana strefy

Post autor: b4rtus »

a może jeszcze podać dokładną godzinę ? Pokombinuj z tym co Ci Hannibal napisał. Przeczytałeś chociaź man date :?:
A start-up engineer is someone who solves a problem you didn't know you had, in a way you don't understand. :devil2:
Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: zmiana strefy

Post autor: Hannibal »

Sprawdziłeś w ogóle co robią polecenia które Ci podałem :evil:

Kod: Zaznacz cały

man date
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]
adriano
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2005-10-18, 17:15
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: zmiana strefy

Post autor: adriano »

heh no wlasnie zalozylem ten temat po przeczytaniu calego man date
%T %k tego typu pisza zapomnieli tylko dac przykladu a ze jakos nie robilem jeszcze tego dlatego pytam tu na forum
zawsze cos nie wychodzilo z tego co wpisywalem ('błędna data')

przy okazji jak ustawic aby pobieralo czas z internetu bo z biosem mam nie tak i sie spoźnia :)
Awatar użytkownika
Hannibal
Moderator w st. spocz.
Posty: 1644
Rejestracja: 2004-06-08, 16:03
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: zmiana strefy

Post autor: Hannibal »

adriano pisze:heh no wlasnie zalozylem ten temat po przeczytaniu calego man date
%T %k tego typu pisza zapomnieli tylko dac przykladu a ze jakos nie robilem jeszcze tego dlatego pytam tu na forum
zawsze cos nie wychodzilo z tego co wpisywalem ('błędna data')
Ja jakoś mam przykład...

Kod: Zaznacz cały

Wygodne ustawianie bieżącej daty lub czasu:

              date -s 1999-12-05
              date -s 14:36
              date -s '1999-12-05 14:36'
adriano pisze: przy okazji jak ustawic aby pobieralo czas z internetu bo z biosem mam nie tak i sie spoźnia :)

Kod: Zaznacz cały

man ntpdate
[size=75]Hannibal@current@2.6.X[/size]
adriano
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 2005-10-18, 17:15
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: zmiana strefy

Post autor: adriano »

widocznie masz inną wersje bo ja tego nie mam :(
a manuala dla ntpdate wogole nie mam
ale dzieki za przyklady bo to jest konkret
[url=http://www.nagipatrol.prv.pl/]www.nagipatrol.prv.pl[/url]
Awatar użytkownika
Randalf
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2005-12-21, 04:59

Re: zmiana strefy

Post autor: Randalf »

ODPOWIEDZ