vmware 5.5

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

bulczas
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 2004-05-27, 21:40
Lokalizacja: Varsovie

vmware 5.5

Post autor: bulczas »

instaluje vmware 5.5, instalacja przebiega prawidłowo, konfiguracja... i na koniec:

Kod: Zaznacz cały

[...]
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.15.2'
cp -f vmnet.ko ./../vmnet.o
make: Leaving directory `/tmp/vmware-config3/vmnet-only'
The module loads perfectly in the running kernel.

Starting VMware services:
   Virtual machine monitor                                            failed
   Virtual ethernet                                                   failed
   Bridged networking on /dev/vmnet0                                   done
   Host-only networking on /dev/vmnet1 (background)                    done
   Host-only networking on /dev/vmnet8 (background)                    done
   NAT service on /dev/vmnet8                                          done

The configuration of VMware Workstation 5.5.0 build-18463 for Linux for this
running kernel completed successfully.
[...]
ok, wale śmiało $vmware - efekt:

Kod: Zaznacz cały

$vmware
vmware is installed, but it has not been (correctly) configured
for this system. To (re-)configure it, invoke the following command:
/usr/bin/vmware-config.pl.
nie poddając się:

Kod: Zaznacz cały

#vmware-config.pl
Making sure services for VMware Workstation are stopped.

/etc/rc.d/vmware: line 726: [: -: integer expression expected
/etc/rc.d/vmware: line 684: [: -: integer expression expected
Stopping VMware services:
   Virtual machine monitor                                            failed
   Bridged networking on /dev/vmnet0                                   done
   DHCP server on /dev/vmnet1                                          done
   Host-only networking on /dev/vmnet1                                 done
   DHCP server on /dev/vmnet8                                          done
   NAT service on /dev/vmnet8                                          done
   Host-only networking on /dev/vmnet8                                 done
   Virtual ethernet                                                   failed
Unable to stop services for VMware Workstation

Execution aborted.
no to próbuje ręcznie usunąć moduły:

Kod: Zaznacz cały

# rmmod vmmon
FATAL: Kernel does not have unload support.
# rmmod vmnet
FATAL: Kernel does not have unload support.
pomaga restart, ale po restarcie znowu config wywala to samo...
jądro 2.6.15.2, vmware 5.5, slackware-current
poprzednio na jądrze 2.6.11 i vmware 5.0 wszystko chodziło wyśmienicie, teraz vmware 5.0 na jądrze 2.6.15 nawet nie chce zbudować modułów...

czy ktoś mógłby mi pomóc? -będę wdzięczny
Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2610
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: vmware 5.5

Post autor: Lizard »

Zlinkuj skrypt startowy (ja zawsze podaję scieżkę /etc/rc.d/init.d/vmware) VMware do /etc/rc.d/rc.vmware i wstaw jego wywołanie do rc.local. Czyli tak:

Kod: Zaznacz cały

ln -s /etc/rc.d/init.d/vmware /etc/rc.d/rc.vmware
echo "/etc/rc.d/rc.vmware" >> /etc/rc.d/rc.local
Error 404 - footer not found
Awatar użytkownika
Siro
Użytkownik
Posty: 292
Rejestracja: 2004-06-13, 12:53
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

Re: vmware 5.5

Post autor: Siro »

Ile masz ramu ?
Nie nakladales moze patcha na jadro, dla 1 GB ?
Awatar użytkownika
Randalf
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 2005-12-21, 04:59

Re: vmware 5.5

Post autor: Randalf »

W 2.6 musisz mieć ustawioną opcję module unloading żeby móc usuwać moduły, ale nie wiem czy to jest przyczyna niedziałania vmware...
Awatar użytkownika
Barca
Użytkownik
Posty: 277
Rejestracja: 2005-01-24, 20:25

Re: vmware 5.5

Post autor: Barca »

Ja to instaluję wg własnej metody, która działa już od paru wersji vmware:

1) ./katalogi.sh start

2) cd vmware-distrib
./vmware-install.pl

Nie uruchamiaj vmware-config.pl gdy zapyta, lecz potem daj:
vmware-config.pl --compile

3) cp /etc/init.d/vmware /etc/rc.d/rc.vmware
chmod +x /etc/rc.d/rc.vmware

Do /etc/rc.d/rc.local dopisz: /etc/rc.d/rc.vmware start

4) ./katalogi.sh stop

5) w razie kłopotów przy nowym jądrze uruchom vmware-any-any-update

katalogi.sh:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
if [ "$1" = "start" ]
then
cd /etc
mkdir init.d
for i in {0,1,2,3,4,5,6}; do mkdir rc$i.d; done
exit
fi

if [ "$1" = "stop" ]
then
rm -rf /etc/init.d
for i in {0,1,2,3,4,5,6}; do rm -rf /etc/rc$i.d; done
exit
fi

echo "Daj start albo stop :P"
exit
Ostatnio udało mi się w ten sposób zainstalować VMware-orkstation-5.5.1-19175.tar.gz . vmware-any-any-update to: vmware-any-any-update96.tar.gz , który możesz ściągnąć z paru miejsc w sieci - to taki nieoficjalny dodatek (raczej bez obaw możesz go użyć, mnie krzywdy nie zrobił), który likwiduje problemy z kompilacją modułów na najnowszych wersjach jądra.
bulczas
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 2004-05-27, 21:40
Lokalizacja: Varsovie

Re: vmware 5.5

Post autor: bulczas »

lizard:
tak właśnie mam...

siro:
mam 1 gb, wczesniej miałem 512 na poprzedniej konfiguracji co pisałem, tej działającej...
co to za patch?

randalf:
teraz nie mam jak sprawdzić ale na 99,9% mam ustawione, bo z tego co pamiętam to
usuwałem moduły na tym jajku już...

barca:
musze stetsować z tym vmware-any-any-update, nigdy o czymś takim nie słyszałem...
Ostatnio zmieniony 2006-02-16, 13:26 przez bulczas, łącznie zmieniany 1 raz.
Mineque
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2004-06-17, 17:07

Re: vmware 5.5

Post autor: Mineque »

Hey

U mnie pomoglo wlasnie zaznaczenie opcji Modules Unloading w kernelu (2.6.15-ck1).
Blad dotyczacy braku configa jest spowodowany tym, ze w katalogu /etc/vmware jest tworzony plik not_configured, wystarczy po konfiguracji go usunac i vmware powinien odpalic. U mnie bez problemow dziala.
Running on Slackware 10.2 current
Registred Linux User #357304
bulczas
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 2004-05-27, 21:40
Lokalizacja: Varsovie

Re: vmware 5.5

Post autor: bulczas »

dobra panowie, dziękuje
pomogło module unloading, jednak nie miałem, moje gapiostwo
Awatar użytkownika
magus
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 2004-12-23, 17:30
Kontakt:

Re: vmware 5.5

Post autor: magus »

ladnie sie instaluje az do momentu ...

Kod: Zaznacz cały

What is the location of the directory of C header files that match your running 
kernel? [/usr/src/linux/include] /usr/src/linux-2.6.16.19/include

The kernel defined by this directory of header files does not have the same 
address space size as your running kernel.

What is the location of the directory of C header files that match your running 
kernel? [/usr/src/linux/include]

o co dokladnie chodzi? jak to adres wielkosci miejsca sie nie zgadza z moim kernelem ?

co prawda na polecenie vmware odpala sie i dziala (po czesci) bo jeszcze problem z modulem vmmon, ale nie wiem o co chodzi z tym kernelem ...
Ostatnio zmieniony 2006-07-24, 02:16 przez magus, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
danielos
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 2004-05-28, 12:40
Lokalizacja: Tarnów/Wiedeń

Re: vmware 5.5

Post autor: danielos »

A czy masz aktualnie 2.6.16.19 uruchomione?
danielos,
zobacz [url=http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=59095]koszulki z pingwinkiem[/url]
Awatar użytkownika
magus
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 2004-12-23, 17:30
Kontakt:

Re: vmware 5.5

Post autor: magus »

jak najbardziej ...
Awatar użytkownika
danielos
Użytkownik
Posty: 201
Rejestracja: 2004-05-28, 12:40
Lokalizacja: Tarnów/Wiedeń

Re: vmware 5.5

Post autor: danielos »

Jesli nie probowales to sprobuj tego:
http://ftp.cvut.cz/vmware/vmware-any-an ... 101.tar.gz

w moim przypadku pomagalo przy wszelkich problemach z kernelami 2.6.X
danielos,
zobacz [url=http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?p=59095]koszulki z pingwinkiem[/url]
Awatar użytkownika
magus
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 2004-12-23, 17:30
Kontakt:

Re: vmware 5.5

Post autor: magus »

i pomoglo dzieki :)
ODPOWIEDZ