MC - uzupełnianie Tabem???

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

MC - uzupełnianie Tabem???

Post autor: miszmaniac »

Aż głupio zakładać topic i się o to pytać, ale nie moge znaleźć a wpadł do mnie kiedyś kumpel i tego używał. Teraz wyjechał i sie nie mogę spytać:)

W jaki sposób w MC uzupełniać sobie nazwy np. plików czy katalogów tak jak normalnie w bashu tabem. Nie wiem dokładnie nawet jak to działało, bo on tylko śmignął z tym:) Może z tego niespójnego opisu ktoś skojarzy:)

....i jeszcze raz sorry za głupote pytania :aniolek:
Awatar użytkownika
dame
Moderator w st. spocz.
Posty: 985
Rejestracja: 2004-09-25, 17:37
Lokalizacja: wawa

Re: MC - uzupełnianie Tabem???

Post autor: dame »

LAlt+Enter
aktualnie windows xp
Awatar użytkownika
Grucha
Administrator
Posty: 1681
Rejestracja: 2004-05-21, 14:24
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: MC - uzupełnianie Tabem???

Post autor: Grucha »

A jak to zorbić w putty jak LAlt + ENTER to Fullscreen :> ??
"Touch my car and i will touch your girl"
Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: MC - uzupełnianie Tabem???

Post autor: Lizard »

Zdaje się, że PuTTY przechwytuje tę kombinację i przekazuje do hosta zanim Windows zdąży zauważyć.

Jeśli zachodzi potrzeba uzupełnienia nazwy pliku, który nie jest aktualnie podświetlony należy wcisnąć Esc, a po nim Tab.
Error 404 - footer not found
BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: MC - uzupełnianie Tabem???

Post autor: BeteNoire »

Completion w MC osiagasz przez M+Tab (alt+tab). Więcej szczegółów w manualu Niestety ta część jest trochę mętnie napisana, a tytuł paragrafu polskiej wersji brzmi: "Dokańczanie". :lol:
Ostatnio zmieniony 2006-03-29, 23:57 przez BeteNoire, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lizard
Moderator
Posty: 2607
Rejestracja: 2005-05-21, 15:48
Lokalizacja: miasto w mieście

Re: MC - uzupełnianie Tabem???

Post autor: Lizard »

To też, ale Alt+Tab jest w KDE przypisane do przełączania okien, więc posługuję się Esc+Tab.
Error 404 - footer not found
miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: MC - uzupełnianie Tabem???

Post autor: miszmaniac »

Hmmm, nie do końca o to mi chyba chodziło...

Chodzi mi o takie okienko, które się pojawia nad command, a nie wpisywanie nazwy pliku z tabelki do tej linii. Np. chce wejść do jakiegoś katalogu w /dev, to zamiast szukać strzałkami to "wyskakuje" sobie to okienko i wpisuje tam nazwę.

Tamto to można zrobić alt+enter i nie ma problemu, nawet w putty.
Ostatnio zmieniony 2006-03-30, 08:49 przez miszmaniac, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Grucha
Administrator
Posty: 1681
Rejestracja: 2004-05-21, 14:24
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: MC - uzupełnianie Tabem???

Post autor: Grucha »

miszmaniac pisze:Tamto to można zrobić alt+enter i nie ma problemu, nawet w putty.
Nie jak to jest kombinacja dla pełnego ekranu.
Ale ESC + TAB działa choć dziwnie.
"Touch my car and i will touch your girl"
Awatar użytkownika
dame
Moderator w st. spocz.
Posty: 985
Rejestracja: 2004-09-25, 17:37
Lokalizacja: wawa

Re: MC - uzupełnianie Tabem???

Post autor: dame »

ESC + TAB
o tym nie wiedzialem, przydatne to! :)
aktualnie windows xp
BeteNoire
Użytkownik
Posty: 2666
Rejestracja: 2005-03-21, 01:39
Lokalizacja: z lasu

Re: MC - uzupełnianie Tabem???

Post autor: BeteNoire »

Manual się kłania :twisted:
Niestety, imho, mało wygodne. Lepiej przemapować alt+tab. Zwłaszcza, że jako przełącznik okien ten skrót pochodzi z Winblowsa :D
miesozer
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 2005-04-13, 11:18
Lokalizacja: z wietnamu, hej!
Kontakt:

Re: MC - uzupełnianie Tabem???

Post autor: miesozer »

ctrl-s - chodzi chyba o to.
mpier
Użytkownik
Posty: 1002
Rejestracja: 2005-10-01, 13:24
Lokalizacja: Blachownia||Cz-wa
Kontakt:

Re: MC - uzupełnianie Tabem???

Post autor: mpier »

Cześć, nie wiemc za bardzo czego szukasz, ale może o M-c? Np ESC C i będzie takie okienko. Poszukaj w helpie.
Awatar użytkownika
crash_zero
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 2005-11-19, 23:30

Re: MC - uzupełnianie Tabem???

Post autor: crash_zero »

Hmm...a jak zrobic zeby "mc" otwieralo naprzyklad pliki .ogm i .mkv od razu w mplayerze? Bo teraz nic sie nie dzieje jak na nie enterem klikne :P. Jednym slowem gdzie sie ustawia jaki program ma jakie rozszerzenie obslugiwac :). Nie mam KDE i siedze na Fluxbox.
miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: MC - uzupełnianie Tabem???

Post autor: miszmaniac »

miesozer pisze:ctrl-s - chodzi chyba o to.
O to chodziło:) Dzięki bardzo za pomoc

http://info.ccone.at/INFO/MC/ tutaj jest np. manual do MC... to wcale nie takie proste przewertować go całego w poszukiwaniu czegoś, czego w ogóle nie wiedziałem jak sie nazywa:P


A co twojego pytania Crash_zero to nie dawno było o tym:

http://forum.slackware.pl/viewtopic.php?t=8769
ODPOWIEDZ