2.6.X <-- mniejsze niz 1 mb ?

Te, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach, a mają coś wspólnego ze Slackware.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

eurynom
Użytkownik
Posty: 418
Rejestracja: 2005-06-17, 22:07

2.6.X <-- mniejsze niz 1 mb ?

Post autor: eurynom »

Witam

Przegladajac forum natrafilem na interesujaca wypowiedz "Hannibala", cytuje :
[...]W tej chwili nie pamiętam jak jest wielkie ale na bank < 1M.[..]
To tylko fragment jak mozna sie domyslac, glownie chodzi mi o fakt zmniejszenia kernela do chociazby kilku mb. Jezeli jest mozliwe zrobienia do 1 albo mniej mb.. no to ja wysiadam bo chyba nie wiem jak Wy to robicie, chyba ze kasujecie zrodla :), ale wtedy nie bylo by mowy o jakimkolwiek zajmowaniu przez jadro miejsca.. mozecie troszeczke wyjasnic ? :gwizd: :wow:

W sumie przydalo by sie miejsce na dysku
Ostatnio zmieniony 2006-04-15, 00:24 przez eurynom, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Maxim
Przyjaciel Forum
Posty: 243
Rejestracja: 2005-04-17, 07:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: 2.6.X <-- mniejsze niz 1 mb ?

Post autor: Maxim »

eurynom pisze:..... glownie chodzi mi o fakt zmniejszenia kernela do chociazby kilku mb. Jezeli jest mozliwe zrobienia do 1 albo mniej mb.. no to ja wysiadam bo chyba nie wiem jak Wy to robicie, chyba ze kasujecie zrodla :).....
Chodzi tu o obraz jądra umieszczony w /boot. Nazywa się przeważnie vmlinuz i jest kopią pliku /usr/src/linux-xxxx/arch/i386/boot/bzImage powstającego podczas kompilacji jądra.
A jeżeli brakuje Ci miejsca to żródła możesz skasować
"Ostatecznie, myślę że Slackware brzmi lepiej niż Microsoft, czyż nie?"
-- Patrick Volkerding

eurynom
Użytkownik
Posty: 418
Rejestracja: 2005-06-17, 22:07

Re: 2.6.X <-- mniejsze niz 1 mb ?

Post autor: eurynom »

aaaaaaaaaa to o to..

Ale napisalem tamto stwierdzajac poniewaz niekiedy zrodla sa potrzebne czasami np: do instalacji sterownikow graficznych ( no chyba ze po instalowaniu juz nie sa potrzebne )

Mi zajmuje - 1,7M

Awatar użytkownika
Maxim
Przyjaciel Forum
Posty: 243
Rejestracja: 2005-04-17, 07:49
Lokalizacja: Wrocław

Re: 2.6.X <-- mniejsze niz 1 mb ?

Post autor: Maxim »

eurynom pisze:... niekiedy zrodla sa potrzebne czasami...
Zawsze je możesz w razie potrzeby ściągnąć i skompilować (zachowaj plik .config )
"Ostatecznie, myślę że Slackware brzmi lepiej niż Microsoft, czyż nie?"
-- Patrick Volkerding

Awatar użytkownika
marek
Użytkownik
Posty: 262
Rejestracja: 2004-12-21, 16:57
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: 2.6.X <-- mniejsze niz 1 mb ?

Post autor: marek »

Wydaje mi się, że na normalnym komputerze jądro musi zajmować conajmniej te 1.2MB, moje zajmuje 1.3, ale mam bardzo niewiele modulow: muzyka i grafika wkompilowana w jadro.

Wydaje mi się bez sensu robienie modułów z czegoś, z czego korzystamy prawie non stop, jak muzyka, grafika.
Bo im tylko o to chodzi, abyś sam sobie szkodził.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3326
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: 2.6.X <-- mniejsze niz 1 mb ?

Post autor: mina86 »

eurynom, jeżeli brakuje Ci miejsc na dysku, a równocześnie potrzebujesz źródeł do kompilacji różnych sterowników to po zainstalowaniu nowego jądra możesz wydać polecenie make clean co usunie wszelkie pliki wygenerowane ze źródeł[1]. Jeżeli nadal będzie Ci brakować miejsca to przecież możesz skasować katalog ze źródłami po zainstalowaniu sterowników (koniecznie zachowaj plik .config).

Wydłuży to jednak czas następnej kompilacji, gdyż wszystko będzie musiało być kompilwoane od początku, tymczasem jeżeli nakładasz na katalog z już skompilowanym jądrem patch i potem je kompilujesz to często sporo rzeczy pozostaje niezmienionych i nie muszą być kompilowane ponownie.

___________
[1] Chodzi tu zarówno o pliku .o jak i potencjalnie różne inne pliki tworzone w trakcie instalacji.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

eurynom
Użytkownik
Posty: 418
Rejestracja: 2005-06-17, 22:07

Re: 2.6.X <-- mniejsze niz 1 mb ?

Post autor: eurynom »

marek - teoretycznie, ale wogole narazie nie korzystam z modulow jako takich, jedynie wkompiowane w jajko, poco wiec mam na starcie uruchamiac modul jak i tak widac ze bede z niego korzystal wiec sobie wkompiluje. jedynie mam nvidie jako modul. ( nic wiecej ), net mi dziala muzyka rowniez jest.. jest wsztstko co potrzeba, oczywisice dalem jezeli widze ze moze mi sie przydac np: czasami jest wpinany pendrive, czy inne pod usb ( ale nie zawsze, wiec dalem jako modul ) - logika :)

mina86 - wiem :).. nie bede usuwal zrodel jadra poniewaz moze cos nie wyjsc i moge nie miec neta( nie dlatego ze usune je, tylko dlatego ze moge cos spaprac przy configurowaniu jadra i dzinwym trafem moge nie miec neta ), wiec spakowale go tar.bz2 ( z parametrem kompresji -9 ), zajmuje mi 69MB, wiec jezeli cos bylo by nie tak to jedynie go rozpakuje i podniose sysa

I masz racje.. najwazniejsze w tym wszystkim to .config :)
Ostatnio zmieniony 2006-04-15, 09:13 przez eurynom, łącznie zmieniany 1 raz.

miszmaniac
Moderator
Posty: 1510
Rejestracja: 2006-03-19, 12:00
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: 2.6.X <-- mniejsze niz 1 mb ?

Post autor: miszmaniac »

spakowale go tar.bz2 ( z parametrem kompresji -9 ), zajmuje mi 69MB, wiec jezeli cos bylo by nie tak to jedynie go rozpakuje i podniose sysa
Tylko po co tak zrobiłeś? Jeżeli brakuje Ci miejsca, to trzeba było zgrać stamtąd .config a reszte usunąć i zostawić tylko linux2.6.xx.tar.bz2 ściągniętego ze strony który zajmuje <40MB. W ten sposób, to tylko zrobiłeś sobie więcej roboty, bo czekałes na kompresowanie go ileś czasu. Mniej czasu chyba zajęłoby Ci skompilowanie zupełnie nowego obrazu;)

ODPOWIEDZ