Skype zawiesza komputer

Jak dostosować Slackware w tych dziedzinach.

Moderatorzy: Moderatorzy, Administratorzy

Matheus
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2006-10-16, 07:39
Kontakt:

Skype zawiesza komputer

Post autor: Matheus »

Wersja Skype: 1.3.0.53.
Przy próbie połączenia (zielona słuchawka czy dwuklik na usera) zawiesza mi się system "na amen" - pomaga jedynie twardy reset.
W Opcje/Urządzenia mam do wyboru:
  • OSS - 4 device(s) found - i tu /dev/dsp do dsp3
  • ALSA - 1 divice(s) found - i tu SB Live 5.1 --- zgodnie z moją kartą.
Karta działa poprawnie - amarok, kadu, WolfET ...
Może ktoś z Was ma jakiś pomysł?
Pozdrawiam
Matheus

[img]http://www.csk.pl/~matheus/obrazki/userbar2.png[/img]

Matheus
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2006-10-16, 07:39
Kontakt:

Re: Skype zawiesza komputer

Post autor: Matheus »

Widzę, że chyba problem zostanie nierozwiązany.... Szkoda
Pozdrawiam
Matheus

[img]http://www.csk.pl/~matheus/obrazki/userbar2.png[/img]

Awatar użytkownika
intosh
Użytkownik
Posty: 243
Rejestracja: 2006-07-04, 13:34
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Skype zawiesza komputer

Post autor: intosh »

Szkoda, że o tym zawieszaniu nie napisałeś trochę więcej, czy ekran zamiera, robi się czarny a może w kolorowe paski?

Nie mam problemu ze skype i nie wiem czy twój problem jest bezpośrednio z nim związany. Jedyną sytuacją w jakiej miałem problem z konkretnie X window, było gdy miałem uszkodzone cache fontów.

Spróbuj odbudować cache fontów, u mnie to pomogło. Poniższy skrypt dopasuj do swojego systemu.

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
for i in 100dpi/  75dpi/ encodings/ local/  misc/  TTF/  Type1/  util/
do      
        /usr/X11R6/bin/mkfontdir /usr/X11R6/lib/X11/fonts/$i
        /bin/touch /usr/X11R6/lib/X11/fonts/$i
        /usr/bin/fc-cache -f -v /usr/X11R6/lib/X11/fonts/$i
done

Matheus
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2006-10-16, 07:39
Kontakt:

Re: Skype zawiesza komputer

Post autor: Matheus »

Z fontami u mnie jest ok. Problem polega na czym innym (chyba).
Skype odpala się bez problemu, mogę wysyłać wiadomości tekstowe, edytować program. Komputer zawiesza się w momencie próby połączenia. Klikam na zieloną słuchawkę i po balu. Próbowałem odpalać z konsoli, żeby mieć podgląd, ale nic. W logach też pusto.
Paczkę QT oczywiście też posiadam (qt-3,3,6-i486-4).
Pozdrawiam
Matheus

[img]http://www.csk.pl/~matheus/obrazki/userbar2.png[/img]

tkotapka
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2006-10-19, 14:11

Re: Skype zawiesza komputer

Post autor: tkotapka »

U mnie podobny problem .Ale radze sobie z tym tak:
Loguje sie na konsoli jako root i odpalam skypa.Dziala bez zarzutu.Wiadomo ,ze to nie jest rozwiazany problem ale tymczasowo moze byc.Jak bede mial wiecej czasu to pogrzebe w uprawnieniach bo pewnie tam tkwi problem.Pozdrawiam

Mariusz
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-06-13, 08:40
Lokalizacja: NY

Re: Skype zawiesza komputer

Post autor: Mariusz »

Wyglada to na problem, ktory wystepowal w wersjach beta galezi 1.3, a nie powinno go juz byc w stabilnej wersji. Tez takie cos mialem wczesniej i nie udalo mi sie znalezc rozwiazania niestety. Moze sprobujcie wylaczyc serwer dzwieku w KDE?

Mariusz

Matheus
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2006-10-16, 07:39
Kontakt:

Re: Skype zawiesza komputer

Post autor: Matheus »

Aha, ważna rzecz - wszystkie opisane przeze mnie błędy występują na "root".
Pozdrawiam
Matheus

[img]http://www.csk.pl/~matheus/obrazki/userbar2.png[/img]

Mariusz
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-06-13, 08:40
Lokalizacja: NY

Re: Skype zawiesza komputer

Post autor: Mariusz »

A na zwyklym uzytkowniku dziala?

Mariusz

Matheus
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2006-10-16, 07:39
Kontakt:

Re: Skype zawiesza komputer

Post autor: Matheus »

Nie wiem, bo pracuje tylko na roocie (wiem, że się nie powinno).
Pozdrawiam
Matheus

[img]http://www.csk.pl/~matheus/obrazki/userbar2.png[/img]

Mariusz
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-06-13, 08:40
Lokalizacja: NY

Re: Skype zawiesza komputer

Post autor: Mariusz »

To sprobuj wylaczyc serwer dzwieku w KDE, albo sprobuj ustawic zeby Skype dzialal przez OSS zamiast ALSE.

Matheus
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2006-10-16, 07:39
Kontakt:

Re: Skype zawiesza komputer

Post autor: Matheus »

Mariusz pisze:sprobuj ustawic zeby Skype dzialal przez OSS zamiast ALSE.
Niestety - to samo.
Mariusz pisze:To sprobuj wylaczyc serwer dzwieku w KDE
Jak? No i potem jak ew. włączyć. (wiem - lama jestem ;) )
Pozdrawiam
Matheus

[img]http://www.csk.pl/~matheus/obrazki/userbar2.png[/img]

Mariusz
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-06-13, 08:40
Lokalizacja: NY

Re: Skype zawiesza komputer

Post autor: Mariusz »

Wejdz do Settings->Sound & Multimedia->Sound System i tam odkliknij 'Enable the sound system". Tak sie chyba wylacza :) Wlacza sie w taki sam sposob. U mnie wylaczenie pomoglo i Skype zaczal dzialac.

Mariusz

Matheus
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2006-10-16, 07:39
Kontakt:

Re: Skype zawiesza komputer

Post autor: Matheus »

I niestety - wszelkie kombinacje spełzły na niczym.
Pozdrawiam
Matheus

[img]http://www.csk.pl/~matheus/obrazki/userbar2.png[/img]

Mariusz
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 2005-06-13, 08:40
Lokalizacja: NY

Re: Skype zawiesza komputer

Post autor: Mariusz »

A jakiego kernela uzywasz? Bo przed chwila przeczytalem na tym forum w dziale 'Slackware Advocacy' ze komus Skype zaczac dopiero dobrze dzialac na 2.6.

Mariusz

Matheus
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 2006-10-16, 07:39
Kontakt:

Re: Skype zawiesza komputer

Post autor: Matheus »

2.4 ale kumpel mi poradził, żeby wyciągnąć Live'a z komputera i spróbować na "pokładówce" odpalić. Na razie nie mam czasu - ale jak mi się uda, to się pochwalę.
Pozdrawiam
Matheus

[img]http://www.csk.pl/~matheus/obrazki/userbar2.png[/img]

ODPOWIEDZ